Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Titule pripale Medicinskoj školi i OŠ Smiljevac

08.03.2020. 14:45


Pobjedama ekipe Medicinske škole Ante Kuzmanića u konkorenciji mladeži odnosno srednjoškolaca i ekipe Osnovne škole Smiljevac u konkurenciji podmlatka odnosno osnovaca u subotu je u OŠ Šimuna Kožičića Benje završeno prvenstvo škola grada Zadra u natjecanju iz prve pomoći. Obje prvoplasirane ekipe izborile su odlazak na međužupanijsko natjecanje s prvoplasiranim ekipama Šibensko- kninske županije.
– Rezultati u praktičnom i teoretskom znanju su na razini ranijih godina. Ovo je prva razina natjecanja, a ako žele ostvariti bolji rezultat trebaju biti značajno bolji na međužupanijskom natjecanje na kojem će se tražiti zahtjevnije znanje. Naše škole su uglavnom bile pobjednici na međužupanijskim natjecanjima i sudionici državnog, pa to od njih i očekujemo, kazao je Bore Galac, ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa.


Opao broj srednjoškolaca natjecatelja
U kategoriji podmladka, u kojoj se uglavnom natječu učenici sedmih razreda, ove godine se prijavilo šest ekipa, a sudjelovalo je 66 učenika osnovnih škola. U kategoriji mladeži pri kojoj prednjače učenici trećih razreda, s obzirom da su maturanti u ovom razdoblju okrenuti obvezama završetka srednje škole i pripremama za upis na studij, natjecale su se tri ekipe s ukupno 18 natjecatelja. Ekipu čini šest učenika, s time da je šest član rezervni.
Galac je rekao kako se prethodnih godina natjecalo više ekipa srednjih škola i to obično šest, sedam ekipa, a veći broj ih se prijavio i ove godine.
– Nažalost, srednjoškolcima su se ove godine preklopili termin održavanja ovog i školskih natjecanja iz drugih predmeta. Budući da su im uspjesi na tim predmetniim natjecanjima donose bodove za upis za fakultet, morali su odustati od jednog natjecanja, a to je ono iz prve pomoći, pojasnio je prvi čovjek Gradskog društva Crvenog križa.
Natjecanje je koncipirano na način da ekipe cirkuliraju na šest radilišta. od čega su dva praktična radilišta za svaku kategoriju i četiri radilišta za testiranje teoretskog znanja.
– Praktični dio natjecanja se sastoji od saniranja raznih ozljeda, imobilizacija, zaustavljanja krvarenja, stavljanja ozlijeđenih u bočni ili transfuzijski položaj. Ekipa mladeži na međužupanijskom i državnom natjecanju imat će i reanimaciju. Što se tiče teoretskog dijela nadmetanja, natjecatelji trebaju pokazati znanje iz poznavanja povijesti hrvatskog i međunarodnog crvenog križa i prava djece, govori Galac.


U čemu su griješili
Prateći praktični dio natjecanja mogla se vidjeti razina znanja njegovih sudionika. Primjerice, pružana je pomoć jednoj osobi zaprimljenoj zbog krvarenja iz nosa. Iako su natjecateljice iz jedne ekipe ispravno postupile pri zaustavljanju krvarenja, nisu se sjetile provjeriti s ozlijeđenom osobom je li ona dijabetičar, a što je u ovom slučaju bila, zbog čega je ova ekipa ostala bez dijela bodova. Druga ekipa je, pak, morala zbrinuti osobu ozlijeđenu u fizičkom sukobu. Pravilno su, kako je utvrdio liječnik- ispitivač, sanirali posjekotinu na glavi, ali su, iako im je ozlijeđena naznačila kako osjeća bolove u rebrima, tu osobu ostavili u polusjedećem položaju zaboravivši je okrenuti na bok kako bi se smanjio pritisak na ozlijeđeno rebro.
Galac je istaknuo kako je njihovoj udruzi ovo bitno natjecanje ne samo zbog toga da educiraju učenike iz pružanja prve pomoći.
– Cilj nam je učenicima približiti Crveni križ kao humanitarnu međunarodnu organizaciju s dugom tradicijom i ulogom u društvu koju ova organizacija ima kada treba odgovoriti na krizne situacije, u prikupljanju i distribuciji humanitarne pomoći, organizaciji zdravstvenih aktivnosti i svemu drugom, priča ravnatelj Gradskog društva koji je kazao kako im je bitno upoznati mlade s djelovanjem njihove organizacije i njihovih aktivnosti ne bi li barem neki od njih ostali uz Crveni križ i nakon završetka školovanja i bili njihovi aktivisti, volonteri, a možda i djelatnici.
Osim nekoliko zaposlenika Crvenog križa, u provedbi ovog natjecanja sudjelovali su i volonteri ove organizacije, kao i liječnici koji inače educiraju prije svega buduće vozače, a ovdje su provjeravali znanje natjecatelja u prvoj pomoći.




»Cilj nam je učenicima približiti Crveni križ kao humanitarnu međunarodnu organizaciju s dugom tradicijom i ulogom u društvu koju ova organizacija ima kada treba odgovoriti na krizne situacije, u prikupljanju i distribuciji humanitarne pomoći, organizaciji zdravstvenih aktivnosti i drugom
Bore Galac, ravnatelj Crvenog križa Zadar


66
učenika osnovnih škola podijeljenih u šest ekipa natjecalo se u kategoriji podmlatka, a 18 srednjoškolaca u tri ekipe u kategoriji mladeži


Poredak ekipa:
Podmladak: 1. OŠ Smiljevac 2. OŠ Bartula Kašića 3. OŠ Krune Krstića
Mladež: 1. Medicinska škola Ante Kuzmanića 2. Gimnazija Franje Petrića 3. Gimnazija Vladimira Nazora