Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Ministar Čobanković opet na Zrmanji

Autor: Ivana Burica

06.04.2010. 22:00
Ministar Čobanković opet na Zrmanji

Foto: Vedran SITNICA



Imamo potvrđene dolaske. No ne bismo htjeli da se najavi nekoga tko će možda zbog neodgodivih obveza zadnji dan morati odustati. To bi izgledalo kao da smo bacili lažni mamac, pojasnio je Župan koji je na inzistiranje novinara ipak potvrdio jedan dolazak – onaj ministra Petra Čobankovića
Na Petoj hrvatskoj rafting regati Zrmanja 2010. koja će se održati 23. i 24. travnja sudjelovat će mnoga zanimljiva imena iz svijeta politike, gospodarstva i jet seta. Najavio je to na jučerašnjoj konferenciju za novinare direktor Hrvatske rafting regate Đuro Župan koji, pak, konkretna imena nije htio spominjati.
– Imamo potvrđene dolaske. No, ne bismo htjeli da se najavi nekoga tko će možda zbog neodgodivih obveza zadnji dan morati odustati. To bi izgledalo kao da smo bacili lažni mamac, pojasnio je Župan koji je na inzistiranje novinara ipak potvrdio jedan dolazak – onaj ministra Petra Čobankovića.
Seoska olimpijada
– Njegov je dolazak ove godine vrlo izvjestan. Čobanković je uvijek bio otvoren za sudjelovanje na regati, a nije dolazio samo onda kad bi se njeno održavanje poklopilo s obilježavanjem Dana grada Vukovara, kazao je Đuro Župan koji je okvirno nabrojio kakve će ekipe sudjelovati u natjecanju. Uz ekipe sačinjene od predstavnika Vlade RH te predstavnika Ureda Predsjednika RH, koje su tradicionalni sudionici Regate, potvrđen je i dolazak predstavnika različitih lokalnih uprava i samouprava. Nekoliko će ekipa biti sačinjeno od predstavnika gospodarstva, među njima su najavljeni predstavnici INA-e i Mola, a neće izostati ni predstavnici hrvatskog “zvjezdanog društva” tzv. celebritiji. Regata je prerasla državne okvire pa je najavljen i dolazak ekipa susjednih zemalja – Mađarske, Makedonije, Crne Gore i Slovenije, a doći čak i dvije ekipe iz Španjolske. Riječ o predstavnicima jakih gospodarskih subjekata tih zemalja, a kad je o Sloveniji riječ, najavljen je dolazak slovenskih političkih predstavnika u Bruxellesu zaduženih upravo za eko-etno pitanja.
Kako je istaknula glasnogovornica Nikolina Radić Ančić V. hrvatska rafting regata i ove se godine organizira radi boljeg turističko-avanturističkog razvoja destinacije zadarske regije.
Organizator Regate je Riva rafting centar, putnička agencija d.o.o. Suorganizatori su Hrvatski kajakaški savez, Hrvatska turistička zajednica, Rafting, kajak – kanu klub “Veliki buk” te tvrtka Terra Tedania.
Uz direktora Župana na konferenciji su govorili i članovi Organizacijskog odbora Regate Željko Baradić i Rade Bobanović. Njih dvojica, naime, inicijatori su novih sadržaja koji će se održati u sklopu Regate – Etno – eko večeri pod nazivom “Da bi znao kamo ideš, moraš znati odakle dolaziš” te prve Seoske olimpijade. Oba događanja održat će se u Obrovcu 23. travnja.
– Činimo sve što je moguće kako bi se ovaj prostor prepoznao i prezentirao. U tom smislu imat ćemo prezentaciju poljoprivrednih obiteljskih gospodarstava, registriranih proizvođača ulja i vina.
Ujedinjenje “vlaških zemalja”!
Na programu će se naći i natjecanje KUD-ova, a kroz projekt “Što su činile naše bake” prisjetit ćemo se starih zanata, kazao je Bobanović.
Potom je Željko Baradić nabrojio sportske discipline prve Seoske olimpijade. Uz natjecanje u potezanju konopa, ekipe će odmjeriti snage i u drugim tradicionalnim seoskih sportovima kao što su bacanje kamena s ramena, utrka u vrećama, skok u dalj te bacanje potkova.
– Olimpijada će imati svoj natjecateljski naboj. Pripremljena je hrpa medalja. Neće biti samo fažola, već i zlata, srebra pa i bronce, poručili su organizatori.
Sama rafting regata na rijeci Zrmanji od Žegara do Muškovca održat će se 24. travnja.
Predviđeni su i različiti popratni zabavni sadržaji, a na svoje će doći i gurmani. Ljubitelje gastronomskih užitaka zasigurno će razveseliti “podvelebitsko – bukovačko – ravnokotarski stol” na kojem će moći pronaći i degustirati najukusnija tradicionalna jela te fina ravnokotarska vina. Istaknuto je i da je Regata osim turističkog i rekreativno-sportskog također i humanitarnog karaktera. Tako će dio sredstava priskrbljenih u organizaciji kao i prihod od aukcije slika na završnoj večeri u Mićanovim dvorima biti doniran Dječjem vrtiću za djecu s teškoćama u razvoju “Latica” iz Zadra.
– Manifestacijom želimo zadarskom zaleđu dati jedan novi sadržaj i put k boljem životu. Jer, ovakva događanja uvijek prati i razvoj infrastrukture te poboljšanje općih uvjeta života, podcrtao je Rade Bobanović.
– Ovo mi miriše na ujedinjenje vlaških zemalja. Zajedno smo jači, u šaljivu je tonu konferenciju za novinare zaključio Đuro Župan.