Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Ovogodišnji škraping probio sve dosadašnje rekorde

06.03.2011. 23:00
Ovogodišnji škraping probio  sve dosadašnje rekorde


Dok je na prvom škrapingu bilo 180 sudionika, danas je ostvaren impresivan porast od preko četiri stotine posto, a cijela manifestacija je dobila prestižnu oznaku Hrvatski otočni proizvod


Osam stotina škrapera škrapalo je šesti put škraping “Škraping Pašman roots”  koji je održan u subotu na otoku Pašmanu u organizaciju Javno komunalne ustanove Prvenj  i Općine Tkon. Ovogodišnji  škraping probio je sve dosadašnje rekorde po broju sudionika i definitivno pozicionirao  Pašman i općinu Tkon na turističke i karte avanturističkih  utrka. Podsjetimo kako je na  prvom škrapingu bilo 180 sudionika. Danas je ostvaren impresivan porast od preko četiri  stotine posto, a i cijela je manifestacija dobila prestižnu oznaku Hrvatski otočni proizvod.
– Škraping je apsolutno uspio. On nije samo reklama za  ovaj kraj. To je jedan team-building otočana koji su pokazali  da su sposobni organizirati jedan ovako veliki događaj, da  smo odstranili običaje bacanja  štednjaka u prirodu, podignuli  vlastitu ekološku svijest te da  srdačno dočekujemo goste. Još  jednom se pokazalo kako otok  Pašman nije samo ljetna turistička destinacija nego i zimska,  rekao je načelnik Općine Tkon  Danijel Katičin.
– Ovo je jedinstven događaj  na svijetu. Rijetko gdje ima takvih škrapa kao što ih ima na  Pašmanu. Isto tako jedinstven  je po broju sudionika i po tome  što ga organizira jedno malo  mjesto. On bi mogao prerasti u  češće natjecanje, poluturističko  koje bi ovom kraju moglo donijeti veće koristi, rekao je proslavljeni hrvatski alpinist i geesesovac Stipe Božić.
Ovogodišnji škraping bio je  podijeljen u tri utrke – tradicionalne dvadeset kilometarsku light i četrdeset kilometarsku ultra utrku koje je škrapalo  oko 550 natjecatelja, te najnoviji osam kilometarski đir kojim  je điralo 250 sudionika. Dok su  škraperi tražili kontrolne točke  i uživali u prirodi, zanimljivo je  bilo i u Tkonu gdje je prvi puta u  sklopu Škrapinga organiziran  sajam otočnih proizvoda.
Ultraši su ove godine startali  u Banju, a završili u Tkonu. Kao  i uvijek do sada trebali su pokazati zadivljujući psihofizičku  izdržljivost. Četrdeset kilometara na nepoznatom i teškom  terenu nije lako proći i svakom  tko se odvaži na taj pothvat  treba čestitati. Light utrka je  svim sudionicima pružila dan u  čistoj prirodi te prekrasne poglede na zadarski arhipelag i  zaleđe s kontrolnih točaka jedan i tri. Najviše se škrapalo do  četvorke koja je za mnoge natjecatelje bila najteža točka.  Ipak, zaljubljenicima u prirodu  ništa nije teško i uvijek su  spremni provesti dan na čistom  zraku i upoznavanju s vlastitim  granicama.
– Nas ovdje ima desetak iz  Planinarskog društva Belevdere iz Biograda na Moru. Pozvali smo i prijatelje iz Hrvatskog planinarskog kluba Vučje  bratstvo iz Zagreba od kojih su  neki prvi puta natječu, kazao je  predsjednik PD Belvedere Robert Pejić, redoviti natjecatelj  na pašmanskoj pustolovnoj  utrci.
Osam kilometarski đir, novost u škrapingu, se pokazao  kao pun pogodak organizatora  jer je privukao veliki broj ljudi s  djecom kojima nije dopušteno  natjecanje na lightu i ultri. Oni  su se na svojoj stazi upoznali s  otočnom Stražom, dvorom  Ugrinića i muškim benediktinskim samostanom Čokovac na  Čokovcu.
Veliki posao u subotu odradili su članovi HGSS koji su  bili sveprisutni, kako na stazi  tako na moru. Svaku, i najmanju ozljedu tretirali su kao  najhitniji slučaj.
 


Jevševar i Rožman ponovno pobjednici utrke




Prvo i drugo mjesto na ultri i ove godine su podijelili Slovenci Bojan  Jevševar i Silvio Rožman koji su četrdeset kilometara prošli za 5 sati i  24 minute. Treći je na cilj došao Goran Lesjak. U lightu je najbrži  muškarac bio Andreas Hridar koji je dvadeset kilometara prešao za sat  i 34 minuta, a najbrža žena Inga Presker je stazu prošla za 2 sata i 36  minuta. Prvi na điru bio je Marin Butić.