Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Dukić: Cilj nam je da mladi ostanu vezani uz ovaj grad i što manje razmišljaju o odlasku!

08.02.2020. 15:15


Imali smo puno susreta na ovom prostru do sad, a ja se iskreno nadam da je ovo jedan od zadnjih prije velikog službenog otvorenja Centra za mlade. Naši će mladi konačno dobiti jedno mjesto gdje će svoje slobodno vrijeme moći kvalitetno iskoristiti. Bit će to centar društvenog, kulturnog i umjetničkog života koji će samostalno kreirati upravo mladi. KvartArt, koji se održava na ovom mjestu pokazao je da je nekonvencionalni prostor izrazito potreban našim sugrađanima, posebno mladima. Zato je Grad uložio napore da cijeli ovaj prostor postane njihov. Koliko pazimo na naše mlade, govore i projekti poput izgradnje novog Studentskog doma koji će niknuti u blizini ove bivše vojarne, radovi su započeli i na Centru za kreativnu industriju na Relji, a uskoro će započeti i oni na Poduzetničkom inkubatoru. Ovdje u blizini, u sklopu Sveučilišta na Novom kampusu, imamo i Code Hub namjenjen mladima, a i Višnjik, na kojem je sve više sadržaja, je blizu. Cilj je da mladi ostanu vezani za ovaj grad i da što manje razmišljaju o odlasku – rekao je jučer gradonačelnik Branko Dukić na konferenciji za novinare održanoj ispred budućeg Centra za mlade označavajući tako početak radova i početak ostvarivanja sna kojeg su sanjale generacije ovoga grada, dok je pročelnica Upravnog odjela za kulturu i šport Grada Dina Bušić pozvala sve mlade ljude koji se do sada na razne načine, nisu priključili procesu rada na modelu sudioničkog upravljanja da dođu i doprinesu svojim angažmanom ne samo kako bi jednog dana konzumirali kulturne sadržaje u budućoj zgradi Centra ili ih proizvodili, već i da na aktivan način doprinesu svome gradu i društvenoj zajednici.
– Jako smo zadovoljni komunikacijom s mladima i taj proces još uvijek traje. Mislim da je pozvana svekolika kulturna scena da izrazi svoje mišljenje, ali i savjetima doprinese i da nam pomogne – zaključila je pročelnica Bušić.
Ravnateljica zadarske Gradske knjižnice Doroteja Kamber Kontić otkrila je tako jučer novinarima kako upravo stoje ispred budućeg Odjela za mlade novog prostora Gradske knjižnice.


Knjižnica već osmišljava programe za budući Odjel za mlade
– Dakle, naša želja, namjera i cilj jest u novom prostoru Centra za mlade, imati Odjel za korisničku skupinu koja s Odjela za djecu prelazi na Odjel za odrasle jer u postojećem prostoru naše središnje knjižnice nemamo posebno izdvojenog prostora. Za godinu dana ćemo ga imati i intenzivno radimo na osmišljavanju sadržaja i naravno, radimo s mladima jer želimo čuti što oni žele u svom novom prostoru. Ali, želimo biti i dio novog prostora kojeg ćemo dijeliti zajedno s udrugama i svim korisnicima. Sudjelujemo također, u svim radionicama i ZadrugArta i ostalim projektima koji osmišljavaju ovaj prostor. Očekujemo i dalje suradnju svih mladih i zainteresiranih te ih i mi, sa svoje strane, pozivamo da nam se priključe. Odredili smo fleksibilnu dobnu granicu što to jesu mladi. Neki izvori kažu da je to dob od 19, 20 godina odnosno, rane 20-te godine. Otvoreni smo svima koji žele surađivati i raditi na programima za mlade i pomoći nam da ih osmislimo te se uključiti u naše postojeće projekte koje provodimo – poručila je ravnateljica Kamber Kontić.


Spremni i na tehnološke izazove
A na novinarsko pitanje kako će i na koji način Gradska knjižnica odgovoriti na tehnološke izazove današnjih generacija i hoće li biti problema oko tehnološkog opremanja budućeg prostora, ravnateljica Kamber Kontić je odgovorila kako već više godina intenzivno surađaju s veleposlanstvom SAD-a kroz knjižničnu građu i opremu te kako vjerruje da će američki kutak preseliti u Odjel za mlade te da će onda što se tiče najnovijih dostignuća tehnologije i tehnike, biti sve na raspolaganju budućem Odjelu.
Šime Erlić pročelnik upravnog odjela za EU fondove Grada nije krio zadovoljstvo da su, kako je rekao, radovi napokon započeli.




Bit će oplemenjen cijeli kvart
– Nakon izvršenog postupka nabave, procedure koja je odrađena, sada izvođač ima 14 mjeseci da završi radove. Dakle, u prvoj polovini sljedeće godine bi radovi trebali doći kraju i trebali bi imati zadarski Centar za mlade. Ukupna vrijednost ugovora s izvođačem je 32 milijuna kuna. Osim što ćemo ovim projektom stvoriti sadržaj za mlade, ovu ćemo zonu vojarne pretvoriti u jedan javni sadržaj za sve građane i uređenjem ove same zgrade revitalizirat ćemo cijeli ovaj kvart u susjedstvu sa Gradskom knjižnicom i Nigdjezemskom. Stvorit će se nova zona javnih i urbanih sadržaja, kulture i mladih. Osim same izgradnje Centra koja je glavna aktivnost ovoga projekta, važno je naglasiti i urbanističko i arhitektonsko uređenje kompletne zone vojarne koje će također, biti pokrenuto kroz ovaj projekt u suradnji sa svim korisnicima sadašnje vojarne tako da vjerujem da ćemo do kraja ovoga projekta dogodine, dobiti i zanimljivo rješenje za uređenje i samog okoliša i javnog prostora – rekao je Šime Erlić dodavši, kako taj prostor prestaje zauvijek biti »crna točka« u urbanoj »matrici« grada, već da će to biti novi oplemenjeni javni prostor za sve građane.


»Jako smo zadovoljni komunikacijom s mladima i taj proces još uvijek traje. Mislim da je pozvana svekolika kulturna scena da izrazi svoje mišljenje, ali i savjetima doprinese i da nam pomogne
Dina Bušić