Livaković tvrdi da se Sapunar nagodio s Uskokom kako bi zadržao novac i izbjegao suđenja u Hrvatskoj i Austriji

Slika korisnika mkvanja
Iznošenje obrane bivšeg državnog tajnika
Autor: 
HINA
Zdravko Livaković danas je iznio svoju obranu

Bivši državni tajnik u ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Zdravko Livaković u četvrtak je u svojoj obrani ustvrdio da se krunski svjedok tužiteljstva u cestarskom kraku afere Remorker, nekadašnji financijski direktor Hrvatskih autocesta (HAC) Josip Sapunar, nagodio s Uskokom kako bi "zadržao novac i izbjegao suđenja" u Hrvatskoj i Austriji.

Iznošenjem obrane drugooptuženog Livakovića, nakon koje nije želio odgovarati na pitanje tužiteljstva i obrane, u četvrtak je na Županijskom sudu nastavljeno suđenje bivšem ministru mora, prometa i infrastrukture Božidaru Kalmeti i njegovim suradnicima za izvlačenje novca iz cestarskih poduzeća i štetu ministarstvu prometa naručivanjem filma ''Prometna renesansa Hrvatske''.

''Nikad nisam namjeravao stjecati nepripadajuću imovinsku korist niti koristiti svoj položaj i ovlasti. Također, nikad nisam čuo za brojna trgovačka društva koja se spominju na suđenju niti sam ikada osobno upoznao Igora Premilovca, kao što nikad nisam imao veze s poslovima Drage Tadića i Josipa Sapunara'', izjavio je Livaković.

Drugooptuženi je još jednom izjavio da od Sapunara nije primio novac za izgradnju zadarske pristupne ceste, ponovivši da je Sapunar s Uskokom "postigao nagodbu kako bi izbjegao suđenja u Hrvatskoj i Austriji te da zadrži protupravno stečeni novac".

Sapunar još je u istrazi Livakovića i Mikulića prokazao kao osobe kojima je nosio novac što su ga HAC-ovi podizvođači uplaćivali na austrijski račun češke tvrtke Remorker u vlasništvu Igora Premilovca koji je poput Sapunara, nakon priznanja Uskokovih optužbi, sporazumno osuđen na povrat novca i rad za opće dobro. Nagodbu s tužiteljstvom, nakon priznanja optužbi, postigao je i bivši direktor u Viaduktu Ivan Berket.

Prema odredbama izvansudske nagodbe Sapunar se zbog afere Remorker, uz rad za opće dobro, državi obvezao uplatiti 5,8 milijuna kuna.

Prvooptuženi Kalmeta od početka odbacuje optužbe za korupciju i ističe da je žrtva političkog progona. Prvu je optužnicu, tvrdio je tada Kalmeta, glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan protiv njega podigao "po nalogu Zorana Milanovića", a drugu "kako bi se dodvorio Mostu", koji je s HDZ-om tada bio u vladajućoj koaliciji.

Uz Kalmetu su optužnicom obuhvaćeni i njegovi najbliži suradnici iz ministarstva - bivši državni tajnik te predsjednik Nadzornog odbora HAC-a Zdravko Livaković te državni tajnik Milivoj Mikulić koji je također bio u upravi HAC-a. U optužnici se spominje i bivši čelnik HAC-a i Hrvatskih cesta (HC) Stjepko Boban, čelnici građevinskih tvrtki Damir Kezele, Miroslav Bunić i Petar Pečin te ljudi iz HAC-a i HC-a Jurica Prskalo, Mario Lovrinčević i Sandro Vukelić.

Drugi krak afere Remorker proširio se na Hrvatsku gospodarsku komoru i njenog dugogodišnjeg čelnika Nadana Vidoševića.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno