Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Do početka sezone otvorenje moderne tržnice i ribarnice

08.02.2020. 14:00


Pri samom su kraju radovi na izgradnji prve tržnice i ribarnice u Sukošanu, u objektu u kojom je nekad bio mlin, a potom skladište PZ Sukošanka, a u novije vrijeme i prostorije Torcide Sukošan.
– Vrijednost projekta pod nazivom »Rekonstrukcija poslovne zgrade tržnice«, iznosi 1.409.525 kuna bez PDV-a, odnosno 1.761.906 kuna s PDV-om. Radove izvodi tvrtka Franja d.o.o. iz Poljica Briga, naselja u sastavu Grada Nina, kazao je Ante Martinac, načelnik Općine Sukošana dodajući kako su da bi dobili izvođača radova raspisali čak tri javne nabave. Na prvu se nitko nije javio, na drugoj je bila jedina i to dvostruko veća ponuda, a tek na trećoj javnoj nabavi je izabran izvođač radova.


Nova turistička ponuda
– Nakon povuci – potegni sve je ipak sretno završilo, na zadovoljstvo svih dionika u projektu. ​Pred nama je tehnički prijem zgrade, donošenje odluka i sređivanje papirologije kako bi se tržnica i ribarnica dale na upravljanje općinskom komunalnom društvu Zlatna luka. A kada će se otvoriti? Kad smo čekali do sada pričekajmo još malo, tržnica i ribarnica s radom će zasigurno započeti prije glavne turističke sezone, rekao je Martinac.
Moderna tržnica sa suvremenom ribarnicom odgovarat će svim europskim pravilima.
– S time ćemo zaokružiti priču o tržnici i ribarnici koja će izgledati poput one u Vodicama, najavio je Martinac istaknuvši kako je najviše pažnje poklonjeno tome da prodajno bilo Sukošana odiše mediteranskim duhom i da ima društveni značaj koji takve tržnice i ribarnice imaju u dalmatinskom podneblju.
Tržnica će štititi od sunca i oborina. Na 222 metra četvorna površine, od čega je 180 metara četvornih korisne površine, imat će prodavaonicu ribe, ribarnicu, tržnicu, garderobu, dva spremišta, sanitarni čvor.
– Osnovni ciljevi izgradnje tržnice su ne samo izgled i funkcionalnost već u prvom redu omogućiti domaćim proizvođačima iz Sukošana, ali i proizvođačima iz Debeljaka, Gorice i Glavice, što lakši plasman domaćih proizvoda. Na taj način bi se potaknula i individualna poljoprivredna proizvodnja i prerada, poručio je Martinac.


Općina kupila nekretninu PZ Sukošanka
Općina je u višegodišnjem stečajnom postupku PZ Sukošanka kupila nekretninu, zgradu u kojoj se gradi tržnica, kao i sve nekretnine tzv. Zadruge na ovoj lokaciji. Naime, Sukošanci su za Božić 2008. godine dobili najljepši mogući dar. Nakon neuspjele javne dražbe gdje se za osam milijuna kuna trebao prodati Dom mladeži, bivši Dom kulture i Turistička zajednica kao i sva preostala imovina PZ Sukošanka u stečaju i nakon dugogodišnjeg sudskog spora između Općine Sukošan i Zadruge, ovoj je sukošanskoj trakavici tada napokon došao kraj. Općina Sukošan uplatila je vjerovnicima iznos od 2.650.000 kuna te je sva imovina PZ Sukošanka prešla u trajno općinsko vlasništvo.
Dogovor načelnika Ante Martinca i stečajnog upravitelja Milana Ljubičića je prethodno odobrila Skupština vjerovnika PZ Sukošanka, a potvrdio zadarski Trgovački sud.




Od mlina, skladišta i Torcide do tržnice


Tržnica i ribarnica se izgradila u neposrednoj blizini Jadranske magistrale, na sjeveru iznad restorana Veseljak. Prije Drugog svjetskog rata tu je bio privatni mlin u kojem se pod nadzorom Jare iz debeljačkog Podvršja »mlila rana« u nimalo lagane vreće od 100 kilograma.


Poslije rata zgradu mlina je bivša Poljoprivredna zadruga Sukošanka, dugogodišnji glavni i jedini zamašnjak razvoja ovog sada općinskog središta, koristila za skladište umjetnog gnojiva.U zapadnom dijelu zgrade nekoliko godina – od listopada 2009., bile su društvene prostorije Udruge navijača Hajduka, Torcida Sukošan.


Prodajno mjesto od društvenog značaja


Komunalno društvo Zlatna luka Sukošan d.o.o. za komunalnu djelatnost sasvim je spremno preuzeti upravljanje s tržnicom i ribarnicom. Dakako, čim se provede zakonski proces za preuzimanje objekta. Ribari, OPG-ovi i drugi registrirani obrtnici bit će u objektu koji ima sve uvjete za rad na zadovoljstvo kupaca. Raduje nas da ima upita zaineresiranih proizvođača poljoprivrednih kultura i drugih prehrambenih proizvoda iz Sukošana ali i općinskog zaobalja, Debeljaka, Gorice i Glavice. Svi će na vrijeme biti upoznati s uvjetima rada, kazala je Katarina Bebek, direktorica komunalnog društva Zlatna luka.