Ulaganje u mlade - investicija za budućnost

Slika korisnika admin
Velimir BRKIĆ
Ovim primjerom Općina Bibinje je još jednom pokazala da je orijentirana prema mladima

Unatoč recesiji i krizi u svijetu, a time i u Hrvatskoj, Općina Bibinje nastavlja gajiti solidarnost i socijalnu osjetljivost. Na prigodnoj svečanosti održanoj jučer u Općinskoj vijećnici potpisani su ugovori o dodjeli 61 stipendije studentima i nadarenim sportašima iz Bibinja. Za tu namjenu u općinskom proračunu je osigurano 246.000 kuna. Ovim primjerom Općina je još jednom pokazala kako je orijentirana prema mladima te je pokazala put ostalim gospodarskim i privrednim subjektima koji bi morali prepoznati ulaganje u obrazovanje kao pametnu investiciju.

Studenti koji studiraju u Zadru dobili su tri tisuće kuna, odnosno 300 kuna mjesečno, dok su oni koji studiraju izvan Zadra dobili pet tisuća kuna podijeljenih na 10 mjeseci.

Na prigodnoj svečanosti potpisivanja ugovora studenata i sportaša s općinskim načelnikom Ninom Šimunićem nazočio je njegov zamjenik Bruno Bugarija sa suradnicima predvođenima pročelnikom Marinom Diklanom. Dvadeset novih stipendista potpisalo je i ugovore sa zadarskom podružnicom Hypo banke koju je predstavljala Marina Škibola, voditeljica zadarskog Hypo leasinga s građanstvom.

Mjerama socijalne skrbi na razini Općine Bibinje za 2010. godinu, koje predstavljaju kontinuiranu operacionalizaciju općinskog socijalnog programa, u ovoj godini će se izdvojiti ukupno oko 900.000 kuna, što je za 100.000 kuna više od protekle. Od 2004. godine za studente je odvojeno preko 950.000 kuna. No, kada uskoro proradi bibinjska poduzetnička zona Lonići na 53 hektra, bit će još više novca za socijalne programe, naglasio je načelnik Šimunić dodavši kako se početak izgradnje infrastrukture u zoni "teške" 35 milijuna kuna očekuje krajem mjeseca svibnja.

Protekle godine općinski proračun smo rebalansom povećali za čak 3,5 milijuna kuna. Prije nekoliko dana u prostorijama Hrvatskih voda u Zagrebu potpisali smo ugovor s generalnim direktorom Hrvatskih voda Jadrankom Husarićem, za izgradnju nulte i prve faze sustava odvodnje s uređajem za pročišćavanje i podmorskim ispustom vrijedan 38,7 milijuna kuna, nabrajao je Šimunić.

U najmnogoljudnijem naselju u Zadarskoj županiji se više rađa nego umire. Kao rijetko gdje, u Bibinjama je veći natalitet od mortaliteta. U Bibinjama, koje nazivaju i centrom dalmatinske plodnosti, zbog visoke stope nataliteta, uvedene su i dodatne mjere socijalne politike. Dječji vrtić je u potpunosti besplatan za sve korisnike. Daje se pomoć i za rođenje djece - za prvo i drugo dijete 1.500 kuna, a za treće i dalje 3.000 kuna jednokratne pomoći. Općina srednjoškolcima koji svakodnevno putuju od mjesta prebivališta do škole subvencionira javni prijevoz, dok je za jednokratne pomoći socijalno ugroženim obiteljima u općinskom proračunu predviđena stavka od 100.000 kuna.

- Sukladno politici općinskog čelništva i Općinskog vijeća djeca i mladež zahtijevaju stalnu brigu i ulaganje. To je ujedno najbolja investicija za budućnost. Naš moto je da Općina Bibinje nije općina pojedinaca, nego svih njenih žitelja i njima pripada, naglasio je načelnik Šimunić istaknuvši kako će i nadalje predškolskoj djeci, učenicima, studentima i sportašima pomagati na njihovom putu prema uspjehu.

Naš je cilj da Bibinje za četiri do pet godina postane grad. Tri su preduvjeta koja se za to trebaju ostvariti - izgradnja poslovne zone, kanalizacijski sustav i izmještanje pruge. Štoviše, općinski program i proračun uvijek se bazira na socijalno-gospodarskom faktoru, što dokazuju i brojne pomoći i stipendije koje Općina Bibinje dodjeljuje onima kojima je najpotrebnija. Ovaj tim mladih ljudi ima jasnu viziju Bibinja, a ono će za četiri godine, siguran sam postati grad, zaključio je Nino Šimunić.

 STIPENDIJE MLADIM BIBINJSKIM SPORTAŠIMA
Pet mladih bibinjskih sportaša, koje je Hrvatski olimpijski odbor svrstao u kategoriju potencijalnih hrvatskih olimpijca - odbojkaši David Bugarija, Ante Colić, Tomislav Fuzul i Bruno Šimunić te atletičar Luka Fuzul - također će dobili po 5 tisuća kuna stipendije u 10 mjesečnih rata po 500 kuna.
Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno