HSP AS predložio Čulinu, Gambiraža dobio četiri glasa, Sabljar Dračevac izabrana

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Fabio ŠIMIĆEV

Kako je bilo i za očekivati, druga točka dnevnog reda jučerašnje sjednice Županijske skupštine o izboru potpredsjednika Skupštine iz redova oporbe, izazvala je najviše zanimanja vijećnika. Oko toga su se nadmudrivali skoro dva sata, a na kraju je ipak s 25 glasova za potpredsjednicu izabrana Renata Sabljar Dračevac (SDP). Potredsjednika se biralo budući da je Dragan Ranj na to mjesto podnio ostavku, nakon što je prije toga svojevoljno istupio iz SDP-a. Upravo je Ranj i otvorio raspravu osvrnuvši se na obrazloženje Akcije mladih koja je za potredsjednika kandidirala svog člana Vladimira Gambiražu. Ranj je to obrazloženje nazvao neistinitim, rekavši kako AM u MO Brodarica u svom mandatu nije sazvala ni jedan sastanak, a da su uredno potrošili novce. Marjana Botić (AM) istaknula je kako je SDP već potrošio svoje pravo "najbrojnije stranke" te da je sada red na onom klubu koji je najaktivniji u Skupštini.

- Mi smo predložili našeg kandidata znajući već unaprijed koja će kandidatkinja biti izabrana, jer smo svjesni da se ovdje radi o koaliciji koja već tinja godinama. Kad se god o nečemu važnom odlučuje najveća oporbena grupacija i vladajući predivno surađuju, kazala je Botić dodavši kako, dok AM nije došla u Skupštinu, oporba nije preispitivala odluke većine te da zapravo prije njih i nije bilo prave oporbe. Na tu konstataciju reagirao je Duško Vidov (SDP) rekavši kako je nekorektno od strane vijećnika AM-a da blate jednu stranku koja u Skupštini ZŽ participira od samog osnutka.

U raspravu se tada uključio i nezavisni Drago Čulina koji je u svom podužem govoru naglasio kako u protekle dvije godine otkada je u Skupštini nije osjetio demokraciju, osim u natruhama.

Za riječ se javio i Joso Nekić (HDZ) koji nije mogao odšutjeti na izlaganje Marijane Botić i Drage Čuline. Zasmetale su ga njihove opaske kako u Skupštini nema demokracije.

Potpredsjednik Skupštine Tomislav Šarić (HSP AS) kazao je kako u vezi kandidatura za drugog potpredsjednika poštuje Renatu Sabljar Dračevac i njezinu aktivnost, no kako se boji što bi taj izbor mogao donijeti njoj, budući da je Ranj izbačen iz SDP-a jer je izabran glasovima SDP-a i HDZ- a.

- Da ne bi ispalo da se mi bojimo Akcije mladih, ja bih baš volio da oni imaju potpredsjednika, ali nameću mi se i drugi članovi Skupštine koji bi mogli biti potpredsjednici, kazao je Šarić i zatražio stanku kako bi se Klub vijećnika HSP AS dogovorio oko glasovanja. Nakon stanke ovaj klub došao je s amandmanom, odnosno dodatnim prijedlogom, pa su za potpredsjednika Skupštine predložili nezavisnog Dragu Čulinu. Prije samog glasovanja i Klub vijećnika HDZ-a zatražio je stanku kako bi se dogovorili oko glasovanja.

Na kraju je ipak najviše glasova - 25 SDP-ovih i HDZ-ovih osvojila Sabljar Dračevac koja je cijelu prethodnu raspravu ocijenila farsom. Vladimir Gambiraža dobio je četiri glasa, a Drago Čulina 10.

Nakon dugotrajne rasprave oko izbora potpredsjednika, skupštinari su krenuli s ostalim točkama dnevnog reda, a bilo ih je ukupno 28. Usvojen je i Program zaštite okoliša Zadarske županije, kao i izmjene i dopune županijskog Prostornog plana. Oko ove točke sporno je bilo pitanje udaljenosti vjetroelektrana od naseljenih mjesta. Naime, prvotnim planom određena je bila udaljenost na najmanje 500 metara od prvih kuća, a izmjenama je ta udaljenost povećana na 1.000 metara, no u iznimnim slučajevima, pogotovo tamo gdje se već počelo s izgradnjom vjetroelektrana, udaljenost može biti i 500 metara. 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika malipingo
Kao i u mnogim drugim sredinama HDZ = SDP,s malim odstupanjima ako se nisu stigli dogovoriti.Trebalo bi objaviti koga je sve, kako i gdje pozapošljavala gđa Dračevac,biti će puno jasnije.
Slika korisnika ZDPARTIZAN
Čestitam izabrnoj. Živjeli!