Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Vrančić predstavio program HDZ-a

Autor: Siniša Klarica

06.04.2009. 22:00
Vrančić predstavio program HDZ-a

Foto: Adam VIDAS



Zadarska bolnica potiče i kadrovsku ekipiranost, sve u cilju da jednog dana, možda čak i u mandatu ove vlasti, ona postane Klinički bolnički centar. Na tom tragu u bolnici već djeluje 8 doktora i 29 magistara znanosti, kazao je Vrančić
Kandidat HDZ-a  za zadarskog gradonačelnika  dr. Zvonimir Vrančić u utorakje  predstavio program svoje  stranke u zdravstvu i socijali  koji će biti podastrijeti na  predstojećim lokalnim izborima. Aktualna vlast, kaže  Vrančić, u objekte u zdravstvu  u Zadru uložila je dosad  92.123.973,00 kuna. Kronološki, radi se o: 2003. Kirurgiji  i JIL-u, 2004. Adaptaciji Neonatologije, 2005. sanacija  krova Interne, 2006. Zgrada  “Centralne sterilizacije”, 2006.  Radiologija – magnetska rezonancija, 2006. Ginekologija  – adaptacija, 2007.-2008. Interni odjel – adaptacija 3. 4. 5.  i 6. kat, 2008. Poliklinika –  projektna dokumentacija,  2007.-2009. Bolnička kuhinja.
Najveća ulaganja na  Radiologiji
Većina tih investicija realizirala se u Općoj bolnici u  Zadru, a ukupna ulaganja u  opremu iznosila su od 2003.  do 2008. 70.568.753,60 kuna.
Tako su opremljeni Kardiologija – UZV s dopplerom,  koronarna – centralni monitoring bolesnika, nova angio  sala. Gastroenterologija je  dobila gastroskop, kolonoskop, endoskopski UZV. Na  kirurgiji  su opremljene operacijske sale i odjeli, nabavljen  je parni sterilizator. Oftalmologija je dobila perimetar, oftalmomikroskop, Ginekologija operacijsku salu i UZV,  Neonatologija inkubatore.  Najveća ulaganja u opremi bila su na Radiologiji gdje su  nabavljeni mamograf, mamomat, MSCT, MR, UZV, dezintometrija, digitalizacija i  pohrana radioloških snimki  (PACS-Agfa). Opremljena je i  Neurologija – s aparatom za  evocirane potencijale, monitori. U informatičko opremanje uloženo je između 7 i 8  milijuna kuna, govorio je Zvonimir Vrančić.
Zadarska bolnica potiče i  kadrovsku ekipiranost, sve ka  cilju da jednog dana, možda  čak i u mandatu ove vlasti, ona  postane Klinički bolnički centar. Na tom tragu u bolnici već  djeluje 8 doktora i 29 magistara znanosti. Na doktorskim studijima koje sufinancira bolnica trenutačno je 18  liječnika. Dobar dio njih su  predavači na Studiju sestrinstva gdje stječu neophodna  nastavnička zvanja. Uklupno  25 zadarskih liječnika, 33 više  medicinske sestre i dva diplomirana inženjera predavči  su na zadarskom Studiju sestrinstva.
Otvaranje hospicija
Budućnost zadarskog  zdravstva, najavljuje Vrančić,  mnogo će definirati zdravstvena reforma i reforma hitne  pomoći. Tome se u Zadru dodaje 147 milijuna kuna vrijedan projekt Poliklinike u koji će se smjestiti sve dijagnostičke jedinice. U zgradi Interne uredit će se centralni  prijem. Sve veća potreba je za  Odjelom kliničke onkologije.  Definirani su i zdravstveni  prioriteti koje čine; ovisnost o  drogama, kardiovaskularno  zdravlje, nasilje (promet, obitelj), skrb za starije i nemoćne  i tjelesna neaktivnost.
Na drugu stranu, dosad se iz  gradskog proračuna izdvajalo  30 milijuna kuna za socijalu.  U odnosu na ukupnu masu  proračuna, kaže Vrančić,  Grad Zadar najviše izdvaja za  socijalu u Hrvatskoj. Tako  Grad bilježi 6.500 korisnika  raznih socijalnih davanja, a na  taj broj pribrja se i 1.500 korisnika koji su u evidenciji  Centra za socijalnu skrb.
Veliki poticaji  rodiljama
Međutim, Vrančić ne želi  davati politikanska obećanja  te kaže da bi samo 200 kuna  pripomoći umirovljenicima,  stvorilo ukupnu masu novca  koje gradski proračun ne bi  mogao u ovom trenutku izdržati. Radi se o 2,5 milijuna  kuna za uskrsnice i 2 milijuna  kuna za rodilje. Međutim,  Vrančić kaže da će se u 2011.  stvoriti uvjeti da Grad pripomogne uskrsnicama u iznosu 300 kn za mirovine manje od 2.000 kn. Uskrsnica za  mirovine od 2.000 do 3.000 kn  iznosila bi 200 kn. Uvela bi se  i stalna mjesečna naknada za  umirovljenike s najmanjim  mirovinama, ali se ne zna  hoće li te 2011. cenzus biti  1.500 ili 2.000 kn. Poticaj za  rodilje iznosio bi za prvo i  drugo novorođeno dijete  2.000 kn, za 3. dijete 5.000 kn,  a za 4. i svako slijedeće dijete  10.000 kn.
Kao najvažniji objekt u socijali, predvidjeli smo otvaranje hospicija i to u suradnji  sa Županijom. To je kombinacija zdravstvene i ustanove za brigu o starim i nemoćnima u koje bi smjestili  one naše građane koji nisu za  bolnicu, ali im je neophodna  stalna zdravstvena njega i  skrb koju ne mogu imati kod  kuće. Uz to bi išlo otvaranje  još jednog doma za starije i  nemoćne u suradnji sa Zadarskom županijom te otvaranje još jednog dnevnog boravka za starije korisnike, rekao je kandidat HDZ-a za  zadarskog gradonačelnika  dr. Zvonimir Vrančić. Uz  Vrančića, tiskovnoj konferenciji nazočili su i HDZ-ovi  kandidati za dogradonačelnike, Darko Kasap i Dražen  Grgurović.