Gradske tvrtke sele se u zonu Crno?

Slika korisnika admin
Arif SITNICA

Potencijal poduzetničke zone Crno koja se godinama u javnosti ističe kao neiskorišteni projekt od kojega kao da svi bježe trebao bi u budućnosti biti iskorišten prije svega za smještaj gradskih tvrtki. Naime, većina komunalnih poduzeća se manje-više gura u gusto naseljenim stambenim zonama od Poluotoka do Voštarnice. Prema riječima Alana Kocipera, direktora Poduzetničkog inkubatora, početna investicija za komunalno opremanje poduzetničke zone Crno teška je 200 milijuna kuna, što Grad Zadar u trenutnoj financijskoj situaciji jednostavno ne može osigurati. Investitora koji bi na ovoj lokaciji podigli proizvodne ili možda uslužne djelatnosti trenutno nema, a prema Kociperovim riječima oni koji su se do sada zanimali za eventualno investiranje u zonu nisu bili dovoljno zainteresirani kako bi to i ostvarili.

- Popratni projekti za uređenje zone mogu se vrlo brzo realizirati, ali trenutno ozbiljnih investitora nema. Može se vidjeti i u zonama blizu grada kako su one slabo popunjene, iako su tereni prodani. Kada se uspoređujemo s Dugopoljem i kod njih dolazi do preprodaje zemljišta i ne bismo htjeli da nam se to dogodi pa tome pristupamo vrlo ozbiljno. Trenutno imamo problem s komunalnim tvrtkama koje su dislocirane na više lokacija u gradu, a neke se nalaze i u samom središtu, na Poluotoku, a to su vrlo vrijedne lokacije koje i nisu u njihovom vlasništvu te postoji ideja da se one premjeste. Vodovod i Čistoća su svakako tvrtke koje bi se mogle preseliti u zonu Crno i to u tzv.jednu kazetu koja bi se izdvojila od ostalog dijela lokacije. Trenutno radimo analizu isplativosti, a kako su i Čistoća i Vodovod kreditno sposobne da sudjeluju u projektu mislim da bi se to moglo realizirati. S izdvajanjem jedne kazete, pa i s grobljem koje bi se gradilo na ovoj lokaciji jer sadašnje je prekapacitirano, čitav taj prostor bi se stavio u funkciju. S druge strane, rješio bi se jednostavno sustav odvodnje otpadnih voda, vodovod je blizu i ta komunalno-servisna zona bi se mogla jednostavno privesti svrsi, tvrdi Kociper.

Direktor Čistoće Tomislav Ćurko kaže kako je ideja o preseljenju dobra jer da je lokacija na kojoj se trenutno ova komunalna tvrtka nalazi, skučena.

- Činjenica je kako smo locirani u stambenoj zoni, te apeliram na građane da budu strpljivi jer smo svjesni kako ova lokacija na Voštarnici nije primjerena za našu djelatnost, zaključio je direktor Čistoće.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno