Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Dopisnice sa 12 zahtjeva

06.03.2011. 23:00
Dopisnice sa  12 zahtjeva


Liberalke, ženska inicijativa HSLS-a, Zadarske županije u subotu su na Narodnom trgu dijeleći cvijeće i prigodne materijale obilježile Međunarodni dan žena. Ženama su uručene dopisnice na kojima se nalazi 12 zahtjeva, a adresirane su na Vladu Republike Hrvastke. Stoga je dovoljno da svaka žena zalijepi poštansku marku na dopisnicu i ubaci u poštanski sandučić. Potpredsjednica Izvršnog ogranka HSLS-a Zadarske županije i povjerenica za zadarske liberalke Patricija Jureško Perović kazala je da se spomenuti zahtjevi odnose na poboljšanje položaja žena u hrvatskom društvu.
– Tražimo kazneni progon poslodavaca koji zaposlenicama ne isplaćuju plaću, stvarnu, a ne deklarativnu podršku poduzetnicama, uvođenje fleksibilnih modela rada te usklađivanje rada vrtića i škola s radnim vremenom roditelja, istaknula je Jureško Perović. Nadalje, ženska inicijativa HSLS-a traži mogućnost izbora za žene – mirovina sa 60 ili 65 godina, ali pod jednakim uvjetima, kao i određivanje alimentacije prema ukupnom imovinskom i dohodovnom cenzusu.
– Tražimo funkcioniranje sustava zaštite od obiteljskog nasilja, povećanje udjela žena u upravama javnih tvrtki i to 30 posto minimalno. Izmjena Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji, kao i uspostavljanje središnjeg registra posvojitelja zahtjevi su na našoj listi, navela je Jureško Perović. Među 12 zahtjeva, također nalaze se i povećanje ulaganja u preventivnu zdravstvenu zaštitu i uvođenje državnog fonda za kreditiranje školarine.
Osim dopisnice, Zadranke su na poklon od HSLS-a dobile žuti karanfil, u boji stranke. Akcija se odvijala u subotu i u svim većim hrvatskim gradovima.
– Želimo da ženama svaki dan bude Dan žena, a ne samo jedanput godišnje, poručila je na kraju Jureško Perović.