Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

UMJETNOST Likovno djelo koje bi se moglo krivo protumačiti?!

07.03.2019. 14:20
UMJETNOST Likovno djelo  koje bi se moglo  krivo  protumačiti?!


Rad je odbijen jer je slika takva da bi se mogla krivo protumačiti. Naime, sporni su naslovi u oblačićima koji su na engleskom jeziku, a u prijevodu na hrvatski jezik znače – "bolesno" i "nakaze". Netko  tko je pripadnik LGBT zajednice, doista bi mogao to shvatiti kao izraz  netrpeljivosti. To bi se moglo protumačiti dvosmisleno,  suprotno od  onog što je bila namjera učenika odnosno, njegove poruke. I to je jedini  razlog zbog kojeg je Povjerenstvo tu sliku odbilo poslati na natječaj. Mi  smo škola koja ne tolerira bilo kakav oblik nasilja ili pak, netrpeljivosti bilo koje vrste, prema bilo kome i stoga je Povjerenstvo donijelo takvu  odluku – rekla je jučer Ivanka Radulić predsjednica tročlanog Povjerenstva i profesorica likovne umjetnosti u zadarskoj Gimnaziji Vladimira  Nazora, dok je ravnatelj Rade Šimičević rekao kako cijelu tu priču, više  ne želi komentirati i da podržava stav Povjerenstva u kojem sjede stručni  ljudi.


Sarkazam nije poželjan?
– Čini mi se da se od cijele ove priče, želi stvoriti "slučaj"  kojeg – nema.  Svatko na svijetu i u životu ima pravo na svoje mišljenje, stav, pa i  doživljaj nekog umjetničkog djela. Nisam umjetnik i ne želim ulaziti u  autonomiju Povjerenstva. Uvijek je do sada tako bilo i tako će biti i dalje –  naglasio je ravnatelj Šimičević.
Podsjećamo, riječ je o likovnom radu učenika Gimnazije Vladimira  Nazora iz Zadra koji je prijavio školi svoj likovni rad za Županijsku smotru Art dizajna u organizaciji zadarske Škole primijenjene umjetnosti i  dizajna. Tema je bila "Umjetnik kao kritičar vremena". On je naslikao  dvojicu muškarca kako se ljube te je u oblačićima napisao uvrede koje se  često upućuju istospolnim parovima, što kod njegovih likova na slici –   izaziva suze. Da bi njegova poruka bila snažnija, ime slike je također, sarkastično, ali i provokativno nazvao – "Nakaze", a namjera je bila uputiti  kritiku neprihvaćanja LGBT zajednice u društvu.
Učenik je komentirao odbijanje njegova rada za srednjoškolski portal  Srednja.hr. izražavajući ogorčenje kako jedino njegov rad nije bio prihvaćen te da je on samo napravio ono što je od njega i traženo, a to je tema pod naslovom –  "Umjetnik kao kritičar vremena".