Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Pojeftinjenje komunalnog doprinosa Vrančić obrazložio besparicom

Autor: Siniša Klarica

06.03.2013. 23:00
Pojeftinjenje komunalnog doprinosa Vrančić obrazložio besparicom

Foto: Zvonko KUCELIN



Omerka Šarić Frantin iz SDP-a ponovno je pokrenula pitanje pravednosti za one koji su poštovali zakone ove države jer se stalno favoriziraju oni koji su se u prostoru ponašali drugačije. Uostalom, Grad se odriče svog prihoda, a to neće učiniti ni geodeti, ni arhitekti ni Hrvatske vode


Treću za redom sjednicu Gradskog vijeća Zadra obilježilo je ponovno pojeftinjenje komunalnog doprinosa. Za jednostavne zgrade i manje zahtjevne zgrade koje idu u proces legalizacije bespravno sagrađenih objekata za jednokratno plaćanje popust iznosi 80%. Za otplatu na godinu dana, nakon amandmana resornog odbora, popust iznosi 60%, a za plaćanje u roku 60 mjeseci popust iznosi 40%. Cijena komunalnog doprinosa za jednostavne gradnje iznosi 12,8 m/3, pa će tako za gradnje do 500 kubika zapremine biti potrebno izdvojiti za komunalni doprinos oko 6.400 kn, a za gradnje do 1.000 kubika oko 12.800 kn. U Crnom kao području od posebne državne skrbi i na zadarskim otocima, cijena kubika gradnje koja ide u legalizaciju iznosi 3 kn m/3.
Gradonačelnik Vrančić je ovo smanjenje komunalnog doprinosa obrazložio besparicom, ali i činjenicom da je većina objekata koji idu u legalizaciju, zapreminom relativno velika.
Omerka Šarić Frantin iz SDP-a ponovno je pokrenula pitanje pravednosti za one koji su poštovali zakone ove države jer se stalno favoriziraju oni koji su se u prostoru ponašali drugačije. Onima koji su izgradili tako velike kuće, a danas nemaju novaca za legalizaciju, Omerka Šarić Frantin je poručila neka prodaju jedan kat i tako pribave potrebne novce.
Na Smiljevcu zadarska Vodoinstalacija je dobila posao na rekonstrukciji ulice Petra Skoka i Marina Getaldića. Među sedam ponuditelja, ponuda Vodoinstalacije u iznosu 4.184.273,94 kuna je ocijenjena kao najprihvatljivija.
Gradsko vijeće prihvatilo je jučer izmjene dvaju urbanističkih planova uređenja, Vidikovca i Crvenih kuća. Posebno zanimljiv je UPU Crvenih kuća gdje se kod parcele na kojoj će se graditi socijalni stanovi, odustalo od standarda dva parkirna mjesta po stambenoj jedinici.
Jučerašnja 39. sjednica nije bila posljednja u ovom sazivu. Kako je rekao zadarski gradonačelnik Zvonimir Vrančiću, ovisno o datumu lokalnih izbora, GV Zadra održat će još jednu ili dvije sjednice.