Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Europarlamentarci na plenarnoj sjednici idući tjedan odlučuju o programu EU za zdravlje

07.03.2021. 14:00


Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj organizirao je online konferenciju uoči plenarne sjednice na kojoj će se, među ostalim, raspravljati i glasovati o programu EU za zdravlje, prijedlogu uvođenja pristojbe na ugljik za određenu skupinu proizvoda koji se uvoze na EU tržište te o novim pravilima u upravljanju aktivnostima u ribarstvu. O ovim temama govorile su zastupnice Sunčana Glavak (HDZ, EPP), Romana Jerković (SDP, S&D) te Ruža Tomašić (HKS, EKR).
Zastupnica Sunčana Glavak istaknula je kako će na marginama plenarne sjednice čelnici EU institucija potpisati zajedničku izjavu o Konferenciji o budućnosti Europe nakon što je ovaj tjedan postignut dogovor o načinu upravljanja tim procesom. Riječ je o nizu foruma i rasprava s građanima diljem Europe, kazala je Glavak, te pojasnila da će se obraditi teme poput klimatskih promjena, izazova u gospodarstvu, socijalne pravde i jednakosti, digitalne transformacija, promicanja europskih vrijednosti. Dodala je da će zadaća biti reformirati Uniju nakon Brexita i pandemije te je približiti stvarnim potrebama njezinih građana. »Čut ćemo glas građana jer moramo voditi računa o demokratskim temeljima Unije«, zaključila je zastupnica. Istaknula je također kako bi prema sadašnjim očekivanjima Konferencija trebala započeti 9. svibnja, na Dan Europe, u Strasborugu, ako to epidemiološka situacija dopusti.


Jačanje zdravstvenih sustava
Zastupnica Romana Jerković osvrnula se na program EU za zdravlje o kojem će se raspravljati i glasati na plenarnoj sjednici rekavši kako je on rezultat iskustva stečenog u pandemiji virusa COVID-19. »Program ima tri opća cilja: zaštititi građane Unije od ozbiljnih prekograničnih prijetnji zdravlju te ojačati kapacitete za upravljanje krizama. Drugi je poboljšati dostupnost i pristupačnost lijekova i medicinske opreme, a treći važni opći cilj je jačanje zdravstvenih sustava i ljudskih potencijala te povećanje otpornosti na buduće krize«, istaknula je Jerković. Podsjetila je da je Europski parlament imao vrlo važnu ulogu pri odluci o financijskoj omotnici za ovaj program. Naime, države članice su prvotno predlagale znatno niži iznos koji su kroz dugotrajne pregovore europarlamentarci uspjeli povećati tri puta, na sadašnjih više od 5 milijarde eura.
Zastupnica Ruža Tomašić govorila je o novim pravilima za upravljanje ribarskim aktivnostima u idućih petnaest godina istaknuvši da postoji razilaženje europarlamentaraca i Komisije oko određenih prijedloga, poput videonadzora plovila. Pojasnila je da Komisija predlaže uvođenje obveznog sustava za snimanje i pohranu podataka u plovilima koja podliježu nadzoru iskrcavanja te da je ona predložila amandman koji umjesto o obveznog predviđa dobrovoljno korištenje videonadzora. »Mi nemamo kamere ni u agro-biznisu, mislim da nije fer da budu potrebne samo za ribare«, rekla je Tomašić. Podsjetila je i da je postignut dogovor Parlamenta i Vijeća o načinu trošenja financijske omotnice za ribarstvo u razdoblju od 2021. do 2027. prema kojem će se, u slučaju privremene obustava ribolova, 12 mjeseci isplaćivati naknada po plovilu.


Ribarstvu treba ppodrška
»Sektori ribarstva i akvakulture trebaju podršku više nego ikada za suočavanje sa sadašnjim i budućim izazovima poput virusa COVID-19 te provedbu ambicioznih politika kao što je Zeleni plan’’, zaključila je zastupnica.
Na plenarnoj sjednici koja će se održati od 8. do 11. ožujka očekuje se i rasprava i glasanje o programu InvestEU kojim se želi mobilizirati do 400 milijardi eura javnih i privatnih strateških i inovativnih ulaganja. Zastupnici će razmotriti i prijedlog o uvođenju pristojbe na ugljik za robu koja na EU tržište dolazi iz trećih zemalja s manje ambicioznim propisima o emisijama stakleničkih plinova od onih u Uniji. Raspravljat će i o medijskim slobodama u Mađarskoj, Sloveniji i Poljskoj te o potrebi jačanja socijalne dimenzije u nacionalnim planovima reformi. Predviđena je i rasprava o geoblokiranju budući da u praksi ima problema s provedbom Uredbe koja zabranjuje ograničavanje dostupnosti proizvoda na temelju lokacije kupca. Očekuje se da bi europarlamentarci trebali pozvati na rješavanje pitanja geoblokiranja u području audiovizualnih usluga. Prvog dana plenarne sjednice obilježit će se Međunarodni dan žena.