Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Voćarska elita u Tinju i Ninskim Stanovima

06.03.2017. 23:00
Voćarska  elita  u  Tinju i  Ninskim  Stanovima


Bobanović se pohvalio da je protekla godina bila uspješna. Po prvi put su prihodi bili iznad troškova proizvodnje, a proizveli su 27.000 litara ulja, 35.000 litara vina i 20 tona smokava
Sudionici 12. savjetovanja hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem koje se ove godine na temu “Voćarstvo otočnog, obalnog i priobalnog područja” održavalo od 2. do 4. ožujka u Vodicama i Škabrnji posjetili su jučer imanje PZ Masvina u Tinju i nasad trešanja u vlasništvu tvrtki Trešnja  i Nida u Ninskim Stanovima.
– Ovo je čudo, rekao je mr.sc. Frane Ivković, oduševljen kako su nekadašnjem opožarenom i miniranom terenu podignuti ekološki nasadi maslina, vinove loze i smokava. 
Domaćini Željko Uzelac i Radoslav Bobanović upoznaali su goste  kako su 60 hektara krša i šikare, koje su prije 10 godina dobili na služnost od države, najprije razminirali, usitnili kamen i teren pripremili  za sadnju. Danas u punom rodu imaju 12.000 stabala maslina, 600 smokava, 50.000 trsova vinove loze, 100 grmova šipaka i smilje između redova maslina.
Osim plantaža gosti su obišli i  prodajno izložbeni salon i novouređenu kušaonu, gdje su uz Masvinova vina i ulja kušali i sir Gligora, nabavljen posebno za ovu prigodu. Uz ukusan zalogaj i opojan gutljaj, kako reče Ivković,  sa zanimanjem su ragledali uljaru, fermentacijsku salu i podrume sa vinom i uljem.
Bobanović se pohvalio da je protekla godina bila uspješna, po prvi put su prihodi bili iznad troškova proizvodnje, a proizveli  su  27.000 litara ulja, 35.000 litara vina i 20 tona smokava.
-To je blagoslov koji treba trajati i povećavati se rekao je Bobanović misleći na povećanja proizvodnje ulja, jer vina imaju dovoljno. 
 Dobro raspoloženi hrvatski voćari nastavili su stručnu ekskurziju posjetivši nasad trešanja tvrtki Trešnja i Nida u vlasništvu Marina Šare, Branimira Karduma i Nikice Šutala. Radi se o najvećem nasadu trešanja u Hrvatskoj i drugom po veličini u Europi. 
– Tu je 26.000 stabala trešanja sa 19 sorti, rekao je Kardum, zahvališi sudionicima 12. savjetovanja hrvatskih voćara sa međunarodnim sudjelovanjem na posjeti i što su posjetom baš na ovoj plantaži zaključili  trodnevni skup na kojemu je, u organizaciji Hrvatske voćarske zajednice i Savjetodavne službe  sudjelovalo više od 300 znantvenika, stručnjaka i proizvođača voća iz Hrvatske i susjednih zemalja.