Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Pašmanu 6,3 milijuna kuna bespovratnih europskih sredstava

06.03.2012. 23:00
Pašmanu 6,3 milijuna kuna bespovratnih europskih sredstava


Europska Unija svoj novac daje bespovratno i želi biti sto posto sigurna da će ta sredstva biti namjenski utrošena. Isplata 6,3 milijuna kuna uslijedit će tek nakon izvedenih radova, kada završni izvještaj prođe reviziju Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, kaže načelnik Nedjeljko Medić


Općina Pašman koja obuhvaća sedam naselja: Kraj, Pašman (Pašman, Mali Pašman i Barotul), Mrljane, Neviđane, Dobropoljana, Banj i Ždrelac, pokrenula je projekt izgradnje sustava kanalizacije i pročišćavanja otpadnih voda za koji je pokraj protekle godine kroz IPARD program Europske Unije odobreno 6.313.000 kuna, odnosno 847.780 eura.
Radovi će trajati pola godine
Nakon Grada Biograda na Moru ova otočna općina je druga jedinica lokalne samouprave u Zadarskoj županiji kojoj su odobrena bespovratna sredstva iz IPARD programa.
– U tijeku je prikupljanje ponuda za izvođenje radova te će se nakon isteka roka za prijavu 17. travnja izabrati najpovoljniji ponuditelj koji će odmah potom započeti s radovima, govori Nedjeljko Medić, načelnik Pašmana.
Memorandum o razumijevanju između Općine Pašman i Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju kao provoditelja programa potpisan je sredinom listopada prošle godine.
– Europska Unija svoj novac daje bespovratno i želi biti sto posto sigurna da će ta sredstva biti namjenski utrošena. Isplata 6,3 milijuna kuna uslijedit će tek nakon izvedenih radova, kada završni izvještaj prođe reviziju APPRR-a. Naime, potpisivanjem ugovora o financiranju projekta bespovratnim sredstvima iz EU fondova u provedbi projekta u potpunosti se mora poštovati načela javne nabave, navodi Medić dodajući kako su uz pomoć tvrtke Forum Invest iz Križevaca pripremili zahtjevnu natječajnu dokumentaciju po EU standardima.
Svakako treba istaknuti kako iznos od 6,3 milijuna kuna, odnosno visinu iznosa odabranog izvođača radova, Općina Pašman mora osigurati preko kredita koji bi egzistirao do završetka radova, to znači tijekom šest mjeseci koliko je predviđeno trajanje radova.
– Komisija EU fonda pregledat će završeni projekt na terenu i ako bude napravljeno sve kako treba, isplatit će odobrena sredstva kako bi ‘zatvorila’ kredit, pojašnjava Medić dodajući kako će radovi započeti nakon turističke sezone.
Podsjetimo, gradnja kanalizacijskog sustava na području općine Pašman je započela prije otprilike osam godina te su u razdoblju do 2006. godine, od kada se više nije radilo, završene 1., 2., i 3. faza, odnosno mehanički pročišćivač, kilometar dug ispust u more i priključak za prihvat cisterni za pražnjenje septičkih jama.
Dobivenim novcem radit će se 4. i 6. faza kanalizacijskog sustava općine Pašman. Riječ je o nastavku izgradnje glavnog voda na području uvale Gladuša i oko morskog tjesnaca Mali Ždrelac.
– Nakon što završimo 4. i 6. fazu financiranu iz spomenutih sredstva, bit će stvoreni temelji za 5. fazu koja obuhvaća izgradnju sekundarne mreže, odnosno priključivanje na kućanstva u mjestu Ždrelac, kazao je načelnik Medić.
Općina je proteklu jesen u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture, u okviru programa EIB III Europske investicijske banke, uspješno nominirala projekt obnove glavnog lukobrana rive u Neviđanima u vrijednosti od 10 milijuna kuna bez PDV-a.
– Nakon što ga je prihvatilo, Ministarstvo je potom predložilo projekt za sufinanciranje u skladu s procedurom i kriterijima iz programa EIB III. Vjerujemo da će nova Vlada RH nastaviti ovaj međunarodni program te da će se i realizirati projekt u Neviđanima, rekao je načelnik Medić.
Ovogodišnji pašmanski proračun predviđen je u iznosu od 15,7 milijuna kuna. Pet posto od poreza i prireza na dohodak, prema posebnom sporazumu, izdvaja se na posebni račun Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR) namijenjenih razvoju otočnih sredina, u ovom slučaju općine Pašman, što uključuje sanaciju i izgradnju sustava odvodnje otpadnih i oborinskih voda, zatim, obnovu nerazvrstanih cesta, lukobrana i rive u Neviđanima i Mrljanama, izradu prostorno-planske dokumentacije, izgradnju infrastrukture u radnim zonama na području općine Pašman i drugo.
Općinski prihodi i rashodi
– Riječ je o strogo namjenskim financijskim sredstvima. U okviru ovoga sporazuma dio sredstava je utrošen u neke od završenih projekata poput izgradnje školske športske dvorane u Neviđanima i rekonstrukcije lučice u Pašmanu. Taj sporazum Općina Pašman, zajedno s Općinom Tkon, potpisala je još 2002. godine s tadašnjim Ministarstvom za javne radove, obnovu i graditeljstvo, sada to spada pod Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, objašnjava Medić.
Unatoč recesiji od HBOR-a se planira prihod od 2 milijuna kuna, od poreza na kuće za odmor 600 tisuća, od poreza na promet nekretninama 800 tisuća, od zakupa nekretnina 160 tisuća kuna, potom, od komunalnog doprinosa 1,136.651 kuna, od komunalne naknade 250 tisuća kuna, od naknada za priključak vode 300 tisuća kuna…
– Za socijalnu skrb već smo započeli izdvajati predviđeni iznos od 128 tisuća kuna, za šport 74 tisuće, za kulturu 99 tisuća te za školstvo i predškolski odgoj 348 tisuća kuna. Za studentske stipendije je predviđeno 75 tisuća kuna, odnosno 500 kuna mjesečno za svih 15 studenta koji su podnijeli zahtjev, kazao je Medić dodajući kako je za porodiljne naknade za novorođenu djecu predviđeno 30 tisuća kuna.
Zbog nedostatka novca, radovi na autobusnim čekaonicama u vrijednosti od 450 tisuća kuna se nastavljaju u ovoj godini.
– Za DVD Pašman predviđen je iznos od 100 tisuća kuna, za sanaciju odlagališta otpada Baštijunski brig planira se izdvojiti 100 tisuća kuna, a za odlaganje i zbrinjavanje otpada planirano je 181 tisuća kuna, nabrajao je načelnik Nedjeljko Medić želeći pokazati kako se Općina Pašman prilagođava recesijskom vremenu na način da izvuče najbolje i najviše iz europskih fondova te da pametno uloži sredstva iz općinskog proračuna.


 LED ŽARULJE I SOLARNA RASVJETA




Milijun i 130 tisuća kuna je predviđeno za projekt ugradnje štedno-ekoloških LED žarulja za javnu rasvjetu. Cjelokupna investicija vrijedi 1,780.222 kuna. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odobrio je 960 tisuća kuna dok će preostali dio od 818 tisuća kuna podmiriti Općina Pašman u dvadeset i četiri obroka.
– Od ukupno 639 žarulja, izvođač radova Elektrokovina d.o.o. iz Hrvatskog Leskovca već je montirala oko 450 komada. Na temelju informacija o količini ušteđene energije korištenjem ovih suvremenih žarulja, praktički ćemo svoj trošak u investiciji, koji ćemo podmiriti u 24 jednake rate, svesti na nulu zahvaljujući snižavanjem troškova održavanja javne rasvjete, naglašava načelnik.
A kako bi povukli još sredstva od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, projekt javne rasvjete na državnoj cesti D-110, koja prolazi uzduž otoka i spaja općinska naselja, realizirat će preko solarne rasvjete, napajanjem sunčevom energijom što će iziskivati gotovo nikakve troškove održavanja, pojašnjava Medić.