Učenici letači u Zemuniku prvi put samostalno poletjeli na BELL-u

Slika korisnika valentinam
Eskadrila Helikoptera 93. ZB Zemunik
Samostalnim letovima prethodili su ispitni letovi kao zadnja provjera prije „samostalaca“ koji su važan iskorak za svakog kadeta u nastavku njihove obuke u bazi u Zemuniku
M. KARAČIĆ/MORH
Prvi put samostalno na Jetrangeru

Učenici letači koji se školuju za hrvatske vojne pilote izveli su prve samostalne letove na helikopteru BELL-206B. Riječ je kadetima 23. naraštaja koji se školuju za vojne pilote helikoptera, a samostalnim letovima prethodili su ispitni letovi kao zadnja provjera prije samostalnih letova, koji su važan iskorak za svakog kadeta u nastavku njihove obuke u bazi u Zemuniku. Svaki od kadeta izveo je po nekoliko samostalnih letova koji uključuju školske krugove te slijetanje i polijetanje s travnate površine.

Voditelj obuke 23. naraštaja kadeta pukovnik Marijan Grđan kazao je kako je ovo poseban dan za kadete ali i za njihove nastavnike letenja.

- Ovo je značajan korak u obuci kadeta u kojem su potvrdili svoju sposobnost za zvanje vojnog pilota, što zasigurno daje dodatno samopouzdanje i podiže motivaciju za daljnje naprednije faze obuke. Također, veliko je to priznanje i za izvrstan rad njihovim nastavnicima koji su uložili veliki napor kako bi kroz proces prenošenja znanja prepoznali najbolje kod svakog od kadeta i to razvijali na putu prema njihovom budućem zvanju, istaknuo je pukovnik Grđan.

Učenik letač Nikola Kerekeš kazao je kako su samostalni letovi prije svega velika odgovornost.

- Dobro sam se pripremio, osjećaj je bio kako helikopter malo „vuče“ na svoju stranu no cijelo sam vrijeme bio koncentriran pridržavajući se svih procedura i postupaka. Bit će to još puno bolje u nastavku obuke i veselim se svakom novom letu, naglasio je Kerekeš.

U nastavku letačke obuke kadetima predstoji usvajanje novih znanja kroz razdjele navigacijskog, osnovnog i naprednog instrumentalnog letenja, noćnog, grupnog i taktičkog letenja kao i letenja noću sa opremom za noćno letenje („Night Vision Googles“) čime završava njihovo školovanje za zvanje vojnog pilota. Po stjecanju zvanja započinju namjenske obuke za zadaće koje će provoditi u eskadrilama HRZ i PZO.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno