Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

PLENKOVIĆ I MINISTRI Potpisali ugovore za rekonstrukciju i uređenje stare jezgre Benkovca, izgradnju i rekonstrukciju operativnih površina Zračne luke te obišli novu zgradu putničkog terminala u Gaženici

07.03.2019. 16:25
PLENKOVIĆ I MINISTRI Potpisali ugovore za rekonstrukciju i uređenje stare jezgre Benkovca, izgradnju i rekonstrukciju operativnih površina Zračne luke te obišli novu zgradu putničkog terminala u Gaženici


Predsjednik Vlade Andrej Plenković u pratnji potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića, ministrice regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijele Žalac, ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića te pomoćnika ministra poljoprivrede Ante Mišure boravio je danas u Zadarskoj županiji, a dočekali su ih župan Božidar Longin sa suradnicima te gradonačelnik Zadra Branko Dukić. 
Krenuli su od Benkovca gdje su ministrica Žalac, ministar Butković i gradonačelnik Benkovca Tomislav Bulić potpisali ugovor za projekt "Rekonstrukcija i uređenje stare gradske jezgre grada Benkovca" ukupno vrijedan 11,9 milijuna kuna, od čega je 10,1 milijun kuna bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj.
– Projekt obuhvaća rekonstrukciju i adaptaciju, nadogradnju i dogradnju dviju zgrada Gradske uprave i njihovu energetsku obnovu, elektroinstalaterske radove te vodovod i kanalizaciju. Uredit će se i okoliš oko zgrada, tržnica i trg te popločati 150 metara gradske šetnice s okolišem. Riječ je o više od tisuću četvornih metara građevine i 1250 četvornih metara okoliša, izjavila je nakon potpisivanja ugovora ministrica Žalac ističući važnost da se s radovima u ratu stradalog Benkovca krene što prije kako bi se konačno obnovio nakon dugog niza godina, a isto tako i kako bi se pokrenuli drugi projekti predviđeni intervencijskim planom. Ministrica je naglasila kako je 85 posto od ukupnih 11,9 milijuna kuna bespovratnih sredstava te da Grad Benkovac neće morati platiti ni preostalih 15, već svega tri posto, jer je ministarstvo kroz Fond za sufinanciranje EU projekata odlučilo ovaj projekt sufinancirati s dodatnih 12 posto, a kazala je i kako će se osim Benkovca istim sredstvima sufinancirat i obnova Vukovara, Belog Manastira s općinom Darda, Petrinje i Knina.
– Kroz intervencijski plan za Grad Benkovac u ukupnoj vrijednosti od 25 milijuna eura, do sada smo dodijelili 6,6 milijuna kuna za pripremu dokumentacije i jačanje administrativnih kapaciteta za provedbu plana kojeg zajednički rade Središnja agencija  za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU, Grad i Uprave za potpomognuta područja Ministarstva regionalnog razvoja i fondova. Visoki državni dužnosnici u pratnji domaćina obišli su i poslovnu zonu Šopot, odnosno tamošnju energanu za biomasu u vlasništvu tvrtke Biomass too energy Benkovac d.o.o., nakon čega su se zaputili u Zemunik gdje su ministri Krstičević i Butković s direktorom Zračne luke Zadar Josipom Klišmanićem potpisali tripartitni sporazum o izgradnji i rekonstrukciji operativnih površina te zračne luke vrijedan ukupno 500 milijuna kuna.


Potpisan tripartitni sporazum o izgradnji i rekonstrukciji operativnih površina Zračne luke
– Važnost ove zračne luke je jako velika. To je strateški projekt budući da luka već ima oko 700 tisuća putnika. Ove godine slavimo i 50 godina njezina postojanja, rekao je Butković istaknuvši kako je sporazum neophodan za daljnji razvoj Zračne luke Zadar. Dodao je kako je sporazumom, međusobno dogovorena zajednička priprema projekta i rješavanje imovinsko-pravnih obveza, a najavio je i kako će uz pomoć ministrice Žalac, nakon što bude gotova projektna dokumentacija, zatražiti  sufinanciranje ovog projekta iz EU fondova.  
– Projekt obuhvaća rekonstrukciju postojeće uzletno-sletne staze, dogradnju staze od 700 metara te rekonstrukciju i dogradnju zgrade putničkog terminala, istaknuo je Butković, a ministar Krstičević izrazio je zadovoljstvo što Hrvatska vojska kao partner sudjeluje u tako važnom projektu koji je nazvao velikim korakom za Zadar, Zadarsku županiju i ukupno gospodarstvo.
– Što se tiče nas, dobit ćemo nove sposobnosti, mogućnosti korištenja ove uzletno-sletne piste i to je dobro prije svega i za Hrvatsku vojsku i puna potpora ovom projektu – rekao je Krstičević izražavajući zadovoljstvo i zbog dobre sinergije lokalne zajednice i ministarstava u realizaciji ovog projekta.
– Do sada je napravljen glavni projekt za stajanku, ishođena je lokacijska dozvola što se tiče vojnog dijela piste i napravljen je parcelacijski elaborat, a slijede ugovorni odnosi između Ministarstva obrane i Zračne luke kako bi se definirali daljnji koraci i način reguliranja imovinsko – pravnih odnosa, izvjestio je direktor ZLZ Josip Klišmanić.


Luka Gaženica – nova priča
Plenković je obišao i novu zgradu putničkog terminala u zadarskoj luci Gaženica gdje je župan Božidar Longin podsjetio na loša vremena kad je, kako je kazao, taj važan projekt bio gotovo zaustavljen, ali potom i spašen zahvaljujući upravo Vladi Andreja Plenkovića.
– Zahvaljujući Vladi i svim dobrim ljudima koji su se angažirali oko ovog projekta mi smo danas došli do kraja – ne krijući zadovoljstvo kazao je Longin.
– Ovdje se danas otvara jedna potpuno nova priča, veliki projekt za našu županiju, koji ujedno vraća i grad Zadar na mjesto koje mu pripada. S ovim terminalom, cestovnim i zračnim prometom koji su riješeni, a nadam se uskoro i željeznicom, Zadar postaje važno prometno čvorište u ovom dijelu Europe što nam je bio cilj, rekao je Longin, a gradonačelnik Dukić projekt Gaženice naveo je kao dobar primjer dobre suradnje Grada, Županije i Vlade.
–  Ovo što smo ovdje zajednički napravili pozitivno se odražava i pokazuje i u drugim segmentima. Grad Zadar raste, razvija se kao i županija. Nikada veći broj zaposlenih nismo zabilježili, a brojke pokazuju kako napreduje i gosposarstvo, izjavio je Dukić.