Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Odnos s medijima najzahtjevniji segment rada PR-ovaca

07.03.2018. 19:52
Odnos s medijima najzahtjevniji segment rada PR-ovaca


U Gradskoj loži predstavljen je priručnik Odnosi s medijima u lokalnoj i regionalnoj samoupravi u Hrvatskoj, autorice Ermine Duraj, voditeljice Kabineta župana – Službe za odnose s javnošću i protokol Primorsko-goranske županije, te članice Nadzornog odbora Hrvatske udruge za odnose s javnošću. Riječ je prvom ovakvom priručniku koji na jednome mjestu obuhvaća teoriju i praksu funkcioniranja djelatnosti odnosa s javnošću u jedinicama lokalne i područne samouprave.
Priručnik je rezultat višegodišnjega rada autorice u javnome sektoru, te ujedno rezultat njezina trogodišnjeg istraživanja komunikacije PR- ovaca s medijima. Priručnik je, kako navodi autorica, nastao iz potrebe da se kolegama u javnome sektoru daju smjernice za dobar rad i komunikaciju projekata od interesa za jedinice lokalne i područne samouprave čija je svrha biti servisom građana.
– Tijekom dugogodišnjeg bavljenja ovim poslom shvatila sam koliko nekim kolegama nedostaje ovakva vrsta pomoći i saznanja na koji će način najbolje riješiti neka od pitanja u svome svakodnevnom radu odnosa s javnošću. Knjiga je posebno posvećena jednom segmentu odnosa s javnošću, a to je odnos s medijima jer je to i najzahtjevniji segment rada PR-ovaca i na njega se troši najviše vremena, istaknula je Ermina Duraj, te naglasila kako je knjiga namijenjena i novinarima da mogu bolje sagledati posao „s druge strane“, a dobro će doći i dužnosnicima u lokalnoj i regionalnoj samoupravi da shvate, navodi autorica knjige, kolika je važnost dobre komunikacije s medijima odnosno u radu političkih institucija.
Moderatorica na predstavljanju knjige i pomoćnica pročelnice županijskog Odsjeka za odnose s javnošću Vlatka Vučić Marasović, ujedno i predsjednica dalmatinske podružnice Hrvatske udruge za odnose s javnošću istaknula je važnost ove publikacije kao vrijednog štiva za sve koji se bave odnosima s javnošću.
– Ovo je prva knjiga koja na ovaj način obrađuje sektor lokalne i regionalne samouprave. Priručnik je sretan spoj autoričina raznolikog profesionalnog iskustva i rezultat temeljitog istraživačkog rada u kojem su sudjelovali i novinari iz cijele Hrvatske, navela je, među ostalim, Vlatka Vučić Marasović, koja je publiku upoznala i s dosadašnjim profesionalnim radom Ermine Duraj koja iza sebe ima dugogodišnje iskustvo novinarskog rada na Hrvatskoj radioteleviziji u Rijeci i na Kanalu Ri. Nakon 12 godina uspješne novinarske profesije odlučila je promijeniti zanimanje, te je nastavila karijeru u Primorsko-goranskoj županiji, gdje već deset godina radi u Službi za odnose s javnošću i protokol.
Navedimo još kako je priručnik izišao u izdanju Hrvatske udruge za odnose s javnošću, te kako u sedam glavnih poglavlja obrađuje povijesni razvoj odnosa s medijima u odnosima s javnošću, strateško komuniciranje s medijima, razumijevanje medija, položaj službenika za odnose s javnošću, iskustva novinara i drugo.