Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

RADOVI Veslačkom domu potpuni „makeover“ u vrijednosti od oko milijun kuna

07.03.2019. 13:52
RADOVI Veslačkom domu  potpuni  „makeover“ u  vrijednosti od  oko milijun kuna


Veslački dom u Zadru nakon gotovo punih 40 godina dobiva  novo ruho. Naručitelj Grad Zadar priprema provedbu otvorenog postupka javne nabave male vrijednosti za predmet nabave: Sanacija izolacije u  prostorijama Veslačkog doma u Zadru.
Saniranje terase, izolacije svlačionica i sanitarnog čvora
Kako saznajemo od pročelnice za kulturu i šport, Dine Bušić, projektom sanacije izolacije u Veslačkom domu predviđena je sanacija prohodne terase doma u punom obimu (450 m2) koja predviđa potpuno uklanjanje postojećih keramičkih pločica s hodne površine, slivnih kanala za  oborinsku vodu i parapetnih zidića (do rampe). S obzirom na to da terasa propušta vodu na nekoliko mjesta, planirano je ukloniti svu izolaciju,  ugraditi novu, te postaviti novu hodnu površinu i izraditi nove slivne kanale, stoji u odgovoru pročelnice Bušić.
Dio projekta, koji se odnosi na sanaciju izolacije svlačionica s tuševima i sanitarnih čvorova Veslačkog doma, nastavlja Bušić, predviđa uklanjanje postojećih sanitarija iz tri svlačionice i tri sanitarna čvora, uklanjanje postojeće izolacije koja je napukla na više mjesta (uključujući u 6  jednokrilnih vrata na sjevernoj strani), izradu potpuno nove izolacije,  dobavu i ugradnju novih tuširaonica u tri svlačionice te zamjenu svih  umivaonika, pisoara, školjki i miješalica.


Radovi će trajati 4 mjeseca
– Projekt je izradio Aniva – inženjering d.o.o. iz Zadra, trenutno smo u  fazi Prethodnog savjetovanja sa zainteresiranim gospodarskim subjektima (kompletna projektna dokumentacija je na stranicama Grada Zadra), nakon čega će se otvoriti natječaj za izvođača uz procijenjenu vrijednost nabave od 950.000 kuna + PDV. Po zaključivanju ugovora, kazala je  Bušić dodavši kako je predviđeno trajanje radova oko 4 mjeseca.
Jedan od trenera zadarskih veslačkih snaga, Petar Milin, nije krio zadovoljstvo projektom koji već toliko dugo čeka na realizaciju.
– Voda je već godinama problem našem Domu, terasa i svlačionice pogotovo. Ipak je riječ o objektu starom skoro 40 godina i od tada nije bilo  većih ulaganja. Voda je sve te godina konstantno radila sve veću štetu i  propuštala, kako nama u Domu, tako i poslovnim prostorima ispod nas.  Već se nekoliko godina spominje sanacija, i drago nam je da je Grad napokon osigurao sredstva, kazao je Milin dodavši kako ovaj klub i sportaši  to svakako zaslužuju.
 -Povremeno su, kroz godine, rađeni manji zahvati, koliko nam je Grad  mogao osigurati. Tako je prije 10-tak godina obnovljena stolarija i sanitarni čvorovi, ali veća renovacija poput ove koja će uslijediti, nije rađena  od izgradnje Doma (1979.) i drago mi je da smo ju napokon dočekali, kazao je Milin.


O Veslačkom domu
Prošlo je točno 39 godina od kada su veslači Jadrana uselili u novi Veslački dom  sagrađen na Branimirovoj obali. Početkom travnja 1969. počelo je rušenje starog  Veslačkog doma, koji se nalazio na lokaciji sadašnjeg spomenika pomorcu stotinjak  metara sjevernije od današnjeg doma, zbog izgradnje prometnice na Branimirovoj  obali. Klub je umjesto da krene u izgradnju novog doma morao adaptirati jednu staru daščaru u koju su smjestili nekoliko čamaca i koja je sljedećih deset godina bila  dom veslačima Jadrana.
Od tadašnjeg Zavoda za urbanizam Jadran je, kao naknadu za rušenje staroga doma, dobio određena sredstva za izgradnju novog doma ali je nedostajao još značajan  dio sredstava. Posljednji sastanak Upravnog odbora u staroj zgradi održan je 2. travnja 1969.
Godinama su članovi Jadrana pokušavali pokrenuti početak izgradnje, postojalo je  nekoliko planova ali je na kraju prošlo deset godina do početka radova na izgradnji  novog doma smještenog na novoj lokaciji koju je Klubu tadašnja Općina Zadar darovala u trajno vlasništvo.
Zadrani su tada, prepoznajući uspjehe tadašnjih veslača Jadrana predvođenih trenerom Romanom Bajlom, odlučili sredstvima samodoprinosa 1979. godine započeti  izgradnju nove zgrade Veslačkog doma. Veslači su u novu zgradu uselili 30. listopada 1981. godine. Glavni projekt Veslačkog doma izradio je Zavod za Arhitekturu Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a glavni projektant bio je prof. dr. Ante  Marinović – Uzelac, dipl. ing.arh, koji je za isti i nagrađen, a zgrada kluba postala je  prepoznatljiva figura koja i danas svojim izgledom dominira u uvali Jazine.
Tako su veslači dobili novi dom u kojemu su na jednom mjestu bili smješteni dvorana za vježbanje, veslaonica, hangar za brodove, svlačionice i društvene prostorije.  Oni su sigurno, svih ovih godina od useljenja, svojim rezultatima i radom na odgoju  više tisuća djece, koji su u tom razdoblju prošli kroz klub, opravdali povjerenje  građana Zadra od prije 30 godina kada su oni izglasali da će samodoprinosom biti izgrađen novi Veslački dom. Velika je uloga tadašnjeg predsjednika Mate Marlaisa, koji je uz pomoć Tankerske plovidbe, uspio privesti gradnju Veslačkog doma kraju.
Dom je teško oštećen na samom početku Domovinskog rata izravnim pogodcima  nekoliko avionskih raketa kada je avion, gađajući tadašnju tvornicu ''Boris Kidrič'',  koja se nalazila preko puta kluba, promašio metu i pogodio klub.
I dalje će, kao što su to radili proteklih više od stotinu godina postojanja Jadrana,  veslači znati sačuvati vrijednosti koje su naslijedili od generacija starih članova i boriti se za interese kluba u očuvanju tradicije organiziranog veslanja u Zadru, koja  seže u 1885. godinu i čiji je Jadran jedini baštinik danas. (preuzeto s vk-jadran.hr)