Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Primorska mora pasti ili Zadru pada abaligaški zastor

08.03.2020. 10:30


Uvertira za večerašnji još jedan u nizu sudbinskih ogleda u ABA ligi nije prošla po planu. Derbi HT Premijer lige protiv Gorice zaključen je s porazom (73:74) i momčad Danijela Jusupa nije uspjela stvoriti optimalno ozračje pred Koper Primorsku koja večeras u 18 sati gostuje na Višnjiku. U Velikoj Gorici su na vidjelo izašle mnoge slabosti Zadra koje su ove sezone koliko-toliko uspješno maskirane u domaćem prvenstvu, no to se ne može kazati i za regionalno natjecanje gdje su ostali tek na teoriji da mogu u završna dva kola nekako do tog pretposljednjeg mjesta i odlaska u kvalifikacije s finalistom ABA 2 doigravanja. Za tako nešto će im se trebati poklopiti dosta toga, a prvi uvjet je večerašnja pobjeda nad Kopranima te oba poraza ili Mege ili Krke u preostala dva kola. Cibona je u petak navečer uspjela riješiti svoje brige oko opstanka pobjedom u Laktašima tako da je manevarski prostor za Jusupovu momčad sve uži.


Domaći teren
Trebat će uz eventualnu pobjedu večeras i čudo usred Beograda protiv Euroligaša C. zvezde u posljednjem kolu, no trčati pred rudo prije apsolviranja Primorske nije nikako u redu. Stoga se sve karte bacaju na stol u srazu s Kopranima koji su unatoč osipanju rostera usred sezone zbog financijskih problema uspjeli održati kontinuitet rezultata u ABA ligi i dobiti popriličan broj utakmica. I to sve bez čak šestorice najboljih igrača (Jagodić-Kuridža, Šiško, Harris, Holt, Marinković, Čakarun) plus trenera Jurice Golemca koji je prešao na klupu Cedevite Olimpije. Jusup je svjestan da im dolazi neugodan protivnik, ali tko god stajao na suprotnoj strani terena cilj je uvijek isti, pobjeda.
– U svaku utakmicu idemo sa sto posto. Hoće li to biti dovoljno? Igramo pred svojim igračima, nama to uvijek puno znači. Kroz ovu ligu smo pokazali da smo sve te pobjede koje smo imali ostvarili pred svojim navijačima. Uz podršku publike koju ovom prilikom pozivam učinit ćemo sve da dođemo do pobjede – kazao je trener Zadra pred posljednju ovosezonsku domaću utakmicu u regionalnoj ligi. Po svemu sudeći mogla bi ta utakmica biti i posljednja uopće u ABA ligi, no nekako se svi u klubu od igrača pa i do trenera nadaju da će i sljedeće sezone na Višnjiku dočekivati najbolje abaligaške momčadi. Koliko je to realno vidjet ćemo nakon odigrana dva završna kola, ali svakako je presudan ovaj prvi korak večeras protiv Primorske.


Šansa uvijek postoji
– Pokušavam biti realan. Svaku utakmicu smo se pripremali kao da je protiv Real Madrida. Igračima uvijek govorim, a tako i jest, da smo u svakoj utakmici imali šansu; negdje veću, negdje manju. Pitanje je kolike su to šanse. Budimo realni nije lako, osobito druga utakmica protiv Crvene zvezde, ali sigurno ćemo imati šansu. Malo me brine što dosad u gostima nismo ostvarili nijednu pobjedu. To me brine – priznao je zabrinutost Jusup kojem se uz poraz od Gorice nije poklopilo što pred ovu bitnu utakmicu s Kopranima ne može računati na kapetana Ivanova i vjerojatno Junakovića.
– Medicinska služba kaže da ne može obećati, ali da će učiniti sve kako bi osposobili Junakovića. No, bez obzira na ozljede uvijek smo ulazili u utakmice sa sto posto što se tiče psihološke pripreme. Koliko smo dobro igrali to je druga stvar. Ali igrači su uvijek ulazili u utakmicu spremni tako da očekujem od njih pravi odgovor – za kraj je kazao Jusup.




Gilbert: Pristup utakmici je ključ
Dominic Gilbert bit će večeras sigurno igrač na kojem će mnogo toga počivati u igri Zadra. Navijače će zadovoljiti jedino pobjeda, posebno nakon neugodnog poraza kod Gorice u petak navečer. Stoga motiva ne bi trebalo nedostajati u svlačionici Zadra iako i Primorska želi pobjedu kako bi se možda dočepali i doigravanja.
– Ovo je bitna utakmica za oba kluba. Nama za opstanak u Aba ligi, a njima za ulazak u doigravanje. Oni su dobra momčad i pristup utakmici je ključ svega. Igramo bez Ive Ivanova i Martina Junakovica i svaki igrač mora dati sve od sebe kako bi ostvarili željenu pobjedu.
 


Igračima uvijek govorim, a tako i jest, da smo u svakoj utakmici imali šansu; negdje veću, negdje manju. Pitanje je kolike su to šanse. Budimo realni nije lako, osobito druga utakmica protiv Crvene zvezde, ali sigurno ćemo imati šansu. Malo me brine što dosad u gostima nismo ostvarili nijednu pobjedu. To me brine
Danijel Jusup