Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Velika fešta od maškara

06.03.2011. 23:00
Velika fešta od maškara


I ove  godine u Privlaci je održan  tradicionalni Privlački karneval. Na karnevalu u organizaciji općinske Turističke zajednice, Dječjeg vrtića “Sabunić” i Komunalnog  poduzeća “Artić” okupilo se  preko stotinu maskiranih  mališana iz privlačkog  dječjeg vrtića i osnovne škole. Djeci su se u večernjim  satima pridružili i oni nešto  stariji, maskirani Privlačani.
Kao i prijašnjih godina nije  moglo proći bez primopredaje vlasti. Načelnik Ive Surić je nakon dužeg negodovanja, ipak pristao predati  vlast načelniku maškara Tomi Ulizici. Nakon što je  preuzeo vlast u svoje ruke  novi načelnik se obratio okupljenom puku obećavši mu  kako će u vremenu dok  općinom budu vladale  maškare on i njegovi suradnici učiniti puno toga što  nije pošlo za rukom u proteklih 365 dana aktualnoj  vlasti.
Nagradu za najbolju dječju  grupnu masku ove godine je  osvojila skupina “Lopovi”, a  najboljom odraslom grupnom maskom proglašena je  gostujuća ninska ženska karnevalska skupina “Ninske  štrige”.
Ove godine karneval je  održan i u ninskom prigradskom mjestu Grbe. Ni najstariji stanovnici ne pamte  kada se posljednji put u hladno zimsko vrijeme na Lovrićevu trgu okupilo toliko  maškaranog i nemaškaranog  puka. Večer je tako prošla u  karnevalskom veselju, puno  ića, pića, glazbe i nezaboravnih maski.
 


Male maškare zauzele grad


BIOGRAD NA MORU – Biogradske “Male maškare” i ove godine su  priredile veliku maškaranu feštu. Ova najmlađa karnevalska fešta koja se  održava niz godina okupila je veliki broj mališana, polaznika dječjih  vrtića grada Biograda i okolnih mjesta. Najmlađi su u potpunosti ispunili  sportsku dvoranu biogradske osnovne škole gdje su se pjesmom i  plesom predstavili svojim mamama, tatama, tetama, bakama, djedovima… Bilo je veselih klaunova, simpatičnih panda, gusara, pahuljica,  patkica, ali i malih pankera koji su stigli iz vrtića “Cvitić” iz Turnja.
J. F.




 


Bračni par iz Njemačke specijalno došao na maškare


BANJ – Tradicija seoskih maškara u Banju na otoku Pašmanu  nastavljena je i ove godine. Stanovnici Banja već duže vrijeme  negoduju zbog uklanjanja autobusne postaje, a za postavljanje nove im  se serviraju neki čudni razlozi, na autobusnom stajalištu je osvanula  improvizirana natkrivena stanica s javnom rasvjetom.
Zamaskirani mještani su se nešto poslije pet sati počeli okupljati na  Kolešću u legendarnom Alcatrazu. Tamo se moglo vidjeti i Krnju,  odnosno Medvjeljka Nedića, kako čeka javni prijevoz na autobusnoj  postaji Banj.
I ove godine u Banju su se potrudili biti originalni kad je riječ o  maskama. Bili su tu egipatski faraon, kapetan Jack Sparrow, jedan član  Ku Klux Klana i neimenovani šeik. Da su banjske maškare popularne i  izvan granica Lijepe Naše govori nam bračni par Koch koji je za ovu  prigodu došao čak iz Njemačke.
– Već sedam godina dolazimo u Banj, neovisno o godišnjem dobu.  Toliko nam se svidjelo ovdje, da smo odlučili  sagraditi vikendicu. Drago  nam je što sudjelujemo u seoskim maškarama, jer se tako osjećamo  kao dio cjelokupne priče. Ovi ljudi su zaista srdačni i dragi, i upravo nas  to  najviše drži ovdje, kažu Tensi i Uli Koch koji su u Banj došli iz  Mellrichstadta  kraj Frankfurta.
T. J.