Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

S propuhom u obrani zaključena crnogorska turneja

07.03.2021. 08:05


Podgorička sportska dvorana u Morači mjesto je gdje su Zadrani zadnji put slavili sad već davne 2006. godine što je ostalo vrijediti i nakon jučerašnjeg ukupno 33. abaligaškog ogleda s Budućnosti. Nisu bili ni blizu igrači Ivana Perinčića podvigu kao što su recimo bili u Baru protiv Mornara prije tri dana, već ih je domaćin doslovno razmontirao u drugom poluvremenu stvorivši u jednom trenutku i prednost od 30 koševa. Djelomično opravdanje za takvu blijedu predstavu imali su Zadrani u hendikepu neigranja Justina Cartera kao i činjenici da im je ovo bila čak peta utakmica u osam dana, ali ni to ne može isprati njihovu katastrofalnu obranu koja je dopustila skoro 100 primljenih koševa i čak 16 trica iz 32 pokušaja domaćeg sastava.


Mavra i Ejim
Prva četvrtina protekla je u znaku Dominika Mavre s jedne i Melvina Ejima s druge strane. Kapetan Zadra izostankom Cartera odlučio je puno više se baviti egzekucijom i to mu je dobro išlo u otvarajućim minutama postigavši sedam koševa, dok je kod domaćina odskakao kanadski krilni centar s čak devet ubačaja. No, imao je Ejim za razliku od Mavre i veću pomoć suigrača koji su svaki ubacili po nešto pa je Budućnosti pripala prva veća prednost (22:15). Pokazalo se to zapravo tek početkom kanonade gostujućeg koša jer su Podgoričani u četiri minute druge dionice napravili 14:5 seriju koja im je donijela velikih 16 viška (36:20). Priključili su se Ejimu ponajbolji domaći igrači Cobbs i Ivanović, ubacio je tricu Talijan Della Valle, dok su svoj doprinos dala i dva Nikolića. Mirisalo je na pravu rezultatsku katastrofu u tim trenucima jer su se Perinčićevi igrači doslovno pogubili u silovitom udaru Budućnosti, a osim Mavre i Onuakua koji su dotada kombinirano ubacili 16 koševa u redovima Zadra nije se moglo pronaći raspoloženih igrača. Ipak, povoljniji vjetrovi gostima su zapuhali u naredne tri minute kad su se 13:3 serijom uspjeli vratiti na samo dva posjeda zaostatka (39:33). Perinčić je zaigrao s dva playmakera, Mavrom i Junakovićem, a iskoristivom se pokazala i igra Kraljevića pa se ukazao tračak nade u Morači za Zadrane. Međutim, takvu primisao sasjekli su im u korijenu domaći košarkaši koji su do odlaska na odmor praktički povratili izgubljenu prednost. Šehović je stavio tricu, Ejim i Ivanović po dvicu i u nastavak se ušlo s 12 plusa (45:33) za momčad Dejana Milojevića.


Bijeg domaćina
Obrambeno to nije bilo ni blizu razine koju je priželjkivao trener Zadra prije početka utakmice, previše je koševa ubacio domaći sastav, a pritom su im se razigrali praktički svi igrači koji su ulazili u igru što nije mogao pak kazati Perinčić za svoju momčad. Taj pozitivan pomak na defanzivnom kraju terena nije se ipak dogodio u trećoj četvrtini koja je bila ključna ako se mislilo vratiti u živu utakmicu. Naprotiv, izdržali su Zadrani tek pet minuta na deset zaostatka da bi do ulaska u završnu četvrtinu Budućnost pobjegla na 18 plusa (66:48) ponajviše na račun Ivanovića i Danila Nikolića. Priči je tu zapravo bio kraj iako je ostalo još cijelih 10 minuta za igru. Velika razlika u kvaliteti, ali i rezultatu, nije se mogla tek tako nadoknaditi pa je Perinčiću ostalo usmjeriti sve resurse ka sljedećoj utakmici koja mu dolazi već za dva dana, u trećem krugu HT Premijer lige na gostovanju kod Furnira. U visokom porazu u redovima Zadra tek se mogu izdvojiti dva igrača. Onuaku koji je ostvario dvostruko-dvostruki učinak s 15 koševa i 13 skokova, kao i Mavra koji je zabio 17 koševa uz četiri napadačka skoka i dvije asistencije. Kod Budućnosti Ejim je ubacio 17 dok je Danilo Nikolić postigao 15 poena.




Cibona nadvisila Partizana u Beogradu
Košarkaši Cibone u susretu su 20. kola regionalne ABA lige kao gosti u Beogradu svladali Partizan sa 90-87 (24-19, 13-17, 21-23, 22-21; 10-7) nakon produžetka. Cibona je do pobjede protiv Partizana u Beogradu nakon 10 godina stigla u vrlo neizvjesnoj završnici u kojoj su oba sastava imala nekoliko prilika privesti susret u svoju korist. U junaka pobjede zagrebačkog sastava izrastao je Mateo Drežnjak koji je sedam od svojih devet koševa postigao u produžetku. Cibonu su do vrijedne pobjede predvodili Roko Prkačin i Toni Nakić sa po 23 koša, a kapetan Prkačin je sakupio i 10 skokova, dok je najefikasniji u redovima Partizana bio Uroš Trifunović sa 20 ubačaja.