Djeca u čudu gledala kako nastaje magla, šarena kiša, strujni krug...

Slika korisnika admin
Velimir BRKIĆ

Dječji vrtić Zlatna lučica Sukošan je "vrtić otvorenih vrata" i onih u vrtiću i onih koja ih dijele od vanjskog svijeta. Usprkos skučenosti prostora i čekanja na obećanje načelnika Ante Martinca za proširenjem vrtićkog prostora, vrata su uvijek otvorena za roditelje koji se žele pridružiti njihovim aktivnostima, ići s njima na izlet ili na predstavu, doći na radionicu.

Pet pokusa

- Vrata su oduvijek otvorena i za sve drage goste koji nam mogu pokazati nešto novo ili se jednostavno doći igrati s nama - glumci, lutkari, glazbenici, liječnici, medicinske sestre, vatrogasci, policajci, gorski spasioci, učitelji, ribari, zanatlije, proizvođači eko hrane, djeca iz drugih ustanova, kazala je Milica Ćoso, ravnateljica DV Zlatna lučica.

Jučer ih je posjetila Antonia Budanko Brkić, prof. fizike i informatike u bibinjskoj OŠ Stjepana Radića kako bi im pokazala eksperimente iz fizike.

- U dogovoru s ravnateljicom Milicom Ćoso i Lucom Gašparović, odgojiteljicom mog petogodišnjeg sina Roka, došla sam pokazati djeci nekoliko eksperimenata, pokusa iz fizike. Izabrala sam pet pokusa tako da sve skupa traje od 30 do 45 minuta, koliko djeca u dobi od 4 do 6 godina mogu imati pažnju, rekla je Budanko Brkić.

Jednostavnim eksperimentima Antonia je itekako uspjela približiti djeci svijet znanosti. I djeca su poput malih znanstvenika sudjelovala u eksperimentima.

- Prvi eksperiment je magla u boci tako da djeca uživo vide kako nastaje magla. Kasnije su oni bili razdragani vjetar koji je maglu otpuhao, objašnjava Antonia.

Novi posjet, novi eksperimenti

Slijedeći eksperiment je bio spajane strujnog kruga od baterije, žaruljice i prekidača.

- Prekinuli smo strujni krug te stavljali u njega ključ, plastiku, gumu, papir, slanu vodu i gledali kad će žaruljica zasvijetliti, priča Budanko Brkić.

Zatim su pomoću pjene za kosu i prehrambenih boja napravili oblak. Boja je glumila nakupljenu vodu, a zatim su dobili šarenu kišu. U plastičnu vrećicu su ulili vodu i drvenim štapićima je probušili i proučavali zašto voda ne curi.

- Tijekom zadnjeg pokusa s fenom i stiropor kuglicom smo gledali što se dogodi kad se borimo protiv sile teže. Djeca su bila oduševljena, a i ja s njima jer su s velikim zanimanjem sve pratila, istaknula je Antonia Budanko Brkić pošto je djeci obećala ponovni dolazak u vrtić s novim eksperimentima.

Suvremene generacije rađaju se u složenom, tehnološki visokorazvijenom svijetu. Roditeljima u ovom vremenu elektroničkih čuda nije lako odgajati djecu.

- Nepobitna je činjenica kako je odgoj djece najteži posao modernog doba. Međutim, djeca su začuđujuće fleksibilna. Emocionalno su vezana za majku i ostale članove obitelji i istovremeno prihvaćaju nove osobe, djecu i odgojitelje s kojima se igraju, druže, uče i zabavljaju se pa je tako bilo i tijekom eksperimentiranja poručila je Luce Gašparović, teta- odgojiteljica u Dječjem vrtiću Zlatna lučica.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno