Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

LONGIN Posjetili smo ili otvorili projekte vrijedne oko 1,4 milijarde kuna koji će nam donijeti razvoj i iskorak u gospodarstvu

07.03.2019. 18:56
LONGIN Posjetili smo ili otvorili projekte vrijedne oko 1,4 milijarde kuna koji će nam donijeti razvoj i iskorak u gospodarstvu


U današnjem cjelodnevnom, složenom i iscrpnom obilasku Zadarske županije Andrej Plenković, predsjednik Vlade RH, u pratnji s ministrima Olegom Butkovićem i Gabrijelom Žalac te Božidarom Longinom, zadarskim županom, obišao je i otoke Ugljan i Pašman gdje je razgledao i upoznao se s radovima na izgradnji ribarske luke u Veloj Lamjani u Kalima i o gradilištu trajektne luke Tkon.
– Posjet Zadarskoj županiji predstavlja jasnu poruku naše Vlade koliko nam je bitno partnerstvo, dijalog i razumijevanje svega onoga što radimo na nacionalnoj razini s našim županijama, gradovima i općinama, bez obzira koja je politička opcija na vlasti. Provodimo politiku da se može odlučivati najbliže našim ljudima, zato ćemo nizom zakonskih izmjena nastaviti proces jačanja ovlasti, nadležnosti i kompetencije lokalnih jedinica. Gospodarstvo ovdje u Zadru na lokalnoj razini pulsira uz podršku Vlade RH, kaže Plenković, na dobrobit gospodarstva, razvoja, na iskorištavanje ovog potencijala kojeg imamo sada kroz korištenje EU fondova, jer je praktički trećina tih sredstava iz europskog proračuna.
– Ujedno gradi se lokalna, prometna i otočna infrastruktura. Jačamo vaše sposobnosti da izađete ususret izazovima na lokalnoj sredini, pripremljeniji, snažniji i bolje organizirani nego prije. Međutim to ne bi bilo dovoljno da zajednički ne radimo na realizaciji konkretnih projekata naše Vlade koja se temelje iz sredstava 10 milijardi eura u prvih sedam godina članstva u Europskoj uniji koje koordinira ministrica Žalec i onog što nacionalna sredstva daju dodatnu vrijednost, poručio je Plenković zahvalivši se Julijani Radović Longin, voditeljici Klastera, na gostoprimstvu u Škraping centru
Projekt trajektne luke Tkon je vrijedan preko 45 milijuna kuna, prva faza radova iznosila je 13 milijuna kuna, a druga, završna faza 32,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Rok izgradnje je za 29 mjeseci ili gotovo 2,5 godine.
– Od vitalne važnosti za razvoj općine Tkon i cijelog otoka Pašmana su dva strateška projekta, izgradnja trajektne luke te Aglomeracija Pašman -Tkon, navodi Goran Mušćet, načelnik Tkona.
Radovi u ribarskoj luci Vela Lamjana su vrijedni 37 milijuna kuna, a rade se u metropoli ribarstva, u Kalima.
– Radovi se odnose na novu obalu za prihvat ribarskih brodova od 162 metra, produženje lukobrana za 30 metara i izgradnju obale za manje brodove od 140 metara. Rok radova je 18 mjeseci, naglasio je Marin Kolega, načelnik Kali.
Ministar Butković je poručio kako je ovo je svojevrsna “renesansa hrvatske obale”, jer nikada do sada nije ulagano u lučku infrastrukturu kao što je to slučaj danas.
– Ovo je prvi ovakav projekt u Hrvatskoj, iz EU sredstava Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ u kojem imamo ukupno 80 milijuna eura, a između ostalog financiramo ulaganja u male luke od značaja za otočno stanovništvo. Nakon Tkona idemo dalje s projektima diljem obale od Dubrovnika do Pule, istaknuo je Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture.
Kako je kazala mistrica Žalac, ovo je bilo i otvaranje 14. Škraping Tkon – otok Pašman 2019., najveće međunarodne treking utrke u Hrvatskoj s oko 1.500 sudionika koja će se održati u subotu, 9. ožujka, sa startom u Tkonu, te 10. Sajma otočnih proizvoda, hrvatskog brenda, koji se od petka do nedjelje održava u Škraping centru.
– Danas smo na više lokacija u Zadarskoj županiji posjetili ili otvorili projekte vrijedne oko 1,4 milijarde kuna. Pokazatelj je to da u Zadarskoj županiji imamo mnoštvo kvalitetnih projekata koji će nam donijeti iskorak, kako u gospodarstvu tako i u razvoju infrastrukture, reći će župan Longin.
Obzirom da često ističemo važnost ravnomjernog razvoja županije i ovaj posjet otocima Ugljanu i Pašmanu pokazuje važnost koje naši otoci imaju za Zadarsku županiju, ali i Vladu RH koja je s početkom ove godine donijela novi zakon o otocima, pokazavši dodatnu brigu za razvoj otoka i za bolje uvjete života otočnog stanovništva, zaključio je Božidar Longin.