Mavar: Zadovoljan sam poslovanjem, imamo minus od samo 136.000 kuna

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
UNATOČ KORONA KRIZI Psihijatrijska bolnica Ugljan jedna od rijetkih s dobrom bilancom
Dug bolnice iznosi oko četiri milijuna kuna, međutim toliko smo dužni Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje samo iz razloga što nismo fakturirali sva sredstva, a nismo to mogli učiniti zbog situacije s covidom. No, naš je realan minus već spomenutih 136.000 kuna, odnosno oko 11.000 kuna mjesečno, zbog čega sam zaista prezadovoljan, kaže ravnatelj
Vedran SITNICA
Psihijatrijska bolnica Ugljan nema problema s dugovanjima

Početak godine vrijeme je kada se rade financijske analize za proteklu godinu, a ona Psihijatrijske bolnice Ugljan otkriva da je ustanova i u 2020. poslovala vrlo racionalno, pazeći na sve stavke troškova, osobito u protekloj i ovoj »covid godini«. Naime, ravnatelj Mladen Mavar napominje kako njihov realan dug u ovom trenutku iznosi svega 136.000 kuna:
- Dug bolnice iznosi oko četiri milijuna kuna, međutim toliko smo dužni Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje samo iz razloga što nismo fakturirali sva sredstva, a nismo to mogli učiniti zbog situacije s covidom. No, naš je realan minus već spomenutih 136.000 kuna, odnosno oko 11.000 kuna mjesečno - napominje ravnatelj Mavar, dodajući kako je stoga prezadovoljan poslovanjem bolnice u protekloj godini:

Smanjen broj pacijenata

- Osobito zbog vanjskih faktora zbog kojih nismo mogli isfakturirati ova sredstva, a to je: da smo radili u covid uvjetima, da neko vrijeme nisu radile ambulante i dnevna bolnica, da nam je u bolnicu ulazio smanjen broj pacijenata te niz drugih stvari. No, nismo jedini s obzirom da velik broj bolnica ove godine neće isfakturirati limit prema Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje te se nadam da ćemo početi normalno funkcionirati kada covid prođe - poručuje Mavar.
Ovdje treba napomenuti kako Psihijatrijska bolnica Ugljan nema problema ni s nestašicom lijekova kakve ovih dana ima većina bolnica u Hrvatskoj. Naime, iako su dugovanja hrvatskih veledrogerija opet su dosegla kritičnu točku te u ovom trenutku iznose 5,7 milijardi kuna, bolnica Ugljan ne ulazi u rang onih kojima prijeti obustava isporuka lijekova, o čemu nam je ravnatelj Mavar kazao:

Nemaju velikih dugovanja

- Naša bolnica nema nekih velikih dugovanja i dobro s nosimo s narudžbama te nismo imali nekih pritisaka oko isporuka. I prilikom ovakve situacije u listopadu prošle godine imali smo dovoljno lijekova jer naš farmaceut vodi računa da na zalihama imamo dovoljno lijekova kako nam se ne bi dogodila nestašica. Imali smo određena interventna sredstva kojima smo plaćali dugove farmaceutskim kućama te pokrili dobar dio dugova prema njima plaćajući sve na vrijeme, tako da doista nemamo problema s nestašicom lijekova, a pogotovo ne nekih pritisaka s najavom blokada - ističe Mavar, napominjući kako su smanjili ukupan dug dobavljačima.
Naime, riječ je o svoti od čak 2,2 milijuna kuna, što kazuje da Psihijatrijska bolnica Ugljan financijski zaista dobro stoji te da je ravnateljstvo učinilo sve da iz prošle godine iziđu sa što pozitivnijom poslovnom bilancom. Upravo tome imaju i zahvaliti što na zalihama uvijek imaju dovoljno lijekova kako njihovi pacijenti ne bi bili ugroženi, kao što je situacija u nekim bolnicama u Hrvatskoj sada, ali i krajem prošle godine.

Vode računa o zalihama lijekova

Mavar je i dosad naglašavao kako bolnica ima svoj limit te nemaju dugovanja samo prema veledrogerijama, ali se sve ovo vrijeme nastoje što optimalnije ponašati te racionalno raspolagati sredstvima kako bi izvršavali obveze prema dobavljačima:
- Osobito o lijekovima uvijek vodimo računa, natojeći da nikad ne budemo pri kraju i da nikad ne dođe do problema u opskrbi. Očekujemo da se i ova situacija što prije riješiti te da će Ministarstvo i Vlada postignu dogovor s veledrogerijama - poručuje na kraju ravnatelj Psihijatrijske bolnice Ugljan.
Naime, za razliku od Opće Bolnice i Specijalne bolnice Biograd koje imaju pacijente na povremenom liječenju, Psihijatrijska bolnica Ugljan skrbi o 400 pacijenata za kojih lijekovi moraju biti osigurani. Pod njihovom je upravom i Dom socijalne skrbi za odrasle osoba s mentalnim poteškoćama za koje također moraju osigurati lijekove.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno