Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Mališani posadili stablo jabuke

09.02.2020. 07:15


Na Poluotoku, u parkiću uz nekadašnju carinu, od jučer raste jedno novo drvo, a posadili su ga mališani iz Dječjeg vrtića Jadran u suradnji s djelatnicima gradske komunalne tvrtke Nasadi.
– Djelatnici Nasada pripremili su nam sadnicu ukrasne jabuke i lokaciju, a djeca su zatim svojim alatima i malim vrijednim ručicama nahranili zemlju »vitaminima«, postavili svoje drvo, zakopali ga i dobro zalili vodom iz poljevača. Djeci je ovo bilo prvo iskustvo sadnje drveta te su bili jako uzbuđeni i sretni. Dogovorili smo se da je to naša nova prijateljica »Gđica Jabuka« koju ćemo njegovati, zaljevati je, pjevati joj i pričati, kako bi ona u ljubavi ojačala svoj korijen i rasla, a zauzvrat će ona nas darovati svojim lijepim plodovima, ukrasnim jabučicama, ispričala nam je odgojiteljica Tina Vukić Karađole dodavši kako je djeci »Gđica Jabuka« već pokazala jedan plod. U ovom vrtiću, kako doznajemo od tete Tine, kroz razne aktivnosti već od najranije dobi potiču i razvijaju ekološku svijest kod djece.
– Važnost zaštite i odnosa prema prirodi djeca uče i promatrajući nas odrasle pa je stoga na nama i velika odgovornost da im od malih nogu razvijemo ljubav prema prirodi. Budući da smo vrtić koji nažalost nema zelenu površinu zbog skučenog prostora, često posjećujemo parkove na Poluotoku, a najvše boravimo na obližnjem Perivoju Gospe od zdravlja kojeg promatramo i divimo mu se kroz sva godišnja doba, kaže ova odgojiteljica dodajući tako kako djeca u jesen preskaču hrpice lišća, zimi izrađuju hranilice i hrane ptičice, a u proljeće se dive novom listanju i cvijetanju. Također, izrađuju i vjenčiće od tratinčica, igraju se, pjevaju, a ljeti djecu krošnje stabala u tom parku štite od Sunca dok se druže pod njihovim krošnjama.
– Planiramo uskoro u dvorištu našega vrtića formirati urbani vrt i nadamo se kako ćemo u tome i uspjeti, poručila je teta Tina.