Sveučilište u Zadru domaćin 11. tjedna mozga

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 
mozak

I ove godine Odjel za psihologiju Sveučilišta u Zadru sudjeluje u inicijativi organizacije Dana Alliance for Brain Initiatives za popularizaciju znanja o funkcijama mozga, kao i popularizaciju neuroznanosti. Kampanja poznata u svijetu kao Brain Awareness Week provodi se već jedanaestu  godinu. Ova inicijativa poprimila je svjetske razmjere iz nekoliko razloga.

- Na prvom mjestu je spoznaja da je nemoguće naći ijedno pitanje vezano uz funkcioniranje ljudskog društva koje ne bi zahtijevalo biološki utemeljeno znanje o ponašanju čovjeka, odnosima i komunikaciji među ljudima u društvu, kao i evolucijski utemeljeno znanje o tome što nas čini ljudima te kada i kako su nastala ta specifično ljudska obilježja. Drugi je razlog porazna brojka od 35 posto sveukupnih troškova i opterećenja koje bolesti mozga u odnosu na druge bolesti uzrokuju u Europi. Ti podaci su 2004. godine dokumentirani u "Consensus Document on European Brain Research". Iz dokumenta proizlazi da je ukupni trošak za bolesti mozga bio 386 milijardi eura, a ako se tome dodaju glavobolja i bolesti ovisnosti trošak raste na 447 milijardi eura godišnje! Iz toga proizlazi i treći razlog, a to je potreba približavanja temeljnih istraživanja kliničkoj primjeni i stvarnoj pomoći u postupku dijagnoze i liječenja duševnih i neuroloških bolesti i poremećaja, kazala je prof. dr. sc. Nataša Šimić, iz organizacije zadarskog Tjedna mozga

Nositelj organizacije Tjedna mozga u Republici Hrvatskoj je Hrvatski institut za istraživanje mozga, dok je inicijator i glavni organizator ove akcije u Zadru Odjel za psihologiju Sveučilišta u Zadru. Tijekom Tjedna mozga, organiziraju se predavanja, radionice, tribine, i sl.

S ciljem upoznavanja šire javnosti sa značenjem istraživanja mozga, te važnosti očuvanja njegovog zdravlja, u 11. Tjednu mozga profesori Odjela za psihologiju zajedno sa studentima psihologije će aktivno sudjelovati u nizu predavanja, radionica, igrokaza koji su organizirani za djecu predškolske dobi, učenike osnovnih i srednjih škola, štićenike Doma za starije i nemoćne osobe, te širu javnost (Program u Prilogu).

Organizatori zahvaljuju dm-drogerie markt d.o.o., Školskoj knjizi i Erste banci na sponzorstvu u platnenim  vrećicama, knjigama i promidžbenim materijalima (blokovi i olovke).

Program 11. Tjedna mozga

Ponedjeljak, 12. ožujka

Zašto spavamo i sanjamo?, studenti psihologije, OŠ Petar Preradović

Utorak, 13. ožujka u 10 sati

Pobijedite usamljenost, Kako poboljšati pamćenje?, prof.dr.sc. Nataša Šimić, studenti psihologije,Dom za starije i nemoćne osobe

Utorak, 13. ožujka u 17 sati

Poremećaji autističnog spektra, dr.sc. Damir Letinić, Izaberi zdravlje HR-Radio Zadar

Srijeda, 14. ožujka

Posjeta Klubu liječenih alkoholičara, profesori i studenti Odjela za psihologiju

Četvrtak, 15. ožujka

Tajne tinejdžerskog mozga, Psihološki fenomeni u našoj svakodnevnici, Irena Pavela, mag. psihologije, studenti psihologije, Klasična gimnazija Ivana Pavla II

Petak, 16. ožujka u 10.30 sati

Kako radi mozak?, mr.sc. Matilda Nikolić, studenti psihologije, Dječiji vrtić Radost (Vruljica)

 

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno