Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Zaprimanje uzorka maslinovog ulja od 12. do 18. veljače

09.02.2020. 19:15


Pod pokroviteljstvom Općine Sukošan i Turističke zajednice, a u suradnji s Udrugom senzorskih analitičara maslinovog ulja Olea Zadar, održat će se Drugi dani masline i ulja »Peljuzica« Sukošan 2020. Manifestacija u ovom općinskom središtu održat će se u subotu 4. travnja 2020. dan uoči blagdana Cvjetnice.
– Na krilima prošlogodišnje manifestacije i ovu godinu pripremamo stručne radionice, zanimljiva predavanja, vođenu senzorsku (organoleptičku) analizu ulja, bogate nagrade, priznanja i medalje za najbolja ulja i maslinare, sajam domaćih proizvoda, a sve začinjeno druženjem uz dalmatinsku pismu i dobru spizu, najavila je Mirjana Veleslavić Nadinić.
Zaprimanje uzorka maslinovog ulja je u Uredu Turističke zajednice na Trgu mladeži kod Doma mladeži i glavnog autobusnog stajališta na Jadranskoj magistrali i to 12., 13., 14. veljače te 17. i 18. veljače u vremenu od 10 do 14 sati i od 17.30 do 18.30 sati.
– Pozivamo sve maslinare i zaljubljenike u maslinovo ulje da nam se pridruže i budu dio ove spektakularne manifestacije. Za natjecanje je potrebno tek pola litre maslinovog ulja i simboličnih 100 kuna po uzorku za kemijsku i senzorsku analizu, pozvao je načelnik Ante Martinac.
Uzorke treba donijeti u dvije staklene boce zapremnine 0,25 litara. Bočice se mogu dobiti u Uredu Turističke zajednice, radnim danom od 8 do 14 sati.
– Osim što su bočice besplatne i kotizacija je simbolična, 100 kuna po uzorku uplaćuje se prigodom predaje uzorka. Razliku cijene za kemijsku i senzorsku (organoleptičku) analizu svakog uzorka pokriva Općina Sukošan, naglasila je Veleslavić Nadinić dodajući kako su informacije na tel. (023) 393 345 ili na 091 272 0912.
Manifestacija ovog tipa dat će ocjenu dosadašnjeg rada, ukazati na trendove za budućnost i najaviti neke nove poteze.
– Edukacija o maslinarstvu i maslinovom ulju dug je proces, to traje cijeli život, stalna su učenja i nadogradnje, poručila je Veleslavić Nadinić. Ona i Željko Modrić iz Bilog briga u Zadru, prvi su šampioni Prvih dana masline i ulja »Peljuzica« Sukošan 2019. Zlatne medalje za kvalitetu ekstra djevičanskog ulja dobili su još OPG Andrija Nadinić iz Sukošana i OPG Dragan Lepur iz Lepura kod Benkovca te restoran Matanovi dvori iz Sukošana mladog maslinara Mate Ražova i Goran Pulić, maslinar iz Skradina.
– Manifestacija se zove po autohtonoj maslini zvanoj »peljuzica«. Masline peljuzice su malo veće od masline sitnice. Lijepog su i ravnog lista, odličnog za pletenje maslinovih grančica za blagdan Cvjetnice, kazala je Mirjana Veleslavić Nadinić.


"Potrebno je tek pola litre maslinovog ulja i simboličnih 100 kuna za kemijsku i senzorsku (organoleptičku) analizu. Uz stručna predavanja, radionice, dalmatinsku pismu i domaću spizu najbolje očekuju bogate nagrade, svi ste dobrodošli"
Ante MARTINAC