Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

PROJEKTI MEDICINSKE ŠKOLE ANTE KUZMANIĆA Obrazovna institucija koja je uvijek bila ispred svoga vremena

07.02.2021. 10:58


Upravo smo poželjeli dobrodošlicu Sari. Ona je djevojka iz potresom stradale Petrinje koja će nastaviti školovanje u našoj školi, a živjet će s bakom i djedom na otoku Viru. Svi ćemo se potruditi da joj bude lijepo i ugodno. Osim što intenzivno radimo na nizu projekata, radimo i na novim programima osluškujući tržište rada. Riječ je o programu za školovanje nutricionista i wellness spa terapeuta. Pripremamo se i za dane otvorenih vrata kao i svake godine, samo još ne znamo na koji ćemo način to uspjeti u stvarnosti i realizirati jer će ovisiti o epidemiološkoj situaciji – otkrila je ravnateljica zadarske Medicinske škole Ante Kuzmanića Anita Basioli. Dodala je kako je u tijeku i pripremanje virtulanog savjetovališta za mlade koji će također, biti pokrenut u sklopu regionalnog centra.
Naime, Medicinska škola Ante Kuzmanića Zadar kao regionalni centar kompetentnosti u zdravstvu provodi dva projekta financirana bespovratnim sredstvima EU-a pod nazivom – »Unaprjeđenje infrastrukture Medicinske škole Ante Kuzmanića Zadar – regionalnog centra kompetentnosti u sektoru zdravstva« i »MEDICINSKA+ koji podrazumijeva – Unaprjeđenje rada Medicinske škole Ante Kuzmanića Zadar – regionalnog centra kompetentnosti u sektoru zdravstva.« Ukupna vrijednost prvog projekta iznosi 49 milijuna kuna i za to je školi odobren maksimalni bespovratni iznos od 30 milijuna kuna.


Nova moderna i multifunkcionalna škola
Drugi projekt »MEDICINSKA+ dobio je bespovratni iznos od 44 milijuna kuna, a cilj ovih projekata jest uspostava infrastrukturnih, programskih i kadrovskih uvjeta u zadarskoj Medicinskoj školi kao regionalnom centru kompetentnosti koji će učenicima i odraslim polaznicima strukovnog obrazovanja unaprijediti mogućnosti za učenje temeljeno na radu.
– Uzimajući u obzir ograničavajuće prostorne kapacitete u kojima trenutno radimo, dugoročno je nužno preseljenje na novu lokaciju kojim bi se osigurao rad u jednoj smjeni i time bi se omogućio dodatan prostor za rad i odvijanje novih programa. Kao najbolja lokacija pokazao se objekt koji je Zadarska županije ustupila školi s pravom građenja na adresi Ulica kralja Stjepana Držislava 10A u Zadru, a riječ je o tzv. bivšem Đačkom dom na Relji. Idejni i glavnog projekt izradio je nagrađivani zadarski tim arhitekata Iva Letilović i Igor Pedišić koji su isplanirali moderni i multifunkcionalni objekt škole – objasnila je ravnateljica Anita Basioli.
Prema njezinim riječima, u realizaciju projektnih aktivnosti izravno će bit će uključeno 57 djelatnica i djelatnika škole i partnera. Projekt predviđa 30 osnovnih aktivnosti od kojih brojne imaju još više dodatnih podaktivnosti u sebi što u konačnici rezultira sa 140 planiranih stavki troška. Sve to kako bi u konačnici preko 700 učenica i učenika imalo izravnu dobit od ovog projekta i kako bi iz škole izašli kao kompetentni za rad u zanimanju za koje su se obrazovali. Aktivnosti uključuju edukacije, izradu digitalnih obrazovnih sadržaja, novih standarda zanimanja, standarda kvalifikacija i strukovnih kurikuluma, razvit će se i novi programi obrazovanja odraslih, modernizirati postojeći kurikulumi ustanove, a programi škole bit će revidirani uz razvijanje smjernica za inkluziju i razvoj individualiziranih programa za učenike s teškoćama i osobe s invaliditetom.


Odrađena većina papirologije
– Oba projekta provode se planiranom dinamikom. U tijeku su tako pripremne radnje i izrada dokumentacije. Riječ je o aktivnostima koje nisu vidljive prema vani, ali su nužne i neophodne u uspješnoj realizaciji projekata financiranih sredstvima EU, a uz to iziskuju dosta vremena i velik angažman. Uz to, javnosti su prezentirana oba projekta na zajedničkoj početnoj konferenciji.
Tako je do sad kroz projekt kojim će se osigurati infrastrukturni uvjeti odrađena većina »papirnatog dijela posla«, tj. ishodovana građevinska dozvola, čemu je prethodila izrada idejnog i glavnog projekta, a sad slijedi izrada izvedbenog projekta i raspis nabava za izvođenje radova – dodala je ravnateljica.
Što se tiče projekta Medicinska+ počelo se s izradom digitalnih obrazovnih sadržaja iz devet predmeta, a projekt je pridonio i smanjenu nezaposlenosti jer je zaposlena i koordinatorica projektnih aktivnosti, a projekt pod nazivom – »Unaprjeđenje infrastrukture«, škola provodi u partnerstvu sa svojim osnivačem Zadarskom županijom i Medicinskom školom u Rijeci te sa Obrtničkom komorom Zadarske županije, Hrvatskim zavodom za zapošljavanje odnosno, Područnim uredom u Zadru, Srednjom školom u Biogradu, Hrvatskom gospodarskom komorom i Fizio Vita d.o.o.




Puno partnera u realizaciji projekata
– Imamo i niz partnera na projektu »MEDICINSKA+«. Osim Zadarske županije, Medicinske škole u Rijeci, tu je i gospićka Strukovna škola, Medicinski fakultet u Splitu, zadarski Zavod za zapošljavanje, HGK-a, Obrtnička komora Zadarske županije, Profil Klett d.o.o., Fizio vita d.o.o., Poliklinika Akropolis d.o.o, Dental Zadar d.o.o., Hrvatska katolička udruga medicinskih sestara i tehničara u Zadru i Hrvatska komora medicinskih sestara. Nemjerljiva nam je pomoć i znanje stručnjaka iz Agencije ZADRA NOVA čiji angažman na ovim projektima omogućuje projekt ZADRA NOVA ZA VAS kroz koji se financira rad djelatnika Agencije, a usluge pripreme i provedbe ne stvaraju financijski teret niti za prijavitelje, a ni za partnere. Projekt je sufinanciran sredstvima tehničke pomoći u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. iz Europskog fonda za regionalni razvoj – naglasila je ravnateljica zadarske Medicinske škole Ante Kuzmanića Anita Basioli.
 


Radovi početkom rujna
Zgrada starog đačkog doma na Relji najkasnije do jeseni postat će veliko gradilište jer je škola dobila je građevinsku dozvolu za radove na tom objektu u koji će se, kada projekt bude dovršen, kompletno preseliti.
Ova zadarska škola, koja je prije dvije godine imenovana regionalnim centrom kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u sektoru zdravstva i uvijek je na listi najtraženijih za upis, ovime će konačno dobiti suvremen i funkcionalan prostor koji će zadovoljiti sve njihove potrebe, od prostornih do sadržajnih. Naime, u svojih 200 godina postojanja, Medicinska škola je često mijenjala lokacije, a trenutni prostor u sklopu sveučilišnog kampusa gdje se sada nalazi, više nije dovoljan za sve aktivnosti koje planiraju provoditi, o čemu najbolje svjedoči činjenica da se nastava odvija u dvije smjene s međusmjenom. Nova lokacija na koju će se škola dakle, preseliti nalazi se u neposrednoj blizini zadarske Opće bolnice i Poliklinike. Time će ova škola, koja je odabrana među 70 elitnih škola u svijetu po korištenju suvremenih tehnologija, dobiti najbolje uvjete za rad od sve 23 zdravstvene škole u Hrvatskoj. Ako sve bude teklo po planu, radovi bi trebali krenuti početkom rujna, a sama zgrada trebala bi biti dovršena u roku od godine dana.