Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

HT PREMIJER LIGA Oslabljeni ‘žuti’ očitali im košarkašku lekciju

07.02.2021. 10:05


Prvi od dva u nizu dalmatinska derbija na Gripama pokazao se sve samo ne derbijem jer se na njemu nažalost »nisu pojavili« košarkaši Zadra. Štoviše, momčad iz grada košarke doživjela je težak poraz koji uistinu boli, s prezentacijom ispod svakog kriterija u utakmici koju je u svakom pogledu kontrolirao domaći sastav održavajaći cijelo vrijeme dvoznamenkastu prednost. Tako su Zadrani uz katastrofalan dojam uspjeli i ugroziti svoju dotada gotovo idealnu situaciju na premijerligaškoj ljestvici gdje više ne gledaju s visoka ostalu konkurenciju, poravnavši se s Goricom i Cibonom po broju poraza.


Ukić i Luković na tribinama
Trener domaćih, Ivica Skelin, kalkulantski je pristupio ovom prvom subotnjem srazu kontra Zadra, jer je na tribine posjeo svoj ponajbolji tandem igrača, Roka Ukića i Marka Lukovića, s čim je i apostrofirao današnji regionalni okršaj. No, to definitivno nije značilo da su ‘žuti’ odlučili i »skinuti gaće« u premijerligaškom derbiju, iako se ne može kazati da o tome intenzivno nisu razmišljali igrači Zadra uvidjevši prije početka da im je trener Splita »postavio skale« kako bi im olakšao pohod na nove premijerligaške bodove. Jer, kako drugačije pokušati dokučiti što se to događalo u njihovim glavama od trenutka podbacivanja lopte kad su ih i takvi okrnjeni Splićani uspjeli nadmašiti u svim košarkaškim elementima. Igra momaka koje je s klupe i ovog puta predvodio Ivan Perinčić (Mršić je pratio utakmicu s tribine), malo je kazati, je bila na tragu scenarija iz filmova katastrofe, a kad se tome pridoda i nedostatak želje i energije onda sa stanjem na semaforu nakon 20 uvodnih minuta su sigurno trebali nezadovoljniji biti domaći košarkaši. Odnijeli su Splićani na odmor zalihu od »tek« 13 poena (37:24), a imali su dvije minute prije toga i 18 viška (37:19). Kod Zadra je osim te solidne dvominutne dionice koju su dobili sa 5:0 sve ostalo u prvom dijelu utakmice bilo za rubriku »ne ponovilo se« jer se od početka Split nametnuo u energetskom smislu te je prelako pronalazio put do koša. To se pak nije moglo reći za goste koji su tešku muku mučili s realizacijom. Uzroke sigurno treba tražiti i u organiziranoj domaćoj obrani, a najeklatantniji primjer šuterske nemoći Zadra su užasnih 0-9 za tricu u prvom poluvremenu. ‘Žuti’ su pak vanjski šut iskoristili za prvi veći bijeg krajem prve četvrtine. Čampara i Gizdavčić su postavili na 17:10, a pravi potop su Zadranima priredili na otvaranju druge dionice sa 10:0 serijom u kojoj se proslavio mladi Perasović s dva životinjska zakucavanja. Semafor je u tim trenucima pokazivao 30:14 za Split, a Perinčiću je konačno došlo do glave da na klupu mora posjesti potpuno rastresenog Junakovića koji je bacio poveći broj lopti »u bunar« i s povratkom Cartera i Mavre koliko-toliko su se gostujući redovi uspjeli konsolidirati. No, nedovoljno da bi se moglo s imalo pozitive sagledati neoprostiva izvedba momčadi s Višnjika u prvih 20 minuta s tek 24 ubačena poena.


Dokrajčeni tricama
Nekakve naznake buđenja Zadrana nažnačili su prvi pogođeni dalekometni šutovi na otvaranju nastavka. Jordano i Bursać su vezali dvije trice za primicanje na sedam minusa (37:30), ali kratkoga vijeka je bio taj zadarski zamah. Split je uzvratio s čak četiri trice, dvije je ubacio Marčinković, po jednu Čampara i Perković i umjesto približavanju egalu Perinčić je na 13 minuta prije kraja morao početi razmišljati kako sačuvati energiju svojih igrača pred današnji novi okršaj sa Splitom jer na 18 minusa (53:35) plan o desetoj pobjedi u nizu u HT Premijer ligi je izgledao potpuno nerealno. ‘Žuti’ su to i potvrdili održavajući bez većih problema stečenu prednost tijekom završne dionice pokazavši rivalima sa sjevera Dalmacije da će morati večeras u regionalnom srazu pokazati potpuno drugačije lice ako misle ne doživjeti i treći ovosezonski poraz s tim da će im Skelin ponovno »dati ruku« s povratkom Ukića i Lukovića u sastav. Valjda će Zadrani onda imati motiva stati s rasprodajom već davno upitnog ugleda kluba ako im to uopće i znači išta nakon što su se uživo na nacionalnoj dalekovidnici prezentirali s razočaravajućim nastupom u prvih 40 minuta dvostrukog programa na Gripama. U splitskoj blamaži jedino se mogu izdvojiti učinci Cartera i Bursaća koji su i jedini uspjeli ubaciti dvoznamenkasti broj koševa. Zabili su oba po 11 poena, s tim da je Amerikanac uhvatio sedam lopti i podijelio šest asistencija. Vrijedi spomenuti i tek osam provedenih minuta Onuakua na parketu koji se očito cijelo drugo poluvrijeme ostao hladiti na klupi nakon verbalnog sukoba s Perinčićem u drugoj četvrtini pa će zanimljivo biti vidjeti hoće li najbolji igrač Zadra večeras zaslužiti aboliciju od strane stručnog stožera za svoje evidentne probleme s disciplinom.
 
 




Danas u 19 sati za abaligaške bodove
Niti 24 sata nakon završetka premijerligaškog ogleda, košarkaši Zadra i Splita će na istom mjestu, s početkom u 19 sati, zaigrati u sklopu 18. kola ABA lige. Naravno, i u ovom srazu ponajboljih dalmatinskih klubova dva su boda od važnog značaja jer i jedni i drugi žele pošto-poto izbjeći pretposljednje mjesto koje vodi u kvalifikacije za o(p)stanak s poraženim iz finala ABA 2 lige, a trenutačno su naoko u boljoj situaciji Splićani s omjerom 5-12, ali i s četiri utakmice više u odnosu na momčad s Višnjika koja na lageru zasad ima četiri pobjede dok je devet puta regionalni teren napuštala pognute glave. Nije zanemariv ni podatak da su ‘žuti’ u prvom srazu slavili u Krešinom domu sa 72:66, i eventualna pobjeda Mršićevih igrača sa šest i više razlike bi im donijela mnogo manje briga pred nadolazeći rasplet osnovnog dijela abaligaške sezone iako je nakon blamaže u jučerašnjem dvoboju tako nešto od njih i pretjerano očekivati.
 


SPLIT 82
ZADAR 62


(20:14, 17:10, 18:17, 27:21)


SPLIT – Mala dvorana ŠC Gripe. Bez gledatelja. Suci: Tomislav Vovk, Alfred Jovović i Marko Mustapić.
SPLIT: Perković 8, Gizdavčić 5, Perasović 19, Kedžo 3, Marčinković 8, Šarić 4, Bajo 7, Čampara 10, Babić 2, Vranković 14, Marić 2. Trener: Ivica Skelin.
ZADAR: Carter 11, Jordano 7, Justice 8, Palokaj, Brala, Vuković, Bursać 11, Junaković 9, Mavra 7, Onuaku 2, Planinić, Kraljević 7. Trener: Ivan Perinčić.