Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Sjećanje na junake Domovinskog rata

06.03.2011. 23:00
Sjećanje na junake  Domovinskog rata


Izaslanstvo Udruge 7. gardijske brigade “Pume” je predvodio predsjednik, umirovljeni bojnik Mirko Martinjak iz Varaždina


Komemoracijom, prisjećanjem na  poginule branitelje te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod velebnog spomen-obilježja u neposrednoj blizini mjesnog groblja i crkve Gospe od Zdravlja u Suhovarama je obilježena 18. godišnjica pogibije 11 hrvatskih vitezova iz varaždinske 7. GBR “Pume”.
Izaslanstvo Udruge 7. gardijske brigade “Pume” je predvodio predsjednik, umirovljeni bojnik Mirko Martinjak iz Varaždina. U povodu ove obljetnice općinsko izaslanstvo je predvodio načelnik Davor Lončar i predsjednik Vijeća Petar Bogović, općinskog HDZ-a Darijo Buljat, UHDDR-a predsjednik Milorad Demo, a Mjesnog odbora Ivica Ukalović. Udrugu žena iz Domovinskog rata Zadarske županije predvodila je predsjednica Ivana Haberle.
Nakon hrvatske operacije Maslenica, kodnog naziva “Gusar”, u zadarskom zaleđu vodila se najduža, a možda i najžešća i najkrvavija bitka Domovinskog rata, pogotovo na potezu Kašić – Islam Grčki. Neki je smatraju čak i odlučujućom prekretnicom rata u Hrvatskoj.
– Tada nitko nije mogao pretpostaviti da će premještaj na jug Hrvatske potrajati gotovo tri godine, govori Mirko Martinjak, nekadašnji zamjenik zapovjednika Tenkovske bojne koji je među prvima 5. kolovoza 1995. ušao u Knin.
7. GBR “Pume” je 3. i 5. ožujka 1993. izvela dva napada na selo Drače i pritom izgubila 11 pripadnika, dok je 21 bio ranjen, prisjeća se tih sudbonosnih trenutaka Martinjak.
Molitvu odrješenja je predvodio župnik don Zvonimir Čorić.
Nakon prisjećanja na poginule hrvatske vitezove iz Puma u Društvenom domu Suhovare je predstavljena knjiga “Koracima nade u istinu – moja priča za tvoju istinu” koju je izdala županijska Udruga žena iz Domovinskog rata. U knjizi se nalazi četrdeset intimnih, potresnih zapisa žena različitih zanimanja i životne, sudionica Domovinskog rata. Među njima i potresne priče Anke Birkić rođene Knežević iz Suhovara te Nevene Ramić iz Poličnika.
Ovdje pred vama je nekoliko od 40 hrabrih žena, čuvarica istine koje su svaka na svoj način odlučile da u ovim teškim vremenima, kada je vrijeme zaborava nešto što nam se gotovo nameće svaki dan, žele zauvijek zaustaviti vrijeme i reći da se istina ne zaboravlja. To su sve žene i majke koje su htjele ostaviti svojoj djeci pravu istinu, kazala je Ivana Haberle, predsjednica Udruge žena iz Domovinskog rata, dodajući kako će se promocija knjige nastaviti u Preku, Biogradu na Moru, Benkovcu, Bibinjama, Obrovca…
Tijekom čitanja potresnih ulomaka iz knjige nitko od nazočnih u dupke punom Društvenom domu nije uspio sakriti suze u očima. U kulturno-umjetničkom programu nastupila je muška klapa Koporan iz Poličnika.