Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

PROJEKTI Zadarska lučka uprava prva povukla 32,5 milijuna kuna iz EU fondova

07.03.2019. 14:55
PROJEKTI Zadarska lučka  uprava prva  povukla 32,5  milijuna kuna iz  EU fondova


Ugovor vrijedan 32,5 milijuna kuna kojima će se fincirati izgradnja druge faze luke Tkon na otoku Pašmanu potpisan je jučer u  službenim prostorijama Županijske lučke uprave Zadar, čime su ostvareni uvjeti za početak radova na drugoj, završnoj fazi te otočne trajektne  luke.  
Radi se o bespovratnim sredstvima koje je Županijska lučka uprava  Zadar, odnosno njezin brojčano mali, ali vrlo uspješan tim, prvi u Hrvatskoj uspio dobiti za ovu namjenu.


Dvije faze radova
Vrijedan ugovor u ime ŽLU Zadar s posredničkim tijelima – Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture i Središnjom agencijom za financiranje EU projekata potpisao je direktor Davor Škibola.
– Prva faza radova u luci Tkon koštala je 13 milijuna kuna. Po završetku  radova pripremili smo projekt za drugu fazu koji je vodila Branka Batur i  aplicirali ga za sredstva iz EU fondova, podsjetio je Škibola, a Batur je dodala kako su radovi u prvoj fazi okončani koncem 2016. te da je projekt  druge faze bio spreman već početkom 2017.
– Preostali radovi procijenjeni su na vrijednost od 30 milijuna kuna,  nakon čega smo projekt prijavili za financiranje iz Operativnog programa Konkurentnosti i kohezija i potom potpisali ugovor za iznos od 32,5  milijuna kuna bespovratnih sredstava. Danas ćemo potpisati ugovore sa  izvođačima radova, stručnim nadzorom, projektantskim nadzorom, voditeljem projekta gradnje i samog projekta, pa bi u narednih deset dana,  sukladno potpisanom ugovoru, trebali započeti radovi, rekla je Batur te  je dodala kako je rok za završetak radova predviđen za 29 mjeseci, s tim  da se tijekom dviju turističkih sezona u trajanju od ukupno pet mjeseci  radovi neće izvoditi.


Prvi povukli sredstva
– Mi smo kao brojčano mala, ali po broju luka koje pokrivamo najveća  lučka uprava u državi, jako ponosni da smo prvi u državi povukli sredstva iz EU fondova iz tog operativnog programa koji za cilj ima povezivanje otoka s kopnom, njihovo uključivanje u širu prometnu mrežu i samim time olakšanje života otočanima, poručila je Batur.
Nakon što su provedeni i završeni postupci javne nabave za izvođenje  gradevinskih radova na izgradnji trajektne luke Tkon za odabir voditelja  projekta gradnje, stručni nadzor i koordinatora zaštite na radu, projektantski nadzor te postupak za odabir voditelja za adminaistrativno-tehničko vođenje izabrani su i oni s najboljim ponudama. 
Za izvodača radova, tako je kao najpovoljnija, s cijenom od  25.390.679,26 kuna, izabrana  Zajednica ponuditelja društva Kali Gradnja  d o.o. Kali i EL Tim d.o.o. Zadar, za voditelja projekta gradnje društvo Civil Engineering Consultancy d.o.o. Zadar sa cijenom od 406.250 kuna te  za stručni nadzor i koordinatora zaštite na radu društvo Kozina projekti  d.o.o. Trilj sa cijenom od 548.655 kuna.
Kako se za projektantski nadzor nije nitko javio u skladu sa Zakonom  o javnoj nabavi proveden je postupak jednostavne nabave kojim je izabrano društvo Obala d.o.o. Split sa cijenom usluge od 190.625 kuna. Tvrtka Civil Engineering Consultancy d.o.o. Zadar sa cijenom od 161.250.00  kuna u tom je postupku izabrana za uslugu vodenja projektom.
Svi ugovoreni iznosi za radove i usluge su sa uključenim porezom na  dodanu vrijednos, a tijekom idućeg tjedna ŽLU Zadar objavit će i postupak javne nabave za usluge promidžbe i vidljivosti čime će završiti cjelokupan postupak nabave za ovaj vrijedan projekt.