U pauzi od solarnih auta i robotskih dijelova zadarski strukovnjaci stvaraju vrhunske novine

Slika korisnika admin
Arif SITNICA

Uz brojne tehnološke pothvate kakvih se ne bi posramili ni znanstveni instituti, Strukovna škola Vice Vlatkovića, osim svojih praktičnih izuma i istraživanja, ima još jednog 'konja za utrku'. On se zove Stručak, a radi se o školskom listu koji izlazi već šestu godinu za redom.

Ovaj školski list Strukovne škole Vice Vlatkovića već godinama dobiva priznanja, kako svoje okoline tako i sa smotre Lidrano na koju odlaze radovi tamošnjih učenika. Njegov osmi broj izašao je u svibnju i s njime su se predstavili na ovogodišnjem Lidranu. Izlaze u kontinuitetu svake godine, početno dva puta da bi se sad ustalili na jednom broju godišnje.

-Na Lidranu sudjelujemo svake godine, s listom i u kategoriji samostalnih novinarskih radova. Svake godine smo predloženi za državni Lidrano na čijoj smo smotri bili već tri puta, kazuje prof. Ivana Pandžić. U posljednjem Stručku moglo se tako naći za svakog po nešto, kako od školske tematike, tako i među vanškolskim aktivnostima i temama.

Intervju na državnom Lidranu

 - Tu su učenici godine, razgovori s državnim sudionicima natjecanja iz engleskog jezika i elektromehanike koji su osvojili prvo i treće mjesto, školski projekti solarne klupe za punjenje uređaja, robotska ruka na roveru za Mars..., niže teme urednik časopisa Stručak, Andreas Kolenda.

- Tu su i rubrike Sasvim osobno, intervjui s našim profesorima u kojima se dotičemo njihovih hobija, glazbe koju slušaju, svega onoga putem čega ih upoznajemo u jednom drugom, osobnom svjetlu, pojašnjava.

Intervju s kojim su predstavljeni na Lidranu napravljen je s učenicom Gloriom Pevalović, prvom automehatroničarkom u povijesti škole, i on je predložen za državni Lidrano, a za državnu razinu ove smotre predložen je i članak o elektroničkoj bravi na otisak prsta, rad prvaša Tea Bukvića koji će izaći u ovogodišnjem Stručku.

- Ponosimo se i rubrikom Zadranistika gdje su do sada predstavljena braća Brkan, majstori zadarske umjetničke fotografije. To je mjesto na kojem će se predstavljati neka opća zadarska mjesta, urbane legende, ljudi i institucije bitni za grad. S braćom Brkan u tom pogledu bilo je najbolje započeti, pojasnila je prof. Pandžić.

U novom broju

Pisalo se i o Charlesu Bukowskom, u sklopu suradnje s Odjelom za kroatistiku Sveučilišta u Zadru, međunarodnim razmjenama učenika, a svoj prostor imaju i uvijek rado čitane učeničke 'balinjere'. Nadolazeći deveti broj ide u sličnom smjeru. Bit će tu intervju i s njihovim ravnateljem Tihomirom Tomčićem, u povodu primitka nagrade Grada Zadra, ali i teme koje će obuhvaćati suvremena tehnološka dostignuća kojima ova škola često prednjači. O čemu se točno radi, u SŠ Vice Vlatkovića, nisu mogli još precizirati, jer ipak se radi o učeničkim radovima koji još nisu nigdje predstavljeni javno. No, svakako neće nedostajati stripova, sportskih uspjeha, učenika generacije, recenzija filmova i svega onoga što se u ovoj školi rado i uvijek čita.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno