Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

19-godišnja Anamarija najmlađa predsjednica KUD-a u Hrvatskoj

06.02.2017. 23:00
19-godišnja Anamarija najmlađa predsjednica KUD-a u Hrvatskoj


Anamarija Fabijan, 19-godišnja kozmetičarka, nova je predsjednica KUD-a Sveta Kata iz Zemunika koji ove godine proslavlja veliki jubilej, 10 godina osnivanja i uspješnog rada.
Zemuničani su s pravom ponosni, riječ je o najmlađem predsjedniku/ci od oko 700 kulturno-umjetnička društava i udruga u Hrvatskoj.
– Kako se prethodni predsjednik Željko Šarić zbog radnih obveza zahvalio na dužnosti na skupštini sam izabrana za predsjednicu KUD-a Sveta Kata. Zamjenica je Lozivka Mare Župan, a tajnica Nela Alvir koje su tu od početka osnivanja udruge, kazala je Fabijan koja u narednom razdoblju predsjeda, zastupa i odgovara za zakonitost rada KUD-a.
– Neće biti nikakvih revolucionarnih promjena, tu i tamo koja inovacija i ideja primjerena mojim godinama. Jednostavno nastavit ću uspješan i plodonosan rad prethodnog predsjednika Željka Šarića. A nakon godinu dana skupštinari na sjednici skupštine neka odluče jesam li ili ne opravdala ukazano povjerenje, skromno će Anamarija Fabijan.
Nakon prvog predsjednika Marka Alvira i Željka Šarića, Anamarija Fabijan je treća predsjednica KUD-a Sveta Kata, punim imenom Udruga za očuvanje i promicanje običaja i tradicije Zemunika Donjeg “Sv. Kata” koja je osnovana 14. listopada 2007. i bavi se očuvanjem starih običaja i tradicije Zemunika i Ravnih kotara.
– Brojimo oko 50 članova, od toga preko 35 u folklornoj sekciji u kojoj je 15-ak mladih članova i članica, kaže Anamarija koja u KUD-u s puno uspjeha vodi mlađu, a njezin otac Ivan Fabijan stariju folklornu skupinu.
KUD Sveta Kata iz Zemunika je jedan od najuspješnijih od 46 amaterskih kulturno-umjetničkih društva i udruga s preko 1.100 članova koji djeluju na području Zadarske županije.
– Glavni cilj u prethodnom razdoblju je ostvaren – njegovanje, čuvanje običaja i tradicije Zemunika kroz pjesmu, ples i domaću riječ, govori Anamarija Fabijan koja pritom ističe kako se ponose Godišnjom nagradom Zadarske županije, te s nekoliko godišnjih priznanja i nagrada koje im je dodijelila Općina Zemunik Donji, njihov glavni sponzor i pokrovitelj.
Na 5. Smotri Zadarske županije održanoj protekle godine u Zadru stručni sud ih je izabrao da u Otočcu na 18. Smotri folklora zastupaju našu županiju. Osim nastupa u Otočcu zemunički folkloraši nastupat će u prijateljskom mjestu Lužani u Brodsko-posavskoj županiji, Svetoj Mariji u Međimurju i drugdje diljem Hrvatske i Zadarske županije.
– Uz potporu Općine osim velike proslave 10 godina osnivanja i djelovanja, već tradicionalno krajem srpnja će se održati deveta po redu manifestacija Večer pisme, folklora i starih običaja “Dođi diko u Kotare ravne” koja se organizira predanim radom i zalaganjem svih članova udruge, zaključila je Anamarija Fabijan.