IN MEMORIAM Preminuo zadarski glazbenik Vedran Čupić

Slika korisnika mkvanja
Odlazak samozatajnog umjetnika
Čupić se nakon diplome na Ekonomskom fakultetu vraća u Zadar gdje neko vrijeme radi kao glavni glazbeni urednik na novoosnovanom "Radiju Ga Ga", prvom nezavisnom radiju u Zadru, te povremeno svira i sklada. Iz tog razdoblja ostaje i pjesma "Dozvoli sebi malo nježnosti", napisana s Zadraninom Ivom Ivićem, zapažena na Zagrebačkom festivalu zabavne glazbe
Vedran Čupić (prvi slijeva) u vrijeme početaka grupe Dorian Gray

U Zadru je ovog ponedjeljka, 4. veljače iznenada preminuo  Vedran Čupić skladatelj i glazbenik. Ime ovoga umjetnika mlađim naraštajima ne govori mnogo, sve dok se ne spomene njegova matična  grupa "Dorian Gray" kojoj je bio član utemeljitelj i na čijem je prvom  eponimnom albumu ostavio dubok pečat. Radi se naime o grupi koja  je i danas ostala u sjećanju po svome velikom hitu "Sjaj u tami" (obrada "The Sun Ain't Gonna Shine Anymore" grupe Walker Brothers) i  Massimu Saviću koji je na ploči predstavljen kao glavni vokal, čime je  Čupić i kao glazbenik i kao autor gurnut u drugi plan te je nakon izdavanja ove ploče napustio sastav. Ne umanjujući talent i značaj Massimovog vokala, činjenica je kako je utjecaj i rad Vedrana Čupića nedovoljno valoriziran i predan zaboravu. Gledajući s današnje distance, ne  možemo se oteti dojmu da je važnost i snaga albuma "Sjaj u tamu" u  velikoj mjeri rezultat autorskog upliva našeg sugrađanina koji je (iako je  na ploči navedeno kako je autor cijela grupa) skupa s Massimom i bubnjarem Terzićem autor svih pjesama.

Kao teoretičar rock glazbe, ne mogu ne napomenuti činjenicu kako  su se zvuk albuma i aranžmani pjesama drastično promijenili u odnosu na demo snimke i kako su možda i najbolje pjesme ("Legenda",  "Kuća" i "Jahač bez glave") izgubile dio svoje vrijednosti, prvenstveno  zbog inzistiranja izdavačke kuće "Jugoton" na mekšem i komercijalnijem pristupu materijalu. Nakon toga, čak tri člana osnivača napuštaju  grupu koja nakon izdavanja drugog, umjetnički i komercijalno neuspješnog albuma "Za tvoje oči", prestaje s radom.

Čupić se nakon diplome na Ekonomskom fakultetu vraća u Zadar  gdje neko vrijeme radi kao glavni glazbeni urednik na novoosnovanom  "Radiju Ga Ga", prvom nezavisnom radiju u Zadru, te povremeno svira  i sklada. Iz tog razdoblja ostaje i pjesma "Dozvoli sebi malo nježnosti",  napisana s Zadraninom Ivom Ivićem, zapažena na Zagrebačkom festivalu zabavne glazbe.

Čupić je kao autor glazbe ratne 1992. godine sudjelovao u projektu  "Zadar nije za dar" (autori: Duško Brala, Zdravko Mustać, Vlado Zrnić i  Vedran Čupić), hvaljenom dokumentarcu koji je na "Danima Hrvatskog  filma" svojim artističkim pristupom iskočio iz manirizma ratnih prikaza tog vremena. 1997. je izdao samostalni album "Zaustavite taj vlak" s  12 pjesama.

Zadnjih se godina povukao s muzičke scene i tiho živio na svome Poluotoku na kojem je odrastao. Ostavio je neizbrisiv trag na novovalnu  scenu početka osamdesetih, napravivši jedan od najkvalitetnijih art  rock projekata toga vremena. Aktivno je djelovao kratko, ali je njegov  utjecaj kao skladatelja i instrumentalista velik.

Massimo: Pomogao mi je da dobijem  širinu u glazbi

-Vedrana poznajem odavno jer smo jedno vrijeme živjeli zajedno, tj.  bili smo cimeri. On je bio vrlo samozatajan i vrlo privatna osoba. Oboje  smo bili gitaristi te smo u to vrijeme jako puno muzicirali zajedno. On  je pisao svoje pjesme, ja svoje. Bio je vrlo talentiran čovjek, ali već je tada pokazivao znakove odustajanja od glazbenog svijeta. Žao mi je što je  ovako rano otišao s ovoga svijeta, ali i žao mi je jer nije ustrajao u glazbi, rekao nam je jučer Massimo Savić. Istaknuo je kako je zahvaljujući  Vedranu jako puno toga naučio i o književnosti, ali i o nekim glazbenim smjerovima koje, kako je rekao, sigurno ne bi sam otkrivao.

 - Definitnivno mi je pomogao da dobijem širinu u glazbi, zaključio je  Massimo.

Od Vedrana su se jučer na Gradskom groblju oprostili rodbina i najbliži prijatelji, uz nastup mladog zadarskog glazbenika Andrije Grubića,  koji je izveo Trouble on my mind.

A. B.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 4 (4 glasova)