Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Postupkom serijalizacije protiv krivotvorenih lijekova

08.03.2020. 08:15


Prije godinu dana u hrvatsko ljekarništvo uveden je sustav provjere autentičnosti lijekova čime se povećava sustav zaštite pacijenata, odnosno štiti njihovo zdravlje od mogućih posljedica eventualnih krivotvorina. Tako već godinu dana sve hrvatske ljekarne moraju raspolagati sustavom kojim se lakše i učinkovitije otkrivaju krivotvoreni lijekovi koji se izdaju na recept. Navedeni sustav uveden je u sve zemlje Europske unije Direktivom o krivotvorenim lijekovima, donesenoj 2011. godine, kako bi se potrošačima lijekova zajamčila sigurnost i kvaliteta lijekova koji se prodaju na području EU i spriječilo izdavanje krivotvorenih medikamenata kroz legalni lanac opskrbe.
Iako se krivotvoreni lijekovi, pokazuju istraživanja, odnose u najvećoj mjeri na lijekove nabavljene, odnosno kupljene putem internetske prodaje, ovakvim sustavom provjere prodaja lijekova u ljekarnama postala je još sigurnija.
– Postupak tzv. serijalizacije lijekova na recept provodimo već dulje vrijeme na način da se prije izdavanja lijek skenira, čime se provjerava njegova autentičnost. Ako se na mjeraču javi upozorenje, odnosno ako se indikator ne zazeleni, pakiranje se ne može pustiti u prodaju, kažu nam u jednoj zadarskoj privatnoj ljekarni, te navode da takav slučaj za sada nisu imali. U ljekarni ističu da je obveza proizvođača lijekova da na svaku kutijicu stavi 2-D crtični kod i zaštitu od otvaranja, a na ljekarnicima je obveza da prije izdavanja lijeka provjere njegovu autentičnost.
Također, navode još u ljekarnama, s obzirom da je trajanje svakog proizvoda različito, proći će i do pet godina dok se sva pakiranja proizvoda ne prilagode novim sigurnosnim standardima.
Krivotvorenje lijekova je inače sve ozbiljnija prijetnja za javno zdravlje građana u zemljama EU, i mada postotak prodaje lijekova na crnom tržištu nije tako visok kao u zemljama u razvoju, u kojima i do 30 posto svih lijekova do korisnika dolazi nelegalnim putem, i u Europskoj uniji je krivotvorenje farmaceutskih proizvoda u stalnome porastu.
Implementacijom Nacionalnog sustava za provjeru autentičnosti lijekova na recept napravljen je još jedan važan sigurnosni korak zaštite građana od opasnosti povezanih s neodobrenim, neučinkovitim ili opasnim lijekovima. (H. R.)


»Serijalizaciju lijekova provodimo već dulje vrijeme na način da se prije izdavanja lijek skenira, čime se provjerava njegova autentičnost. Ako se na mjeraču javi upozorenje, pakiranje se ne može pustiti u prodaju
Ljekarnica iz Zadra


30
posto svih lijekova u zemljama u razvoju do korisnika dolazi nelegalnim putem, što je značajno više nego u Europskoj uniji