Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Nijemci pozivaju svoje sunarodnjake da ovoga ljeta ostanu doma!

07.03.2020. 18:30


Rezervacije se kod nas ne otkazuju za sada, ali ih je manje nego što je to uobičajeno u ovo vrijeme i manje nego što smo se nadali, otkrila je jučer dugogodišnja turistička radnica Branka Martinec, direktorica prodaje i marketinga u Sunnyside Resortu u Petrčanima.


«Turizam osjetljiva biljka«
Mnogi koji se bave turizmom i na zadarskom području kao uostalom i u ostatku Hrvatske, jako su zabrinuti na koji će se način epidemija koronavirusa, ali i migrantska kriza odraziti na turističku sezonu. Branka Martinec kaže kako je ona i inače u životu optimistična, pa vjeruje kako će se ipak, sve riješiti do početka predsezone. Dodaje kako i trenutačna situacija u kojoj se našla cijela Europa, pa i svijet, potvrđuje koliko je »turizam osjetljiva biljka« podložna »višoj sili i vanjskim utjecajima«.
– Trenutačno samo na dnevnoj bazi u kontaktu s turoperatorima. Buking se znatno usporio posljednjih desetak dana, ali srećom, kod nas za sada doista, nema otkazivanja. Sve se rezervacije čuvaju. Međutim, preporuka je nama emitivnih tržišta kao što je primjerice, njemačko da se ostane doma ovoga ljeta. Nijemci savjetuju svojim sunarodnjacima da svoj godišnji odmor provedu u Njemačkoj gdje, kao što znamo, također ima puno toplica, bazena, ugodnih i lijepih resorta, kaže Martinec.
No, mišljenja je da će puno većih problema imati mali, privatni iznajmljivači nego, hotelske kuće koje su u sustavu, ukoliko se ovako nezavidna situacija nastavi.


Vodit će se borba za svakog gosta
Milan Miletić, poznati zadarski poduzetnik i vlasnik tvrtke Hoteli Zadar d.d. jučer je rekao kako nam svima skupa ne preostaje ništa drugo, nego se nadati da će cijela priča završiti do predsezone jer, kako je rekao, i puno je investicija u igri.
– Bojim se da ćemo morati voditi borbu za svakog gosta. Posebno je teško kad su u pitanju veća ulaganja i investicije kao u mom slučaju. Ulaže se kao da se nikada ništa loše neće dogoditi, a onda se dogodi. Ali, to je život. Što se konkretno nas tiče, moram reći da je do sada buking usporen. Puno je manje rezervacija nego što je bilo lani u ovo vrijeme u ožujku i za travanj, a ima i slučajeva otkazivanja rezervacija. No srećom, u manjoj mjeri. Nemamo za sada, otkazivanja rezervacija za svibanj, lipanj i srpanj i to nam daje nadu, vjeruje Miletić. Dodao je kako je po njegovom mišljenju za hrvatski turizam veći problem koronavirus, nego migrantska kriza, ali da vjeruje da će se ipak, situacija smiriti s prvim toplijim danima.
Inače, Miletić je trenutačno upravo u investiciji ulaganja u obnovu bivšeg hotela Beograd. Radi se punom parom, ali Miletić nije želio špekulirati s rokovima završetka radova.
– Ako bude za ovu sezonu – super, a ako bude i malo kasnije, opet dobro. Najvažnije je da se sve napravi kako treba i da Zadar dobije još jedan lijepi hotel, zaključio je Milan Miletić.




Odgođene ekskurzije
Zbog koronavirusa do daljnjega su odgođena sva putovanja hrvatskih učenika u inozemstvo, objavila je jučer ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak. Odluka o odgodi putovanja bit će na snazi, najmanje mjesec dana.
Inače, u Hrvatskoj je jučer potvrđen i 11. slučaj zaraze koronavirusom. Riječ je o kontaktu drugog oboljelog iz Varaždina.