Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Pag se ne želi okoristiti Zrćem

06.03.2011. 23:00
Pag se ne želi  okoristiti Zrćem


Nakon što se popune smještajni kapaciteti u Novalji, posjetitelji Zrća smještaj traže u okolnim mjestima, među ostalim i u Pagu. U Pagu, međutim, donedavno nitko nije želio priznati kako se u kolovozu gotovo 70 posto kapaciteta popunjava posjetiteljima sa Zrća. – Posjetitelji Zrća dolaze u Pag, ali o tome nitko ne želi javno govoriti, rekao je vlasnik jednog manjeg hotela u Pagu


Dok bura podsjeća  kako još nije kraj zime, a tek  iznikla trava najavljuje skori  dolazak proljeća, klubovi na  Zrću se pripremaju za ljeto.  Klub “Papaya” je objavio ljetni  program, a uskoro će ih objaviti  i klubovi “Aquarius” te “Kalypso”. Prije dvije godine “Mixmag”, najutjecajniji i najveći  svjetski magazin za plesnu glazbu i klubove, proglasio je Zrće  jednim od najboljih mjesta za  zabavu na svijetu i od tada na  Zrće dolaze tisuće mladih iz  cijeloga svijeta.
Prema podacima koje je iznio Ivan Bušljeta, suvlasnik  kluba “Papaya”, Zrće ljeti posjeti oko 300.000 tisuća mladih  iz više od pedeset zemalja, a  dnevno na Zrću boravi oko  20.000 mladih. Zrće mnogi uspoređuju s Ibizom, no Bušljeta  navodi kako postoji velika razlika.
– Mi smo drukčiji od Ibize, jer  Ibiza promovira progresivnu i  ekstremniju glazbu, a mi se pri  odabiru DJ-a brinemo da to  bude vesela, komercijalna, ljetna glazba prihvatljiva široj publici. Jako koketiramo s glazbenim mainstreamom i to želimo i biti, navodi Bušljeta.
Turizam za mlade
Cilj klubova na Zrću je promoviranje turizma za mlade u  dobi od 16 do 29 godina, a  promocija se radi preko spotova na stranim televizijskim  programima, novinskim reklamama i predstavljanjem programa na svim većim fakultetima u Londonu. Prošle godine mnogi su predviđali kako  će zbog recesije na Zrću biti  manje gostiju, no to se nije  dogodilo što je potvrdio i Adnan Mehmedović, PR kluba  “Papaya”.
– Zadovoljni smo posjetom,  a početkom kolovoza imali  smo i nešto više posjetitelja  nego u isto vrijeme 2009. godine. Imamo kvalitetne programe i dobru ponudu tako da  mladi dolaze u očekivanom  broju, rekao je Adnan Mehmedović.
Na području Grada Novalje  prošle godine je ostvareno oko  milijun noćenja, što se velikim  dijelom može zahvaliti i Zrću.  Međutim, u Novalji, kao i  općenito na Pagu nedostaju  smještajni kapaciteti, ne samo  oni prosječni nego i oni vrhunski, kao što su, primjerice,  hoteli s pet zvjezdica. Na Zrće  ne dolaze, kako se obično misli, samo mladi koji imaju tek za  poneko piće nego i mnogi dubokih džepova koji traže najbolji smještaj. Nakon što se  popune smještajni kapaciteti u  Novalji, posjetitelji Zrća  smještaj traže u okolnim mjestima, među ostalim i u Pagu. U  Pagu, međutim, donedavno  nitko nije želio priznati kako se  u kolovozu gotovo 70 posto  kapaciteta popunjava posjetiteljima sa Zrća.
– Posjetitelji Zrća dolaze u  Pag, ali o tome nitko ne želi  javno govoriti. Prošlog ljeta  sam imao goste iz Engleske,  Australije, Novog Zelanda,  Amerike, Skandinavije i radio  sam dobro i u tome što posjetitelji Zrća dolaze u Pag ne  vidim ništa loše, rekao je vlasnik jednog manjeg hotela u  Pagu.
U turističkim agencijama  neslužbeno priznaju kako u  kolovozu najviše noćenja ostvaruju s posjetiteljima Zrća,  ali službeno to ne žele potvrditi.
Bez smislenog odgovora
– Velika većina mladih gostiju samo prespava u apartmanu ili u sobi, a nakon doručka ili  ručka odlaze na  Zrće gdje ostaju  do zore. Prema  tim mladim ljudima postoje  predrasude.  Većina dolazi iz  najrazvijenijih  zemalja svijeta i  znatno su bolji  potrošači od  većine drugih gostiju, kaže vlasnik hotela.
U Pagu ima  onih koji smatraju kako bi se  trebalo više raditi na promociji  Paga kao odredišta koje je blizu  Zrća, no više je onih koji smatraju kako bi to bilo pogrešno.  Novalja dobro koristi Zrće za  turističku promociju, a radi i na  organiziranju kvalitetnog boravka posjetitelja Zrća. U Novalji je gotovo savršeno organiziran autobusna veza između  Novalje i Zrća, a Zrću je prilagođen vozni red katamaranske veze Rijeka-Novalja. Od  prije tri godine vikendom do  Zrća voze autobusi iz Budimpešte, Praga, Beča i Muenchena, a od ove godine do Zrća  će se autobusima dolaziti i iz  Slovenije, Italije i Austrije.  Program u klubu “Papaya”  počet će raditi u lipnju nastupom Fritza Kalkbrennera, a  među mnogim izvođačima koji  će nastupiti tijekom ljeta je i  Armin van Buuren koji je  prošle godine imao izvanredan  nastup na kojem je bilo oko  10.000 posjetitelja. Ove godine će i programi trajati dulje  nego prijašnjih godina jer je  cilj klubova produljenje sezone. U svijetu je recesija prošla i  turistički agenti najavljuju veći  broj dolazaka gostiju. Kada bi  se na ljeto broj gostiju na Zrću  povećao samo 10 posto, a to je  najmanje što se očekuje, došlo  bi oko 30.000 gostiju više nego  prošle godine. To su u svakom  smislu velike brojke. U Pagu je  malo turističkih djelatnika koji  u svoje promotivne materijale  uvrštavaju i Zrće. Oni koji to  rade već imaju popunjene gotovo sve kapacitete. Zrće je  osamdesetih godina prošlog  stoljeća bilo miran kutak za  intimna druženja, koncem devedesetih postalo je mondeno  mjesto za domaće estradnjake,  a od prije sedam godina Zrće  je jedno od najboljih mjesta za  zabavu na svijetu, mjesto na  kojem zabave traju do sumraka do zore. Zbog čega se to ne  koristi u promociju otoka nije  posve jasno i na to nitko ne  daje smislen odgovor.