Postani suhozidar/ka!

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika isikiric
OTVORENE PRIJAVE - Volonterski program PP Vransko jezero
Suhozidar/ka: obnavlja suhozide - građevine od prirodnog kamena koje se izrađuju bez korištenja morta ili veziva, krči i čisti vegetaciju koja je obrasla suhozide, informira javnost (posjetitelje Parka) o aktivnostima obnove, doprinosi očuvanju kulturne baštine Parka
Volonteri će naučiti kako nastaje građevina od prirodnog kamena

Ukoliko si spreman/na strpljivo i predano svoje vrijeme uložiti u savladavanje umijeća tradicijske gradnje, koje je proglašeno nematerijalnim kulturnim dobrom RH, prijavi se za volonterski program Parka prirode Vransko jezero – suhozidar/ka, pozivaju iz PP Vransko jezero.
Na taj način zainteresirani se uključuju u obnovu suhozida najvećeg maslinika Dalmacije u Parku prirode Vransko jezero. Dobit će tradicionalno znanje, savladati tehniku i izgraditi kulturnu i biološku raznolikost Modravskih maslinika.

Potrebno sedam volentera

Volonterski program će se održati u razdoblju od 30. ožujka do 4. travnja 2020. godine na prostoru Modrava, nekada najvećeg maslinika istočne jadranske obale, u okolici lučice Prosika. Volonteri će raditi na obnovi pješačkih puteva omeđenih suhozidima. Smještaj je osiguran i besplatan - u blizini same lokacije obnove suhozida. Obavezno je sudjelovanje u cijelom trajanju programa, a prijave su moguće najkasnije do 20. ožujka 2020. godine.
Suhozidar/ka: obnavlja suhozide - građevine od prirodnog kamena koje se izrađuju bez korištenja morta ili veziva, krči i čisti vegetaciju koja je obrasla suhozide, informira javnost (posjetitelje Parka) o aktivnostima obnove, doprinosi očuvanju kulturne baštine Parka.
Potrebno je sedam volontera, a njihovo radno vrijeme je optimalno 5 sati dnevno, ukupno 30 sati tjedno kroz 6 dana trajanja programa. Planirani raspored uključuje kraće pauze za odmor. Obavezno je sudjelovanje u cijelom trajanju programa.
Volonter treba biti spreman na zahtjevan fizički rad i boravak na suncu, imati sposobnost za rad i nalaženje samostalne uloge u grupi, biti strpljiv i predan, spreman na cjelodnevni boravak na otvorenom i pješačenje, imati čvrstu volju za učenje i snažne ruke.
Treba znati hrvatski ili engleski jezik. Volonteri iz stranih zemalja moraju znati engleski jezik kako bi se mogli sporazumijevati s djelatnicima u Parku i drugim volonterima. Volontersko radno mjesto nije prikladno za osobe s težim invaliditetom te s fizičkim i motoričkim poteškoćama.

Tradicijsko znanje gradnje

Smještaj volontera je osiguran i besplatan - u apartmanima Zvonimir u naselju Prosika. Smještaj uključuje dva apartmana za tri, odnosno četiri osobe. Potrebno je dijeliti sobu. Izvor električne energije u apartmanima je iz solarnih kolektora, stoga nije moguće neograničeno korištenje svih električnih aparata (poput sušila za kosu). U apartmanu postoji jedna plinska grijalica u slučaju nižih temperatura. U dvorištu apartmana dostupan je roštilj za pripremanje hrane. Volonteri samostalno pripremaju obroke u kuhinji apartmana. Troškove nabavke namirnica snosi Park prirode.
Lokalni prijevoz unutar Parka, prema potrebi, je osiguran - Park će sukladno prethodnom dogovoru te prema potrebi osigurati prijevoz volontera od/do kolodvora te do obližnjeg dućana. Putne troškove dolaska i odlaska iz Parka volonteri snose sami.
Kada ne volontiraju volonteri mogu: istraživati Park prirode Vransko jezero - promatrati ptice, upoznati pješačke staze Parka te posjetiti atraktivni vidikovac »Kamenjak« s kojeg se pruža pogled na cijelo jezero i Jadransko more, mogu se kupati u Vranskom jezeru i Jadranskom moru udaljenom jedan kilometar, posjetiti obližnje otoke - Murter i Vrgadu, na povratku ili odlasku posjetiti gradove Zadar, Biograd, Pirovac ili Šibenik.
Kroz volontiranje će prijavljeni moći ovladati tradicijskim znanjem gradnje, upoznati mediteransku močvaru i njenu bioraznolikost, osnažiti tijelo i duh kroz aktivni rad u prirodi, doprinijeti lokalnoj održivosti te jačanju lokalne zajednice, uvjeriti se u moć timskog rada, steći samopouzdanje u vlastite mogućnosti.
Ukoliko zainteresirani imaju dodatnih pitanja, trebaju više informacija ili pomoć u ispunjavanju formulara mogu se obratiti na telefon 023/383-181 ili email strucna.sluzba@pp-vransko-jezero.hr (zl)

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 4 (2 glasova)