Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Zadarski lavovi pojeli vukove

Autor: Roman Morović

06.04.2009. 22:00
Zadarski lavovi  pojeli vukove

Foto: Zvonko KUCELIN



Unatoč ozljedi svog prvog  razigravača Roka Stipčevića,  košarkaši Zadra napravili su  upravo ono što su najavljivali  uoči velikog derbija. Hrabrom  i borbenom igrom Zadrani su  u 5. kolu lige za prvaka nanijeli Ciboni prvi ovosezonski  poraz u prvenstvu Hrvatske i  tako se vratili u utrku za prvo  mjesto na tablici. Od prve sekunde košarkaši Zmage Sagadina zaigrali su agresivno,  koncentrirano i na krilima  sjajnog Vladimera Boise, već  nakon prvog poluvremena  imali su osamnaest poena prednosti. Cibona je djelovala izgubljeno, bezidejno, a bljesak  početkom posljednje četvrtine nije bio dovoljan za preokret u Krešinom domu.
Trener Zadra Zmago Sagadin odlučio se od prve minute, kao prvog razigravača  na parket poslati Marka Cara,  umjesto ozljeđenog Roka  Stipčevića. Uz njega su u prvoj  petorci zaigrali još Rančić, Perić, Gečevski i Vladimer Boisa, a upravo je ovaj posljednji  postigao prvih osam zadarskih  poena za vodstvo domaćih  8-3. Homan je vratio na -3, a  na Perićevu dvicu za 10-5 Cibona uvraća tricom Princa te  dvicama Kusa i Rozića za svoje, pokazat će se kasnije, posljednje vodstvo na utakmici  10-12. Zadru prednost vraća  Marko Car, mini serijom 5-0,  a Gečevski i Macura u završnici prve četvrtine donose  Zadru lijepih +9, 29-20 nakon  prvih deset minuta igre.
Svaki pokušaj gostiju da se  približe početkom druge četvrtine spremno je anulirao  Boisa koji je u prvom poluvremenu postigao 16 poena  uz čak 7 napadačkih skokova i  tri ukradene lopte. Calloway i  Troha tricama su pokušali  održati svoju momčad u igri  (38-30), ali Cibona je bila suviše neprecizna (tri minute  bez koša) i Zadar do kraja  poluvremena radi seriju 10-0  te na odmor odlazi s velikih  +18, 48-30. U više navrata  publiku su na noge podizali  Farmer (atraktivno zakucavanje), Prostran (trica) i Boisa  (lavovska borba pod košem), a  Zagrepčani se u takvoj atmosferi jednostavno nisu snašli.
Sve što su gosti uspjeli napraviti početkom treće četvrtine bilo je približiti se u nekoliko navrata na -15, ali ni  činjenica da je Zadar ušao u  bonus već nakon dvije i pol  minute nije pomogla Perasovićevoj momčadi da se spusti  ispod deset razlike. Tek jednom uspjeli su gosti, košem  Andersona, doći na -12, 59-47,  ali tada se ponovno na trici  diže Toni Prostran i pogađa za  62-47. Uskoro se razbudio i  Farmer koji dvjema tricama  donosi Zadru najveću prednost na utakmici +19, 72-53,  minutu prije kraja treće četvrtine.
Serijom 10-0 krajem treće i  početkom četvrte četvrtine  (Anderson 6) Cibona vrlo brzo dolazi na samo devet poena  zaostatka 72-63. Nakon zadarskog timeouta Calloway promašuje čistu kontru za -7, a na  drugoj strani to kažnjava  Rančić tricom za povratak Zadra na +12, 75-63. Anderson  pogađa dvije uzastopne dvice  za 75-68, ali tada ponovno na  scenu stupa Desmon Farmer  koji ubacuje još jednu tricu za  +10. Prkačin je dvjema dvicama vratio “vukove” na -6,  78-72, a ista je razlika bila  nakon Andersonove trice za  83-77, dvije minute i četrdeset  sekundi prije kraja. Ipak, Cibona se u tom dostizanju rezultata previše potrošila, a Zadrani su za promjenu bili malo  precizniniji s linije slobodnih  bacanja i ponovno otišli na  +10, 87-77. U samoj završnici  gosti su se pokušali vratiti tricama iz očaja, no Farmer i  Perić sigurno su zadržali zadarsko vodstvo do konačnih  97-88.


Rekli su:


 
JERE MACURA, ZADAR
– Bilo je teško bez Stipčevića, ali  moram pohvaliti Cara i Prostrana  koji su ga stvarno odlično zamijenili.  Istina, Cibona je u drugom poluvremenu poboljšala obranu i počela  igrati bolje. Bilo je malo neugodno,  ali najvažnije je da smo pobijedili.
MARKO CAR, ZADAR
– Jučer ujutro sam čitao novine i  vidio sam da su nas svi otpisali.  Rok je važan dio naše momčadi,  ali mi smo ekipa na koju se može  računati. Jedan igrač ne čini cijelu  momčad. Prostran? Odigrao je  odlično, s obzirom da je mlad  igrač. Privatno smo dobri, dosta  treniramo zajedno i očekujem da  će postati dobar igrač. Moja igra?  Mogu i bolje, ali nadam se da sam  korektno odradio svoj posao.
VLADIMER BOISA, ZADAR
– Dobili smo Cibonu što je najbitnije. Bili smo bolji suparnik nekih  30-tak minuta. Mogla je biti i veća  razlika da smo mi pogađali na njihovu zonu. Promašili smo neke otvorene šuteve, ali najvažnije je da  smo pobijedili. Za ovakvu utakmicu  je motiviran svaki igrač, jer je Cibona dobra ekipa koja igra Euroligu, a uz to su naši najveći rivali.
HRVOJE PERIĆ, ZADAR
– Dogodilo se upravo ono što smo  priželjkivali nakon što se Rok ozlijedio. Svi smo se skupili i dali 120%  svojih mogućnosti. Jedan drugome  smo pomagali kada nam je bilo teško.  To zajedništvo nas je vodilo prema  pobjedi. Ne želim nikoga posebno  izdvajati, ali moram čestitati Toniju  Prostranu. Postigao je neke važne  koševe u bitnim trenucima. Nadam se  da je to put kojim će on nastaviti i da  će postati vrhunski igrač.
DAVOR KUS, CIBONA
– Nakon onakvog prvog poluvremena bilo je teško vratiti se u  utakmicu. Uspjeli smo sa zonom, ali  moram reći da bi na kraju bilo  nezasluženo da smo pobijedili. Kada dopustiš 12 skokova u napadu u  prvom poluvremenu, teško se bilo  čemu možeš nadati. Naš najveći  problem je što primamo previše  poena. U prvom poluvremenu smo  primili gotovo 50. Moramo popraviti obranu i igrati u bržem ritmu.