Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Zadrani u Stožicama u ulozi autsajdera s imperativom pobjede

08.02.2020. 11:45


Abaligaška karavana je stigla pred kraj svog puta i u tom kontekstu pred košarkašima Zadra su itekako stresna završna četiri kola. Očekuje ih uistinu teška misija spašavanja koja će se u najboljem slučaju produljiti kao i lani na dodatne kvalifikacije s poraženim u finalu doigravanja ABA 2 lige. Od svih ‘davljenika’ kojih je iz kola u kolo sve manje, Zadrani su u najvećem problemu i trebat će im najmanje dvije pobjede do kraja ako misle konkurirati Megi Bemax s kojom su na identičnom omjeru 4-14, ali i s nepovoljnijim međusobnim omjerom. Jučer navečer sastali su se u Draženovom domu Cibona i Mega te je ishod tog dvoboja od velike važnosti za plan Zadrana u narednom razdoblju.


Naglasak na obrani
No, bez obzira na razvoj događaja u Zagrebu, pred igračima Danijela Jusupa je veliki imperativ večeras u Ljubljani protiv Cedevite Olimpije. Sanjati pobjedu u dvorani Stožice nije zabranjeno, no činjenično uloga Zadra u ovoj utakmici je potpuno autsajderska protiv sastava kojem su bodovi izuzetno bitni za plasman u doigravanje.
– Ovaj smo tjedan imali vremena pa smo podigli malo intenzitet treninga, dok smo neke igrače odmorili. Pripremamo se kao i za svaku utakmicu i nadam se da ćemo biti blizu našeg maksimuma, jer to je naš zadatak – kazao je Jusup pred gostovanje kod protivnika kojeg se deklasiralo na Višnjiku u prvom dijelu. Tadašnju momčad Slavena Rimca Zadrani su isprašili s nestvarnih 38 razlike (101:63), no večeras se teško može očekivati sličan ishod. Ljubljančani po igračkom kadru spadaju u sami vrh lige, a s novim trenerom Juricom Golemcom cilj im je u završna četiri kola to i dostići. Zato je pobjeda u srazu sa Zadrom kod ‘zmajčeka’ jedina opcija.
– S novim trenerom su podigli agresivnost u obrani, pa ćemo vidjeti kako ćemo se tu snaći. Tako su igrali protiv FMP-a, naglasak su stavili na obranu i mislim da su napravili značajan pomak. Ali to ide s promjenom trenera, jer svaki trener donosi nešto svoje – istaknuo je trener Zadra.


Zadar kompletan
Činjenica da su Zadrani kompletni i to nakon dugo vremena donosi dašak optimizma pred sudbonosnu završnicu lige. Pozitivno je i to što su Planinić i Siriščević u zadnjoj utakmici malo proširili rotaciju.
– Kako stvari stoje, bit ćemo kompletni. Planinić već neko vrijeme na treninzima pokazuje da može participirati, jer nije rješenje dati igraču tek tako da igra već ga treba pripremiti da bude spreman. On je svojim zalaganjem na treningu zaslužio svoju šansu i drago mi je da je tako. Siriščević se vraća iz ozljede i njegovi su treninzi kvalitetniji nego ranije kad se vraćao. Moramo igrati s ovim snagama što imamo, u njih vjerovati i njima dati šansu – kazao je Jusup za kraj.




Golemac: Bitna utakmica za nas i za njih
Jurica Golemac startao je s pobjedom u debiju na klupi Cedevite Olimpije. U Železniku je slomljen FMP nakon produžetka, a dojučerašnji trener Koper Primorske koju je doveo na rub plasmana u doigravanje, sad je u misiji podizanja ljubljanskog kluba na najviše grane.
– Utakmica je bitna i za nas i za njih. Zadar je sastav koji se ove sezone dokazao pobjedama nad najjačim momčadima, a u prvom dijelu su nas dobili s blizu 40 razlike. No, naš cilj je jasan. Moramo pobijediti kako bi ostali u utrci za doigravanje. Zato smo se dobro pripremili i puni smo samopouzdanja da na terenu dokažemo da smo bolji od Zadra. Također bih volio da nam dođe što više navijača s kojima bi smo sigurno bili bliže pobjedi.


Jusup: Moramo se zamisliti zašto nemamo reprezentativca
Na popisu Veljka Mršića za predstojeće kvalifikacijske utakmice za EuroBasket protiv Švedske i Nizozemske nije se našao nijedan igrač Zadra. Primijetio je taj 'detalj' i trener Zadra.
– Ne volim se miješati u tuđi posao, ali možda su neki naši igrači trebali biti na tom spisku. Ali to je moje mišljenje i to ne treba biti tako. Žao mi je da nema nikog iz Zadra, šansu su možda trebali dobiti Mavra ili Vuković. Ali mislim da se mi ovdje svi moramo zapitati zašto Zadar nema igrača u reprezentaciji. Istina, to će nama olakšati posao, jer ćemo trenirati u kompletnom sastavu, ali gledajući širu sliku, moramo se zamisliti.


Ivanov: Vjerujem u pobjedu
Kapetan Ive Ivanov vidi šansu u Ljubljani koja bi se mogla možda pokazati i posljednjom u traženju spasa. Taj poraz uz pobjedu Mege nad Cibonom (igrano kasno jučer op.a.) značio bi i vjerojatno ispadanje iz ABA lige.
– Oni su kući izgubili od Primorske i nisu nepobjedivi na svom terenu. Vjerujem da ćemo odigrati jako dobru utakmicu i vratiti se s dva boda. Problem je što imamo negativan omjer s momčadima s kojima se borimo za ostanak i do kraja vjerojatno trebamo pobijediti tri utakmice. Sami smo se doveli u takvu situaciji i sada se moramo vaditi. Nema plakanja, nema kukanja, trebamo to muški primiti. Znamo u čemu smo i što nam je raditi – kazao je Ivanov.