Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

U pauzi od solarnih auta i robotskih dijelova zadarski strukovnjaci stvaraju vrhunske novine

06.03.2017. 23:00
U pauzi od solarnih auta i robotskih dijelova zadarski strukovnjaci stvaraju vrhunske novine


Uz brojne tehnološke pothvate kakvih se ne bi posramili ni znanstveni instituti, Strukovna škola Vice Vlatkovića, osim svojih praktičnih izuma i istraživanja, ima još jednog ‘konja za utrku’. On se zove Stručak, a radi se o školskom listu koji izlazi već šestu godinu za redom.
Ovaj školski list Strukovne škole Vice Vlatkovića već godinama dobiva priznanja, kako svoje okoline tako i sa smotre Lidrano na koju odlaze radovi tamošnjih učenika. Njegov osmi broj izašao je u svibnju i s njime su se predstavili na ovogodišnjem Lidranu. Izlaze u kontinuitetu svake godine, početno dva puta da bi se sad ustalili na jednom broju godišnje.
-Na Lidranu sudjelujemo svake godine, s listom i u kategoriji samostalnih novinarskih radova. Svake godine smo predloženi za državni Lidrano na čijoj smo smotri bili već tri puta, kazuje prof. Ivana Pandžić. U posljednjem Stručku moglo se tako naći za svakog po nešto, kako od školske tematike, tako i među vanškolskim aktivnostima i temama.
Intervju na državnom Lidranu
 – Tu su učenici godine, razgovori s državnim sudionicima natjecanja iz engleskog jezika i elektromehanike koji su osvojili prvo i treće mjesto, školski projekti solarne klupe za punjenje uređaja, robotska ruka na roveru za Mars…, niže teme urednik časopisa Stručak, Andreas Kolenda.
– Tu su i rubrike Sasvim osobno, intervjui s našim profesorima u kojima se dotičemo njihovih hobija, glazbe koju slušaju, svega onoga putem čega ih upoznajemo u jednom drugom, osobnom svjetlu, pojašnjava.
Intervju s kojim su predstavljeni na Lidranu napravljen je s učenicom Gloriom Pevalović, prvom automehatroničarkom u povijesti škole, i on je predložen za državni Lidrano, a za državnu razinu ove smotre predložen je i članak o elektroničkoj bravi na otisak prsta, rad prvaša Tea Bukvića koji će izaći u ovogodišnjem Stručku.
– Ponosimo se i rubrikom Zadranistika gdje su do sada predstavljena braća Brkan, majstori zadarske umjetničke fotografije. To je mjesto na kojem će se predstavljati neka opća zadarska mjesta, urbane legende, ljudi i institucije bitni za grad. S braćom Brkan u tom pogledu bilo je najbolje započeti, pojasnila je prof. Pandžić.
U novom broju
Pisalo se i o Charlesu Bukowskom, u sklopu suradnje s Odjelom za kroatistiku Sveučilišta u Zadru, međunarodnim razmjenama učenika, a svoj prostor imaju i uvijek rado čitane učeničke ‘balinjere’. Nadolazeći deveti broj ide u sličnom smjeru. Bit će tu intervju i s njihovim ravnateljem Tihomirom Tomčićem, u povodu primitka nagrade Grada Zadra, ali i teme koje će obuhvaćati suvremena tehnološka dostignuća kojima ova škola često prednjači. O čemu se točno radi, u SŠ Vice Vlatkovića, nisu mogli još precizirati, jer ipak se radi o učeničkim radovima koji još nisu nigdje predstavljeni javno. No, svakako neće nedostajati stripova, sportskih uspjeha, učenika generacije, recenzija filmova i svega onoga što se u ovoj školi rado i uvijek čita.