Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Ventilaciju mora blagosloviti Ministarstvo

Autor: Anita Ćustić

06.04.2010. 22:00
Ventilaciju mora blagosloviti Ministarstvo

Foto: Vedran SITNICA



U Zadru su se tek nedavno jedna ili dvije tvrtke počele baviti ugrađivanjem ventilacijskog sustava. Samo ove tvrtke mogu izdati potreban certifikat, pojasnio je Lukašić, naglasivši da je cijela procedura vezana uz ugradnju ventilacije dosta kompleksna, jer postoji upitnik, odnosno zahtjev koji se mora ispuniti, a na kraju svemu “blagoslov” mora dati Ministarstvo zdravstva
Rok prilagodbe ugostiteljskih objekata za pušačka mjesta istječe za koji dan, točnije 9. travnja, a nakon stupanja na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda, svi ugostiteljski objekti koji i dalje žele ostati pušački morat će se držati poprilično rigoroznih pravila.
Naime, svi ugostiteljski objekti mogu imati prostor za pušenje, no veličina takvog prostora mora biti minimalno 10 četvornih metara te smije zauzimati maksimalno 20 posto prostora. Isto tako, svi objekti koji isključivo uslužuju piće, a nisu u mogućnosti osposobiti prostor za pušenje od minimalno 10 četvornih metara te ako cijeli prostor takvog objekta ne prelazi veličinu od 50 kvadrata, mogu svoj objekt prozvati pušačkim prostorom. Naravno, sve ovo vrijedi tek uz pravovaljano rješenje uz uvjet zadovoljavanja svih propisanih tehničkih uvjeta, nakon isteka prijelaznog roka.
Izdavanje certifikata
Pa iako se nagađalo da će, budu li htjeli ostati pušački, te svoje prostore prilagoditi, ugostitelji trpjeti znatne izdatke, zbog čega će većina odustati od ovog ulaganja, među zadarskim ugostiteljima situacija nije takva. Doznajemo, naime, da je nekolicina njih odgovarajući sustav ventilacije već ugradila, a riječ je mahom o malim kafićima koje nadolazeće ljetno razdoblje i otvaranje terasa ne bi spasilo od velikog gubitka. Za sada je riječ tek o nekoliko ugostiteljskih objekata, a nagađa se da ih je u gradu svega pet, no prema mišljenju Ante Lukašića, predsjednika Ceha ugostitelja Zadarske županije, do jeseni bi pušačima prilagođena trebala biti velika većina.
– Ulaganje u ventilacijski sustav je individualno, jer sve ovisi o postojećem stanju pojedinog ugostiteljskog objekta. Netko od njih je već imao ventilaciju zbog čega je, da bi je potpuno prilagodio sada potrebnom stanju, trebao manje posla i manja financijska sredstva. Osim toga, u Zadru su se tek nedavno jedna ili dvije tvrtke počele baviti ugrađivanjem ventilacijskog sustava propisanog novim zakonskim odredbama, a koje je ovlastilo Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi. Ove tvrtke nakon osposobljavanja sustava mogu izdati potreban certifikat, tako da mnogi objekti još uvijek nisu imali ni vremena za prilagodbu, pojasnio je Lukašić, naglasivši da je cijela procedura vezana uz ugradnju ventilacije dosta kompleksna, jer postoji upitnik, odnosno zahtjev koji se mora ispuniti, a na kraju svemu “blagoslov” mora dati Ministarstvo zdravstva. Osim toga, inspekcija neće provjeravati je li ventilacija odrađuje svoj posao kako je predviđeno, nego će od vlasnika objekta tražiti predočenje certifikata.
(Ne)isplativost ulaganja
– Ugostiteljima će dobro doći nadolazeći ljetni mjeseci, takozvano prijelazno razdoblje u kojemu se nadaju sezonskoj zaradi od koje će na jesen, kada to bude zaista potrebno, ulagati u prilagodbu. Osim toga, već sada većina gostiju sjedi na terasama pa će biti moguće unutra izvoditi radove bez potpunog zatvaranja objekta što bi uzrokovalo dodatne gubitke, kazao je Lukašić, naglasivši da su i troškovi ovih radova, za koje se govori da vrijede i do 30 tisuća kuna, individualni, te će svaki ugostitelj, ovisno o postojećem stanju te klijenteli i svakodnevnom prometu u svom objektu procijeniti koliko mu se ovo ulaganje isplati.
Naglasio je stoga da očekuje da će se na jesen velika većina objekata, isključivo onih do 50 četvornih metara, biti prilagođena, a najgore će, kako kaže, biti objektima u trgovačkim centrima, jer oni nemaju drugog izbora osim osiguranja prostora za pušenje, što je puno kompleksniji i skuplji zahvat od same ugradnje ventilacijskog sustava.
Naime, kako je propisano, prostor za pušenje mora biti uređen tako da iz njega nije moguć protok zraka onečišćenog
duhanskim dimom u drugi prostor; površina prostora ne smije biti manja od 10 četvornih metara i ne smije zauzimati više od 20 posto ukupne površine javnoga prostora; ne smije biti namijenjen prijelazu u druge prostore i u njemu se ne smije usluživati hrana ni piće. Prostor za pušenje mora biti zatvorena prostorija s cijelom površinom svih pripadajućih zidova i stropa, s kliznim vratima koja se moraju samostalno zatvarati.