Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Da bi Zadar (p)ostao siguran grad

06.04.2011. 22:00
Da bi Zadar (p)ostao siguran grad


Tada je određeno da je osnovna zadaća vijeća osmišljanje preventivnih programa i aktivnosti na suzbijanju kriminaliteta da bi grad Zadar (p)ostao miran i siguran grad, u najvećoj mogućoj mjeri lišen kriminala, delinkvencije i agresije. Odlučeno je i da će u vijeću biti 19 članova, kazala je Sandra Poljak Jurinčić
U pripremi je konstituirajuća sjednica Vijeća za prevenciju kriminaliteta Grada Zadra koja bi se trebala održati sredinom travnja.
Tako je odlučeno prije desetak dana na radnom sastanku predstavnika Policijske uprave zadarske i Grada Zadra. Kako kaže Sandra Poljak Jurinčić, službenica za nadzor i planiranje – prevenciju u Uredu načelnika PU zadarske, na sjednici bi se trebala odrediti točna imena svih članova vijeća.
Percepcija osobne sigurnosti
– Eventualno će se na konstituirajućoj sjednici formirati i radne skupine, a jedna od točaka dnevnog reda trebala bi biti i rasprava o ispitivanju javnog mnijenja o percepciji osobne sigurnosti građana u Zadru. Za ispitivanje bi se osigurala sredstva iz gradskog proračuna, a provodilo bi se u dogovoru s psiholozima Sveučilišta u Zadru koji bi sastavili anketu i obradili dobivene rezultate, najavljuje Poljak Jurinčić.
Na području PU zadarske Vijeća za prevenciju počela su se osnivati početkom 2009. godine. Do sad je osnovano njih šest – u Benkovcu, Gračacu, Obrovcu, Jasenicama, Starigradu i Biogradu.
Kako kaže Poljak Jurinčić, u Zadru i Pagu policijski službenici su pojačali svoje aktivnosti kako bi se vijeća osnovala i u tim gradovima.
A u Zadru je inicijativa Policije za osnivanje vijeća za prevenciju socijalno-devijantnog ponašanja krenula još 2008. godine.
– Na temu formiranja vijeća za prevenciju u lokalnoj zajednici tijekom 2008. godine održano je više sastanaka s predstavnicima gradova Zadra, Nina, Biograda, Benkovca, Obrovca i Paga. U rujnu 2008. je Poglavarstvo Grada Zadra Gradskom vijeću podnijelo prijedlog za osnivanje vijeća. Sljedeći korak na tragu osnivanja vijeća bilo je potpisivanje ugovora između Grada Zadra i PU zadarske o videonadzoru arhitektonske cjeline “Morske orgulje – Sunce”. Svrha nadzora je i bila prevencija kaznenih djela, prekršaja protiv javnog reda i mira, prometnih prekršaja, izravan nadzor prometa te pravovremeno reagiranje na sva devijantna ponašanja, priča Poljak Jurinčić.
Kako nastavlja, Gradsko vijeće je u veljači 2009. donijelo odluku o osnivanju vijeća za prevenciju socijalno-devijantnog ponašanja.
– Tada je određeno da je osnovna zadaća vijeća osmišljanje preventivnih programa i aktivnosti na suzbijanju kriminaliteta da bi grad Zadar (p)ostao miran i siguran grad, u najvećoj mogućoj mjeri lišen kriminala, delinkvencije i agresije. Odlučeno je i da će u vijeću biti 19 članova: gradonačelnik, zamjenik gradonačelnika, načelnik PU zadarske, predstavnik Općinskog suda, predstavnik Prekršajnog suda, Županijskog državnog odvjetništva, Zadarske županije, zatim pročelnici gradskih upravnih odjela za gospodarstvo i komunalne djelatnosti, za socijalnu skrb i zdravstvo, za odgoj, školstvo, kulturu i šport, nadalje ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo, ravnatelj Centra za socijalnu skrb, predsjednik Kolegija ravnatelja srednjih škola te predstavnici Udruženja obrtnika Zadar, Športske zajednice Zadarske županije, predstavnici pisanih i elektronskih medija, nacionalnih manjina i predsjednik Savjeta mladih, navodi Poljak Jurinčić.
Važne zadaće vijeća
Tada je najavljena i konstituirajuća sjednica koja još nije održana, a opet je zakazana na nedavno održanom radnom sastanku.
Kako ističe Poljak Jurinčić, policijski službenici iniciraju što skorije osnivanje vijeća za prevenciju jer je ono važno tijelo koje koordinira rad svih tijela i institucija zaduženih za sigurnost ljudi, imovine, javni red i kvalitetu života.
– Vijeća imaju važnu ulogu u promišljanju mjera zacrtanih nacionalnim strategijama, Vladinim programima kojima se na lokalnim razinama postiže viši stupanj sigurnosti građana, osobito osjetljivih skupina kao što su djeca, osobe žrtve nasilja, osobe s invaliditetom i drugi. Kroz vijeća je omogućena provedba programa usmjerenih na prevenciju kriminaliteta i drugih oblika protupravnog ponašanja, kao i programa kojima je cilj suzbijanje zlouporabe opojnih droga, zaštita od nasilja u obitelji, programa sigurnosti u cestovnom prometu te onih programa koji proizlaze iz drugih nacionalnih strategija usmjerenih na povećanje kvalitete življenja osjetljivih kategorija građana, pojašnjava Poljak Jurinčić.
Kako dodaje, važne zadaće vijeća za prevenciju bile bi održavanje redovitih sjednica, orijentiranost na rješavanje konkretnih sigurnosnih problema koji se pojavljuju u zajednici, osiguranje financijskih sredstava iz proračuna lokalnih zajednica namijenjenih za provođenje preventivnih projekata, uključivanje gospodarskih subjekata u rad vijeća za prevenciju kriminaliteta radi otvaranja mogućnosti partnerskog provođenja preventivnih aktivnosti, preuzimanja glavne koordinativne uloge u lokalnoj sredini po pitanju rada na preventivnim aktivnostima…
Na području Hrvatske, kaže Poljak Jurinčić, pojedina vijeća za prevenciju su izuzetno aktivna (npr. Makarska, Vukovar, Karlovac…) te imaju svoje web stranice na kojima se preko društvenih mreža mogu pratiti njihova postupanja i važne odluke koje se donose, a sve radi smanjenja broja kaznenih djela, prekršaja i drugih društveno neprihvatljivih ponašanja.