Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Hrvatska doznala moguće suparnike na EuroBasketu

07.03.2021. 08:26


Hrvatska muška košarkaška reprezentacija svrstana je u treću od šest jakosnih skupinu ždrijeba za Europsko prvenstvo, koje će u Njemačkoj biti održano 29. travnja, a u njoj su još aktualni europski prvak Slovenija, Poljska i Turska. Iz FIBA Europe, europskog ogranka Međunarodne košarkaške federacije, obavijestili su saveze čije reprezentacije sudjeluju na sljedećem EuroBasketu da su zbog sadašnjeg epidemiološkog stanja i protuepidemijskih mjera koje su na snazi u Njemačkoj prisiljeni ždrijeb odgoditi do 29. travnja.


Hrvatska deseti »nositelj«
Hrvatski košarkaški su s četiri pobjede i dva poraza osvojili prvo mjesto u svojoj kvalifikacijskoj skupini s Turskom, Nizozemskom i Švedskom, a plasman na EuroBasket su osigurali već nakon prve četiri utakmice u kojima su imali maksimalan učinak. Jakosne skupine su složene prema poziciji reprezentacija na aktualnoj FIBA-inoj ljestvici na kojoj je Hrvatska na 14. mjestu u svijetu, odnosno na deseta među europskim momčadima. Reprezentacije će ždrijebom biti podijeljene u četiri skupine po šest momčadi za prvu fazu natjecanja, a četiri najbolje će se plasirati u osminu finala. Sudomaćini EuroBasketa 2022. su Češka, Gruzija, Italija i Njemačka, a završni turnir je na rasporedu od 1. do 18. rujna sljedeće godine.


Završnica u Berlinu
Utakmice prvog dijela natjecanja bit će igrane u Pragu, Tbilisiju, Milanu i Kölnu, a domaćin nokaut faze natjecanja, od osmine finala nadalje, bit će Berlin. Svaka od zemalja domaćina može izabrati jednu partnersku reprezentaciju koja ne smije biti iz iste jakosne skupine s kojom će igrati u prvoj fazi natjecanja u skupini. Posljednji EuroBasket održan je 2017. godine. Na njemu je Hrvatska poražena u osmini finala od Rusije, a naslov europskog prvaka osvojila je Slovenija.




Jakosne skupine za ždrijeb muškog EuroBasketa 2022.


SKUPINA 1: Španjolska, Srbija, Grčka, Francuska


SKUPINA 2: Litva, Rusija, Italija, Češka
SKUPINA 3: Poljska, HRVATSKA, Turska, Slovenija
SKUPINA 4: Njemačka, Ukrajina, Finska, Gruzija
SKUPINA 5: Belgija, Mađarska, Izrael, Velika Britanija
SKUPINA 6: Bosna i Hercegovina, Nizozemska, Estonija, Bugarska