Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Snagom sunca do uštede i čistog okoliša

Autor: Anamarija Bilan

06.03.2013. 23:00
Snagom sunca do uštede i čistog okoliša

Foto: Marin GOSPIĆ



Grad Zadar prepoznao je važnost upravljanja održivog razvoja okolišem te u skladu s tim sudjeluje u brojnim projektima poboljšanja energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije, kako u javnom sektoru tako i u privatnim kućanstvima pa trenutačno sudjeluje u osam projekata.
Među projektima u kojima Grad sudjeluje su SGE – projekt sustavnog gospodarenja energijom u javnim objektima. Sljedeći projekt u kojem Grad sudjeluje je poticanje korištenja sunčeve energije za kućanstva, zatim projekt ugradnje solarnog sustava i korištenje prirodnog plina za ŠC Višnjik koji bi uskoro trebao započeti s realizacijom.
Grad Zadar štedi i na javnoj rasvjeti, a započelo je i postavljanje stupova javne rasvjete s LED svjetiljkama. Projektom energetskog certificiranja zgrada u vlasništvu Grada dobili su uvid u to koje zgrade najmanje, a koje najviše troše energiju.
Akcijskim planom energetski održivog razvitka Grad izrađuje inventar emisije CO2, kako bi se do 2020. godine emisija tog plina smanjila za 20%.
Instaliranje fotonaponskih ćelija na krov zgrade Poduzetničkog inkubatora još je jedan u nizu projekata kojim se želi povećati energetska učinkovitost i ušteda energije. Planira se i postava ekološke rasvjete u Parku Vladimira Nazora i Perivoju kraljice Jelene Madijevke.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU