Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

GSS-ovci spasili dvojicu Belgijanaca u Velikoj Paklenici

Autor:

06.04.2009. 22:00
GSS-ovci spasili dvojicu Belgijanaca u Velikoj Paklenici


Spasitelji HGSS Stanice  Zadar spasili s dvojicu belgijskih penjača iz stijene u Velikoj Paklenici u noći s ponedjeljka na utorak. Gorski  spašavatelji poziv u pomoć dobili su u ponedjeljak u 20.40  sati, nakon kojeg se njih jedanaest uputilo prema kanjonu Velike Paklenice. Akcija je  uspješno završila u 00.30 sati, a  penjači su prošli bez ozljeda.
Alpinistički dvojac  R.  L.(32) i E. F.(32) još se u  ponedjeljak oko podneva krenuo penjati 200 metra  dugi smjer “Senza Pieta” u Debelom kuku.  Kad su ga uspješno savladali  odlučili su absajlati, spustiti se  užetom do dna  stijene.  Međutim, prilikom spuštanja u  stijeni im je zapeo čvor na  užetu. Unatoč  brojnim pokušajima da oslobode uže ostali  su zarobljeni u  stijeni. Nakon  što su se osigurali na sidrištu,  mobitelom su  pozvali svoje kolege koji su potom uputili poziv  u pomoć u Županijski centar  112.
Penjači su se nalazili na 80  metara od podnožja stijene pa  su se dvojica spašavatelja  obližnjim smjerom “Zgrešeni”  popela do penjača. Ubrzo su  pod svjetlom čeonih lampi i  reflektora kojim je stijena osvijetljena s dna kanjona, fiksirali uže po kojem su se svi  spustili.