Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

TRADICIJSKA KULTURA Na dan ludijade maturanti tancaju silbenski tanac

07.03.2019. 14:07
TRADICIJSKA KULTURA Na dan  ludijade  maturanti  tancaju  silbenski  tanac


Ovogodišnji, osmi po redu, Etno dani Zadarske županije  obilovat će brojnim zanimljivim i originalnim događanjima kojima će se  kao i svake godine promovirati i popularizirati tradicijska kultura zadarskoga kraja i cijele sjeverne Dalmacije.
Ova tradicionalna kulturna manifestacija u organizaciji Etnološkog  odjela Narodnog muzeja Zadar, kako nam je kazala voditeljica Odjela dr.  sc. Jasenka Lulić-Štorić, započet će ove godine već sredinom ovoga mjeseca, točnije 15. ožujka radionicom paške čipke.


Radionica paške čipke
– Radionica paške čipke, koju će voditi članice Udruge Frane Budak iz  Paga, održat će se u petak, 15. ožujka od 17 do 20 sati u Gradskoj straži, a  radionica će se inače u sklopu Etno dana održavati do 13. travnja, kaže  voditeljica Etnološkog odjela dr. sc. Jasenka Lulić-Štorić i iznosi originalnu ideju kojom bi se u ovu kulturnu manifestaciju od ove godine  uključili i zadarski maturanti, a o čemu je ovih dana obavijestila ravnatelje svih 16 zadarskih srednjih škola.
– S obzirom da će vrijeme trajanja Etno dana obuhvatiti i razdoblje  maturalnih zabava, odnosno ludijade, došli smo na ideju da se po uzoru  na osječke maturante i njihovo plesanje kvadrilje, i u Zadru tih dana organizira plesanje maturanata na otvorenome. Ali na zadarskim trgovima  maturanti bi plesali silbenski tanac, tradicijski ples s otoka Silbe,  zaštićeno namaterijalno kulturno dobro Republike Hrvatske, kaže Lulić- Štorić i dodaje da bi, ukoliko bude povoljan odaziv škola, maturante s  ovim tradicijskim plesom na radionicama upoznali članovi izvorne folklorne skupine Silba, kao i organizator događaja Narodni muzej Zadar –  Etnološki odjel.
– Radionice, zapravo ugodna druženja, odvijala bi se u atriju Kneževe  palače kroz ožujak, travanj i svibanj jednom tjedno u večernjim satima, a  na dan ludijade maturanti bi silbenski tanac zaplesali na gradskim trgovima, a mogli bi im se priključiti i građani, iznosi ovu zanimljivu ideju Jasenka Lulić-Štorić koja bi se trebala realizirati 22. svibnja od 10 do 11 sati  pod nazivom Maturanti tancaju.


Program bogat različitim sadržajima
Inače, Etno dani će obuhvatiti razne programe u različitim muzejskim  i vanjskim prostorima, pa će se tako na Narodnom trgu održati radionice  vokalne tradicijske glazbe zadarskog područja koje će voditi dr. sc. Joško  Ćaleta, a na istom prostoru održat će se i radionica glazbenoplesnog folklora dinarske zone koju će voditi mr. sc. Ivo Brkić.
U Gradskoj straži će u utorak, 26. ožujka radionicu pod nazivom "Zar  prorok Jana ima što reći mladima"  održati Ante Mihić, dipl. teolog, a u  četvrtak, 28. ožujka će se u Kneževoj palači otvoriti izložba Paške čipke  Udruge Frane Budak iz Paga.
– Bit će tu, kao i svake godine, igra pamtilica-memory s motivima narodnih nošnji, zatim pričanje tradicijskih priča i legendi Zadarske županije za učenike osnovnih škola, a neke od tih priča mislimo poslije i publicirati, kaže dalje Jasenka Lulić-Štorić i dodaje da je u bogatom i raznolikom programu predviđena i radionica mirila, kulturna baština vezana  uz posmrtne običaje. O pogrebnim spomen obilježjima na Velebitu, na  kojima su nosači pokojnika do groblja zastajali kako bi se odmorili, sudionike radionice upoznat će voditeljica radionice Mirjana Trošlj, prof.
Među događanjima u sklopu Etno dana je i izložba "Zadarska baština"  koju priprema aktivna učenička zadruga "Maraška" iz Osnovne škole  Bartula Kašića, s crtežima i slikama s motivima pletene ornamentike, keramičkim predmetima i reljefima, te predmetima od kartona i alufolije.




Smotra folklora
Bit će tu i radionica samoborskog kraluša, a riječ je o tradicijskoj ogrlici od perlica koju će voditi mr. sc. Lela Roćenović. Ona će također voditi  i još jednu zanimljivu radionicu koja će približiti običaje vezane uz osiguranje vode u sljedećoj godini. Ova radionica samoborskog majuša namijenjena je predškolcima i nižim razredima osnovne škole. Zanimljivu  radionicu "Naučimo isplesti pozvezu" vodit će Nada Šarlija, koja će voditi i radionicu pod nazivom "Naučimo isplesti struku".
U parku Vladimira Nazora za osnovce će se organizirati boćanje, a na  Narodnom trgu održat će se predstavljanje etno publikacija i suvenira iz  Etnološkog odjela NMZ. Na središnjem gradskom trgu odvijat će se i Etno šušur, odnosno druženje sa znalcima tradicijskog rukotvorstva Zadarske županije.
Valentina Dačnik će održati predavanje "Održivi razvoj nematerijalne  kulturne baštine. U suradnji s Hotelijersko-turističkom školom će se na  Narodnom trgu organizirati prezentacija tradicijske hrane Zadarske  županije, dok će radionicu glazbeno plesnog folklora (zadarski tanac)  voditi Ivan Baričević i KUD Zadarski tanac.
Za četvrtak, 30. svibnja planiran je mimohod sudionika Smotre folklora od Gospe od zdravlja Kalelargom do Trga Petra Zoranića, a u petak, 31.  svibnja manifestacija će završiti Smotrom folklora – nastupima KUD-ova  Zadarske županije i gostiju, te sutradan druženjem s KUD-om Sv. Juraj iz  Draganića koji će organizirati izložbu i modnu reviju, te izvesti plesove iz  draganičkog kraja.
Zadrane tako u sljedeća dva i pol mjeseca očekuju brojna događanja  koja će promovirati seosku tradicijsku kulturu zadarskoga kraja i oživjeti  nekadašnju svakodnevicu običnog čovjeka.