Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Tko će ostati jedini neporažen?

Autor: Roman Morović

06.04.2010. 22:00
Tko će ostati jedini neporažen?

Foto: Zvonko KUCELIN



Nakon večerašnje utakmice između Zadra i Zagreba u Krešinom domu samo će jedna momčad u ligi za prvaka ostati neporažena. Zadrani su do sada ubilježili četiri pobjede, dvije kod kuće (Zabok, Cedevita) i dvije u gostima (Svjetlost, Darda), dok su Zagrepčani uspješno odradili posao protiv A-1 ligaša Trogira, Darde i Zaboka, a još moraju odigrati odgođenu utakmicu prvog kola protiv Cedevite. Zadar je u pozitivnom nizu od pet uzastopnih pobjeda, koji je počeo prije dva i pol tjedna, u posljednjem kolu NLB lige, upravo na Višnjiku protiv Zagreba. Tada je bilo 72:65, a utakmica je odlučena sredinom posljednje četvrtine kada se Zadar, serijom 12-0, sa +1 odvojio na nedostižnih +13. U toj ključnoj zadarskoj seriji deset poena postigao je Hrvoje Perić, koji uoči večerašnje utakmice poziva na oprez.
– Igrali smo nedavno s njima tako da velikih nepoznanica nema. Ta je utakmica cijelo vrijeme bila u egalu, premda smo mi stalno držali neku minimalnu prednost. Na kraju smo napravili dovoljnu razliku da mirno privedemo susret kraju, iako su oni igrali dosta dobro i nisu bili toliko daleko od pobjede – kaže krilni igrač Zadra i dodaje.
Oprez i koncentracija
– Igramo u našoj dvorani i znamo da se u ligi za prvaka svaki kiks na domaćem terenu skupo plaća. Samo jedan domaći poraz te može baciti s prve na četvrtu poziciju. Prema tome, morat ćemo biti oprezni i maksimalno koncentrirani od samog početka, kao i na svakoj utakmici.
Premda je Zagreb u dva domaća susreta protiv Trogira i Zaboka bio prilično neuvjerljiv i pobijedio sa samo šest, odnosno sedam razlike, Zadrani dobro znaju da ne smiju podcijeniti protivnika. Gostima motivacije sigurno neće nedostajati s obzirom da su ove sezone već dvaput izgubili od Zadra, a posljednji poraz koštao ih je plasmana na završni turnir NLB lige. Zadar je u ovoj utakmici favorit, u to nema nikakve sumnje, ali “mravi” u Krešin dom sigurno ne dolaze bez ambicija.
– Zagreb je napadačka momčad koja ima dosta dobrih individualaca i ne smiješ im dopustiti da se raspucaju. Ako se netko od njih razigra sposoban je praktički sam dobiti utakmicu. Trebamo odigrati maksimalno u obrani i unijeti više energije od njih.
Ishod večerašnje utakmice ipak će najviše ovisiti o Zadranima. Ukoliko odigraju dobru utakmicu, a ove su sezone, barem na domaćem terenu, pokazali da mogu odigrati dobro, pobjeda ne bi trebala izostati, bez obzira na to kako će igrati protivnik. Čovjek kojeg se domaći možda najviše pribojavaju je Zadranin u redovima Zagreba, Luka Žorić, koji je posljednjih mjeseci u odličnoj formi, no ukoliko mu se ne priključi netko iz vanjske linije, gosti će teško do pobjede. Denis Bajramović, trener Zagreba, ove sezone ima dosta problema s ozljedama igrača, ali Zadrani se na to previše ne obaziru, već se pripremaju za utakmicu kao da će protivnik nastupiti u najjačem sastavu.
Potrebna podrška publike
– Mislim da je trokut Simon, Mulaomerović, Žorić njihova najjača karika. Znamo da Simon nije igrao posljednjih nekoliko utakmica, a Mulaomerović posljednju protiv Zaboka, ali sigurno su kalkulirali i nisu htjeli ništa riskirati uoči utakmice u Zadru. Iako je najveća prijetnja od njih trojice, ne smijemo nipošto zaboraviti i zanemariti ostale, jer imaju dosta igrača koji su sposobni zabiti preko dvadeset koševa ako imaju svoju večer.
Od tih ostalih igrača treba istaknuti dvojicu bivši igrača Zadra, Andreja Štimca i Pankracija Baraća (oba po 17 poena u posljednjem kolu), zatim iskusnog playa Krstića te Damira Miljkovića. Ostali neće igrati glavnu ulogu, premda nikada ne treba zanemariti učinak onih igrača koji za malu minutažu dobro odrade svoj posao, ubace nekoliko poena i u određenom razdoblju drže svoju momčad u igri. Teško je reći u kakvom će sastavu nastupiti Zagreb, no za Zadrane je najvažnije da u njihovim redovima nema nikakvih ozljeda. Ionako je već dovoljan problem neigranje Trenta Plaisteda, koji je u posljednje vrijeme bio u odličnoj formi, a Zagrebu je na posljednjoj utakmici ubacio 14 poena uz 5 skokova za 21 minutu. Zadar je, dakle, u prilici ubilježiti petu uzastopnu pobjedu u ligi za prvaka te tako u mnogo boljoj atmosferi dočekati domaći derbi s Cibonom u nedjelju. Ne treba posebno naglašavati koliko je svaki susret, a protiv izravnih konkurenata i svaki poen, važan u utrci za prvo mjesto, koje donosi prednost domaćeg terena u doigravanju, a upravo će se u domaći teren i pomoć publike Zadrani uzdati i večeras.
– Mislim da nije toliko bitno koliko će ljudi biti, nego je bitno da bude dobra atmosfera. Protiv Cedevite je bila odlična, publika nam je pomogla u završnici kada je bilo najpotrebnije i nadam se da će to ponoviti i protiv Zagreba – zaključio je Perić.


 BEZ PLAISTEDA


Kakva je situacija s Trentom Plaistedom?
– On nije trenirao i ne računam na njega na utakmici protiv Zagreba. Nakon toga ćemo donijeti konačnu odluku – kratko je kazao Danijel Jusup, trener Zadra.




 MLADI ZADRANI BEZ UČINKA


Na turniru Albert Schweitzer u njemačkom Mannheimu Hrvatska juniorska košarkaška reprezentacijap lasirala se u drugi krug. Nakon uvodnog poraza od SAD-a (71:69), izabranici Borisa Kurtovića pobijedili su Argentinu (82:81) i Francusku (70:62) te će u drugom krugu, koji počinje danas, igrati s Australijom i Španjolskom. Mladi centar Zadra Frano Marasović nije ulazio u igru, dok je Franko Šango značajniju minutažu dobio samo protiv SAD-a kada je za 15 minuta zabio dva poena uz šut iz igre 1-7.