Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Prosvjednici ne idu kućama dok ne dobiju datum izbora

06.03.2011. 23:00
Prosvjednici ne idu kućama  dok ne dobiju datum izbora


Poruka skupa jest da je HDZ dvadeset godina na vlasti, ali nisu napravili ništa, sjede u crkvi u prvom redu na misi, a oglušuju se o svih deset božjih zapovjedi, kako je izjavio jedan od govornika


Ni nedjeljno  popodne nije umanjilo volju  građana da demonstriraju:  jučer se u Zagrebu na Cvjetnom trgu u 16 sati okupilo  oko tri tisuće građana na  sedmom antivladinom prosvjedu u 13 dana. Prosvjednici su ponovno marširali  ključnim točkama u gradu,  od sjedišta HDZ-a do stana  Andrije Hebranga, gdje se  već bilo skupilo oko pet  tisuća ljudi. Za idući tjedan  najavljen je sastanak svih  vođa prosvjeda, od seljaka i  ribara do fejsbukovaca, i zajednički izlaz na ulice sa  zahtjevom da Vlada ode.
– Ne idemo kući dok ne  dobijemo datum izbora –  poručio je Tomislav Pokrovac, vođa slavonskih seljaka.  Svi ćemo se skupiti i dogovoriti kako blokirati Markov trg sa svih strana, te  stjerati Vladu u kut, dodao  je. Prosvjedu se pridružio i  Pero Kovačević koji je, trenutno neopterećen stranačkom stegom zbog suspenzije u HSP-u dr. Ante  Starčevića, poručio javnosti  da prosvjednici nisu neartikulirani, kako ih se optužuje, već da imaju pet  jasnih zahtjeva: prvo, oni  žele ostavku Vlade, potom  traže datum izbora, a onda i  promjenu izbornog zakona,  kako bi građani mogli na  listama zaokruživati izravno  imena kandidata, a ne političke stranke. Nadalje,  traže sankcioniranje pljačke  i grabeži u privatizaciji, i na  koncu obračun s korupcijom. Mi nismo anarhisti, mi  smo građani i hoćemo  promjene, rekao je Kovačević, nakon kojega je mikrofon u ruke uzeo jedan  Rom, uz povike: “Cigani su  u Saboru i Vladi”.
Poruka skupa jest da je  HDZ dvadeset godina na  vlasti, ali nisu napravili  ništa, sjede u crkvi u prvom  redu na misi, a oglušuju se o  svih deset božjih zapovjedi,  kako je izjavio jedan od  govornika. Ovoga puta demonstranti su nakon napada  na aktualnu vlast i oporbu,  napali i predsjednika Ivu  Josipovića te banke i medije.
Ispred sjedišta HDZ-a impresivna kolona je prošla uz  povike “Vratite nam novce”,  a prije toga došli su i do  policijskih barikada u Kamenitoj ulici, no potom su se  nenasilno okrenuli i vratili  prema Trgu bana Jelačića.
 


Hebrang u strahu za obitelj




Prosvjednici su krenuli i prema domu Andrije Hebranga koji u tom  trenutku nije bio tamo. No, čim je saznao za namjere prosvjednika odlučio  se vratiti kući. “Hvala što ste mi javili, neću ja ostaviti svoju obitelj”, rekao  nam je Hebrang vrlo zabrinuto nakon što smo ga nazvali za komentar. Pred  kućom je bilo 15-ak policajaca pod punom spremom.